DOLAR 32,2058 0%
EURO 35,0249 0.02%
ALTIN 2.521,580,85
BIST 10.739,570,90%
BITCOIN 22029302,54%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

65 okunma

Engelliler için ‘maskeli’ farkındalık!

Edirne'de engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu İl Engelli Meclisi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında bir araya gelerek, yönetenlere ve topluma yönelik hakların korunması ve adalet çağrısında bulundu… Katılımcıların engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için maske taktığı etkinlikte konuşan İl Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Togköz, "Engelli bireyler, toplumun önemli bir parçasıdır ve onların haklarına saygı duyulması, insan haklarına olan inancımızın bir göstergesidir" dedi…

ABONE OL
9 Mayıs 2024 17:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu İl Engelli Meclisi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında bir araya gelerek, yönetenlere ve topluma yönelik hakların korunması ve adalet çağrısında bulundu.
Edirne’de, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Polis Bahçesi’nde bir araya gelen engelli alanında faaliyet gösteren dernek temsilcileri, basın açıklaması yaptı. Çok sayıda engelli vatandaşın da katıldığı etkinlikte, yaşanan sorunlara dikkat çekmek için katılımcılar maske taktı. Engelli haklarının korunması ve adalet çağrısında bulunulan etkinlikte İl Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, basın açıklamasını okudu.


‘EŞİT FIRSATLAR SUNULMALI’
Engelli bireylerin haklarının korunması ve desteklenmesi konusunda toplumun duyarlılığını arttırmak amacıyla bir araya geldiklerini söyleyen Tokgöz, “Engelli bireyler, toplumun önemli bir parçasıdır ve onların haklarına saygı duyulması, insan haklarına olan inancımızın bir göstergesidir. Ancak, birçok engelli birey, hala temel haklarına yönelik ihlaller yaşamakta ve ayrımcı tutumlara maruz kalmaya devem ettiğinden bir defa daha toplum olarak, üzerimize düşen sorumlulukları hatırlatmak ihtiyacı duyuyoruz. Engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel haklarına saygı duymak için daha fazla çaba sarf edilmeli ve onlara eşit fırsatlar sunulmalıdır. Yaşanan sorunlara çözüm bulmak için, her seviyede politika yapıcılar, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapmalıdır” dedi.


‘ERİŞİLEBİLİRLİK STANDARTLARI YÜKSELTİLMELİ’
Yönetenlere ve toplum, engelli bireylerin haklarının korunmasına yönelik çağrıda bulunan Tokgöz, “Engelli bireylerin insan haklarına saygı duyulmalı ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edilmelidir. Yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve gerektiğinde güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Engelli bireylerin fiziksel evre, iletişim ve bilgi dâhil tüm yaşam alanlarına erişimini kolaylaştırmak için erişilebilirlik standartları yükseltilmeli; standart oluşturulurken engelli bireylerin katkısı alınmalıdır. Engelli bireylere eğitim ve istihdam fırsatları sunulmalı, böylece toplumun tüm alanlarına katılmaları teşvik edilmelidir” diye konuştu.


‘DEVLET VE TOPLUM OLARAK BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ’
Yılın sadece bir günü değil, her günü toplumsal farkındalık çalışmalarının arttırılması gerektiğini ifade eden Tokgöz, “Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yasam sürdürebilmesi için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görevler olduğu bilinciyle engelli bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dahil etmek, destelemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için birlikte çalışmayı talep ediyoruz. Bu yaklaşım doğrultusunda yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısı ile düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.
‘ARTIK ZİNCİRLERİMİZİ KIRMA VAKTİ’
Kentte 4 yaşından bu yana tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdüren Mübessel Yolalmaz da, yaşadığı zorlukları anlattı. Yolalmaz, “Artık evlerden çıkmanın, sosyalleşmenin zamanı geldi. Yaşamak, bütün zorluklara rağmen çok güzel. Kimse bize altın tepside bir hayat vaat etmiyor. O yüzden bizler savaşarak, söke söke alacağız yaşam hakkımızı. Normal insanlar gelecek nesillere iyi ve güzel bir dünya bırakalım, çocuklarımız daha rahat yaşasınlar diye uğraşıyorlar. Bizler de gelecek nesilde engelli olarak yaşamak zorunda olacak kardeşlerimize engelsiz bir dünya bırakmak için taşın altına elimizi koyalım. Birlikten kuvvet doğar. Şimdi zincirlerimizi kırma vakti geldi. O zaman yaşamın her alanında sokaklarda, AVM’lerde tiyatrolarda, sinemalarda, konserlerde, çarşıda, pazarda olma vakti. Biz dışarı çıkmazsak, derdimizi anlatmazsak hiçbir sorun çözülmez. Dertler anlattıkça çözülür yoksa sadece yılda iki kere gazetelerde fotoğraflarımız ve sitem yazılarımız çıkar, sonra da raflarda yerini alır. Bizler artık yılda iki kere haber kaynağı olmak istemiyoruz. Çözüm odaklı ve yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Engelsiz bir dünya ve mutlu engelli nesil için el ele, gönül gönüle olma zamanı” şeklinde konuştu.
Etkinliğe; Edirne Zihin ve Hareket Engelli Çocukları Koruma Derneği, Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, Edirne Otizm Derneği, Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği, Edirne Bedensel Engelliler Derneği, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Beyazay Derneği Edirne Şubesi, Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilciliği, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Edirne Temsilciliği, Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu ve Sessizsiniz Spor Kulübü temsilcileri katılarak destek verdi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ