DOLAR 32,3069 0.06%
EURO 34,9723 0.31%
ALTIN 2.395,640,12
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 1976575-1,66%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

169 okunma

YİNE GAZZE

ABONE OL
15 Aralık 2023 12:34
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazze olayı yedi ekimden bu güne üçüncü ayını girdi. Ateşkesin ardından fazla bir değişim olmadı, yine İsrail’in saldırıları, yine vahşet, yine ölümler, yerle bir edilen şehirler, açıkta kalan insanlar, vahşet, vahşet ve ızdırap.
İnsan televizyonda savaşla ilgili manzaraları seyrettikçe içi burkuluyor. İsrail’in istediği ne, niye bu vahşeti yaratıyor? İsrail’in istediği Gazze’yi Filistinlilerden koparmak, Gazze’ye hakim olmak ve İsrail’e bağlamak, İsrail topraklarını genişletmek. Bütün bu vahşet bunun için oluyor. Yahudi milleti ikibin küsur yıldan beri vatansızdı, yetmişbeş yıldan beri bir vatan kurdular, bunu yaşatmak istiyorlar. Onları destekleyen de dayıları Amerika. Amerika’nın en zenginleri de Yahudiler. Amerika bu savaşa tam destek veriyor. İsrail amacına ulaşmadan bu savaş durmaz. Olan günahsız halka oluyor, ölümler, yaralanmalar, yetersiz hastaneler, yıkılan şehirler ve açlık.
Bu savaş öyle bir zamanda başladı ki, Filistin’e destek olacak Türkiye gibi başka bir iki ülkeden başkası yok. Birleşmiş Milletler toplantısında bile Amerika bir an önce ateşkes uygulanmalı kararını veto etti, Amerika bu vahşete ‘hayır’ demiyor. Peki Rusya ne yapıyor, o da Ukrayna’da bir vahşet yaratmakla meşgul, oda buna benzer bir vahşet yaratıyor. Eğer Ukrayna savaşı olmasa Rusya da bu işin içine burnunu sokar ve Amerika ile karşı karşıya gelirdi. O zamanda sürtüşme daha büyük olurdu, belki dünya savaşına varmasa da vahşet daha fazla olurdu.
İsrail’in bu konuda politikası nedir? Gazze’yi yerle bir etmek, Gazzelilere hayat hakkı vermemek, alın Gazze’nizi demek yahutta Gazze’yi İsrail’e bağlamak. Çünkü İsrail’in nüfusu 9 milyon olmuştur, şimdiki alana İsrail sığmıyor, asıl mesele buradan çıkıyor. Yok İsrail’in işgal ettiği topraklar onlara Tanrı tarafından vaad edilmiş topraklarmış, martaval.
Bu savaşı durdurmanın bir yolu Amerika’nın ateşkese razı olması, bu da mümkün değil. BM toplantısında bu kararı veto etti, şimdilik hiç ateşkese razı değil. İsrail Gazze’yi tamamen alana kadar bu savaş devam eder. Ateşkesin bir yolu da dünya kamuoyu etkisidir. O da fazla etkili değil, sokak gösterileri yapılıyorsa da etkili olamıyor, ateşkesin uygulanması Amerika’ya bağlı.
Gazze halkı pür perişan, kuzeyden güneye akın ediyor, Refah şehrine gelirlerse, Mısır’a girmenin yollarını arıyorlar. Mısır’a giren kendini kurtarıyor. Gazze’de olan öyle bir vahşet ki mülteci kampları, hastaneler, okullar bile bombalanıyor, esir alınan insanlar bu kış günü soyulup çıplak vaziyette açıkta bekletiliyor.
Elbette bu savaş ilelebet devam edecek değil, birgün duracak ve bitecek. Netice ne olacak, İsrail Gazze’yi ya kendine bağlayacak, ki bu kuvvetli bir ihtimal, yahutta Gazzelilere alın Gazze’nizi başınıza çalın diyecek. Harap olmuş, yakınlarını kaybetmiş, sığınacak yeri olmayan harabe Gazze. Savaşın sonunda İsrail Filistin’e savaş tazminatı öder mi, hiç sanmıyorum. Savaş hukukunda mağlup galibe savaş tazminatı öder, bu hal Gazzeliler için tam bir trajedidir. Bu savaştan sonra İsrail de Amerika’dan başka dostu olmayan bir devlet olarak yalnız kalabilir. Ortadoğu’da dengeler değişebilir, hatta dünyada. Bu duruma Rusya burnunu sokmuyor, Ukrayna ile meşgul, Çin sadece uzaktan bakıyor, Avrupa’nın ne olacağı netleşmiş değil, Arap ülkelerinin ne yapacağı belli değil. Bu savaş dünyada bir takım değişiklikler yaratacaktır. Türkiye olarak bizler ne yapmalıyız? MÜMKÜN OLDUĞU KADAR BU OLAYA BULAŞMAMAK . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ