DOLAR 34,2342 0.02%
EURO 37,0806 0.11%
ALTIN 3.004,380,42
BIST 8.654,39-1,58%
BITCOIN 2304500-2,36%
Edirne
13°

AÇIK

12:54

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

159 okunma

SICAKLAR

ABONE OL
14 Haziran 2024 18:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanoğlu sıcak der, soğuk der, hiç başa çıkılmaz. Ne yapacaksın memnun etmek zor. İlkbaharı bitirmek üzereyiz, bundan sonrası yaz, sıcak günler başlıyor. Yapılacak olan yaza hazırlanmak, sıcaklar bastırıyor serin yerler aramak. Bugünkü yaşamda klima diye serinletici bir cihaz var evine, işyerine onu taktıran rahat ediyor, bunun dışında serin yerler rüzgarın estiği gölge ağaç altı yerler oluyor.
Sıcaklar yaşlı insanlar için hiçte uygun durumlar olmuyor. Bilhassa kalp rahatsızlığı olanlar için, yaşlı insanlar güneşin altında fazla kalmamalı, başlarında hasır bir şapka olmalı. Sıcak havalarda bol su içmeli, sıkıntı bastığında duş almalı. Yaşlılık dikkat edilmezse zor konu. Bu sıcaklara sebep ne, dünya küresinin güneşe daha fazla yaklaşması, güneşte meydana gelen patlamalar, insanoğlunun atmosferi çok fazla kirletmesi, sera etkisi yaratması, çar çöp pislik ortam kirliliği, yalnız doğa değil biz insanlarda bu konuda suçluyuz.
Bu sıcaklar tarımda hasat mevsimini de oluşturuyor, Buğday hasadı başladı. Sıcaklar kliması olanlar için zor bir konu değil ama hasat yaparken kırk derece sıçağn altında çalışmak hiçte kolay değil. Çiftçilik zor bir zanaat, toprakla uğraş, sıcakla uğraş. Sıçaklar yalnız bizlere zarar vermiyor, göllerdeki, barajlardaki sular sıcak yüzünden buharlaşıyor su kaybına sebep oluyor. Sonra şehirlerde, kasabalarda, tarımda su sıkıntısı çekiliyor. Aniden yağan yağmurlar sel felaketine neden oluyor, neticede insan kaybı, tarımsal kayıp.
Aşırı sıcak yüzünden her taraf kavrulurken en büyük zararda göl, barajlardaki suların buharlaşarak suların bulundukları yerlerdeki suların eksilmesine, hatta gölün göl olmaktan çıkıp bozkır haline gelmesine neden olmaktadır. Ne yapılabilinir, fazla yapacak bir şey yok, bu bir tabiat olayıdır. Tek yapılacak olan akan nehirler sularını denizlere bırakıyor, bu nehirlerin suları denizlere değil göllere akıtılmalı, böyle bir sistem uygulanmalı fala sular denizlere gönderilmeli.
Sıcaktan, soğuktan şikayet ederiz, peki bunları insan yararına kullanamaz mıyız? Bundan yetmiş, seksen sene önce mandıra sahiplerinin yer altında soğuk buzhaneleri vardı, kışın karlı en soğuk günlerinde öküz arabaları ile buzhanelere karlar büyük buz parçaları taşınır, sıcak havalarda buzhane içinde soğukluk sağlanırdı ve peynirler sıcaktan korunurdu.
Sıçaklar nasıl istifade edilebilinir, mesela sıcak bölgelerde güneş panelleri ile evin sıcak su ihtiyacı sağlanabiliyor. Çok aşırı sıcak bölgelerde güneş ısısı ile buhar elde edip düşük basınçlı türbinler çalıştırabiliniyor. Asıl önemli olan bu aşırı sıcaklarda ısıyı boşa harcamayıp, ısı akümülatörü denilebilecek ısı depolama sistemi yapılamaz mı, bu depolanmış ısı soğuk havalarda kullanılamaz mı, ne dersiniz?
Soğuklar olduğu gibi sıcaklarda olacak önemli olan korunmak, bizlere zarar vermemeli SIÇAKLAR . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ