DOLAR 32,2599 0%
EURO 34,7081 -0.1%
ALTIN 2.405,090,21
BIST 10.336,500,68%
BITCOIN %
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

25282 okunma

Buğdayda ‘ilaç atmayın’ uyarısı

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, özellikle hava sıcaklıklarındaki ani düşüş nedeniyle buğdayın stres yaşayacağı, ilaçlama yapıldığı takdirde ürünün bozulabileceğine dikkat çekti… Öztürk, "Stres durumu soğuk ve don ile daha da artar, buğday sararır ve kardeşlerde ölümler gözükebilir" dedi…

ABONE OL
9 Ocak 2024 17:57
25

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, özellikle hava sıcaklıklarındaki ani düşüş nedeniyle buğdayın stres yaşayacağı, ilaçlama yapıldığı takdirde ürünün bozulabileceğine dikkat çekti.
Öztürk, bölgede yaşanan ani sıcaklık düşüşlerine dikkat çekip, soğuk havalarda ilaçlama yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Ürünün ilaç atımının ardından zaten stres yaşadığını kaydeden Öztürk, soğuk havanın bu durumu daha da tetiklediğini belirtti. Öztürk, söz konusu hava koşullarında ilaç atıldığı takdirde üründe sararma veya ölüm gibi tehlikeler yaşanabileceğine dikkat çekti.


‘İLAÇLAMA İÇİN HAVA KOŞULLARININ DÜZELMESİ BEKLENMELİ’
Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesiyle birlikte ilaçlamaya ara verilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, “Önümüzde ki günlerde hava koşullarına baktığımızda hava sıcaklıklarının sert şekilde düşeceği beklenmektedir. Bu şartları göz önüne aldığımızda bu süreçten itibaren hububat ekili alanlarda yaptığımız dar ve geniş ot ilaçlamalarına ara verilmesi ilaçlama başarınız için önemlidir. Unutmayın ki ilaçlamanın başarılı olabilmesi için sadece ilacı attığınız günün hava sıcaklıkları tek başına yeterli değildir. Uygulamadan önceki 1 hafta ile uygulamadan sonraki 10 gün çok önemlidir. Bitkinin ve yabancı otların stres altında olduğu dönemlerde uygulama yapılmayarak bu koşulların düzelmesi beklenmelidir” dedi.
‘BUĞDAYDA SARARMA, ÖLÜMLER GÖRÜLEBİLİR’
İlaç atılan üründe yaşanan stres durumunu, soğuk havanın daha çok tetiklediğini kaydeden Öztürk, “Diyelim ki ilacı bugün güzel havada attık ve bizim buğdayımız ister istemez kimyasal ile etkileşime girdiği için stres yaşayacaktır. Stres durumu soğuk ve don ile daha da artar, buğday sararır ve kardeşlerde ölümler gözükebilir. Bu yazdığım bizim kültür bitkimiz için yaşanabilecek olası bir senaryodur. Diğer önemli sebep ve senaryo ise ilacımızı attık ancak birkaç gün içinde yabancı ot ilacı tam alamadan havalar sert şekilde soğudu. Bu soğuk stresi ile bizim yabancı otlarımız da strese girip uyku pozisyonuna geçecektir. Yabancı otumuz ilacı tam olarak alamadı ve bir süre bu şekilde uyudu sonra havalar düzeldi ve bir bakıyoruz ki maalesef tam ölüm gerçekleşmemiş otumuz yaşıyor” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ