DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22362592,33%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

190 okunma

KAMUOYU

ABONE OL
19 Mayıs 2024 15:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamuoyu nedir; toplum tarafından bir konu hakkında halkın düşüncesinin kişiler tarafından değerlendirilmesidir.
İktidarlar kendilerini devlet içinde en güçlü varlık olarak kabul ederler ve bulundukları toplumu pek nazari itibare almazlar. Bu durum en büyük yanılmadır. Toplumda bireylerinde kendine göre konu hakkında değerlendirme, görüşleri ve kararları vardır. Yanlış bir durum varsa bu kararı, uygulamaları protesto ederler.
Bugünün yaşam ortamında en güncel konu Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail’in Gazze de yaptığı katliamlardır. İsrail’in yaptıkları daha öndedir. Bu durum kamu tarafından örtbas edilmiyor, bir takım kuruluşlarca protesto ediliyor. Bu kuruluşların başında da Amerikan Üniversitelerindeki öğrenciler geliyor. Bu durum Avrupa üniversitelerine de sirayet ediyor. İsrail’in yaptığı katliam sonucu Gazze’de 35 bin silahsız masum insan öldürüldü. Bunların çoğu çocuklar. İsrail’in bu tutumunu durdurmak mümkün olmuyor. İsrail’e etki edebilecek en büyük güç dayısı Amerika. Konu bir takım sivil toplum güçlerince protesto edildiyse de fazla etkili olamadı. Şimdi konu birde üniversite öğrencilerince protesto ediliyor.
Bu duruma üniversite yönetimi hiçte taraftar değil, durumu bastırmak için polisten yardım istiyor ve neticede polisle öğrenciler arasında arbede oluyor. Üniversiteler bilim, araştırma yeridir, elbette fikir ve ifade hürriyetinin olduğu yerlerde böyle gösteriler olacaktır. Polisin bu gösterilere müdahele etmesi bir demokrasi ayıbıdır. Üniversite yönetimi niye böyle konularda polisten yardım istiyor, çünkü Amerika’da üniversiteler paralıdır, parayı veren okuyabilir, öğrencilerden para alındığı gibi bir çok zengin kuruluşta üniversiteye hibe şeklinde finansal destek sağlar. Destek sağlayan zenginlerin bir çoğu da zengin Amerikan Yahudileridir, yani anlıyacağınız İsrail’in yaptığı katliamlar protesto edilmesin, bunu önlemek içinde polisten yardın isteniyor. Amaç İsrail’in katliamlarına protestolarla engel olunmasın. Öğrencilerin isteği nedir, bir an önce ateşkes sağlansın, katliam dursun, Filistin halkı için bir Filistin Devleti kurulsun. Bu istek üniversite yönetimince bastırılmak isteniyor, polisle bastırılmak isteniyor.
Ne kötü bir dünyada yaşıyoruz. Gazze’de 35 bin insan katledilirken bu durumu protesto etmek polis zoruyla engellenmek isteniyor. Hani nerde kaldı Amerikan demokrasisi, fikir hürriyeti. Amerika başkalarına talkımı verirken kendi yutuyor salkımı. Ah Amerika başkalarına akıl verirsin kendi kamuoyuna tahammül edemiyorsun, hani senin demokrasi anlayışın, sen sadece bir şekilden ve menfaatten ibaretsin.
Sen Amerika kendi toplumunun düşüncesini yani kamuoyunu küçümseme, buda bir güçtür, gerektiğinde iktidarları devirir. Türkiye’nin İstiklal Savaşında İngiltere kamuoyu İngiltere iktidarına baskı yapmasa idi savaş daha devam ederdi. İngiltere kamuoyu ile durdurulmuştur, savaşlarda konvansiyonel silahlar bir güçse kamuoyu da bir güçtür, küçümsemeyelim. Eğer Amerika Gazze savaşını durdurmak istiyorsa İsrail’e olan silah yardımını kesmeli. Hhiç böyle şeye niyetin yok, çünkü amacı Ortadoğu da arka bahçesi olan İsrail’i güçlendirmek. Birleşmiş Milletler toplantısında Filistin, Birleşmiş Milletler toplumuna üye olarak çoğunlukla kabul ediliyor, demek dünya beşten büyükmüş.
Devlet yöneticileri bir konuda karar verip uygulamazdan önce bulunduğu toplumun düşüncesini de göz önüne almalıdır, bu da KAMUOYUDUR…

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ