DOLAR 38,0415 0.04%
EURO 41,4051 -0.51%
ALTIN 3.678,08-0,64
BIST 9.044,64-7,81%
BITCOIN 32022270,08%
Edirne
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

166 okunma

Ruslar ve Amerikalılar Buluşunca

ABONE OL
20 Şubat 2025 12:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sizlere anlatılan dünyada Ruslar ve Amerikalılar hep karşı tarafta değil mi? Filmler, diziler hatta bırakın bu kurgusal hikayeleri siyaset insanlarının söylemlerinde bile böyle… Ama bir bakıyoruz ki masada bir araya geliyorlar.

Peki bu nasıl oluyor? Hani 3. Dünya Savaşı çıkıyordu? Hani falanca bölgede ortaya çıkan çatışma bölgenin tamamına yayılarak bütün dünyayı kasıp kavuran bir savaşa dönüşüyordu? Rahmetlik Sadri Alışık’ın meşhur tiradında olduğu gibi “Bu da mı gol değil?”

Değil, bu da gol değil. Rahmetlik Alışık’ın meşhur tiradına karşılık veren hâkimin söylediğinin aksine bu da gol değil! Neden mi? Çatışmacı iş birliği. Şimdi oturup da on bombası olan beş bombası olanı döver şeklinde bir yaklaşımla uluslararası politika analizi yapılınca elbette sadece savaş üzerinden bir sonuç üretiliyor. Peki öyle mi tanımlama?

Malum, Suudi Arabistan Krallığı’nın başkenti Riyad’dabir yanda ABD Devlet Sekreteri öte yanda da Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı başkanlığında bulunan heyetler bir görüşme gerçekleştirdi. Bu heyetin Rusya Federasyonu tarafındaki üyesi aynı zamanda Rusya Federasyonu Doğrudan Yatırım Fonu yöneticisi Kiril Dimitriev; ABD’nin Rusya Federasyonu’na Ukrayna işgali ile uyguladığı yaptırımlar sonucunda 300 milyar dolarlık bir pazardan olduğunu belirtti.

Kırım’ın ilhakından beri yaşanan gelişmelere dayalı olarak çeşitli zamanlarda 3. Dünya Savaşı çıkacağı kehanetinde bulunanlar için Dimitriev ekonomi-politik gerçekliğini çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Eğer Kenneth N. Waltz’un Türkçe’ye “İnsan Devlet ve Savaş: Bir Teorik Analiz” adıyla çevrilmiş eseri okunsa zaten sorun ortadan kalkacak. Heyhat insanoğlu sansasyon sever, medya daha çok sever, sosyal medya ise bayılır. Dolayısıyla “layk” alınmayacak hiçbir konu bu mecralarda yer almayacağı gibi bu çatışmalarda bir denge noktası bulunacağı ve tarafların masaya oturacağı öngörüm de pek satmadı tabii.

Peki ne oldu da ABD ile Rusya Federasyonu bir masaya oturdu. Hemen cevabını vereyim uluslararası politikada ideolojik söylemler, tanımlaması mümkün olmayan mistik olaylar değil çıkarlar yönlendiricidir.

Rusya Federasyonu Suriye’de etkisini kaybetti. Ukrayna işgali artık sürdürülebilir seviyeyi geçti. ABD ekonomik olarak tıpkı Irak işgalini sübvanse etmenin sonuçlarının ortaya çıkardığı bir ekonomik krizden uzak durmak istiyor. Dolayısıyla tarafları bu gerilim bir masa etrafında çatışmaların ortaya çıkardığı ve yönlendirdiği bir iş birliğine itiyor. Burada ise taraflardan birinin diğerini masaya çekme çabası küçük savaş yahut kısıtlı savaş doktrini üzerinden gerçekleşiyor. Yani topyekûn bir savaşın ortaya çıkmadığı kısıtlı alanlarda gerçekleşen ve küçük birlik harekatlarıyla desteklenen bir savaş şekli. Bu şekildeki çatışmaların taraflardan birini masaya çektiği aşikâr.

Rusya Federasyonu ve ABD görüşmesinde de masaya çekilen tarafın kim olduğunu hatırlayalım. Ne diyor Doğrudan Yatırım Fonu başkanı Dimitriev; bize uygulanan yaptırımlarla Amerikalılar 300 milyar dolarlık pazardan oldu. Cümleyi tersinden okursak Rusya Federasyonu da sadece Dimitriev’in tespiti çerçevesinde 300 milyar dolarlık ticaret hacmini kaybetti. Dolayısıyla ekonomik kaybın, sosyal sarsıntıların alt-sistemik (bölgesel) seviyeden sistemik (küresel) seviyeye yansıdığı aşamada büyük güçler masaya oturur. Bu unutulmaması gereken bir uluslararası politika gerçekliğidir. Haftaya görüşmek dileğiyle memleketimin güzel insanları.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ