DOLAR 32,2746 0.21%
EURO 35,3082 0.15%
ALTIN 2.505,200,20
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2135561-1,13%
Edirne
20°

KAPALI

03:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

194 okunma

İsveç’in NATO Üyeliği

ABONE OL
25 Ocak 2024 14:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün bir yeni üye daha edinmesi yolunda önemli bir adım atıldı. İsveç’in NATO üyeliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hatırı sayılır bir çoğunluk tarafından kabul edildi. Bu hususa dair süreç takibi yapmak isteyenler konuyla ilgili yazdığım geçmiş yazılarıma da bakabilirler. Bu aşamada söylenecek şey şu; umuyorum ki belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin özellikle terörle mücadele hassasiyetleri konusunda yeterli ve gerekli adımlar atılmıştır.

Bu hususta merak ettiğim bir şey daha var bu hususların takibi için heyetler arası ilişki mekanizmaları tesis edilmiş midir? Zira şahsi kanaat olarak şunu belirtmek isterim ki; üyeliğin gerçekleşmesinden sonra gerçekleşme ihtimali olan olaylara daha gerçekleşmeden müdahalenin önemli bir yolu olarak ikili heyet teşkilini önemli görüyorum. Bu hususta İsveç tarafından gerekli düzenlemelerin yapıldığı, yasaların çıkarıldığı ifade edildi. İsveç’in çıkardığı yasaların iptal edilme ihtimali de dikkate alınmalıdır.

Bu kısım genel bir tanımlama ile İsveç ile olan ikili ilişkiler meselesiydi. Şimdi bir de NATO ittifakı içinde güvenliğin temini husus var. Halk arasında F-16’ların temin ve modernizasyonu olarak konuşuluyor. Gerçi uluslararası politika alanında yorum yapan akademisyeninden (uluslararası politika akademisyeni demiyorum zira sosyoloğundan tarihçisine, tarihçisinden tıp doktoruna bu alanda sekizinci sınıf ajan filmi senaryosu tadında konuşmayan yok) halk kitlelerine kadar genelde mesele sadece F-16 teminine indirgemiş ve bu uçakların teknik özellikleri kullanım şartlarına dönüşmüş durumda. Evet F-16 modernizasyonu ve temini önemli de bırakalım bunları havacılık uzmanları konuşsun.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesi sonrası NATO çatısı altındaki devletlerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terörle mücadele öncelikleri hususundaki yaklaşımında bir değişiklik olacak mıdır? Öncelikli olarak ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde desteklediği Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) uzantısı desteği hususundaki politikası ne olacak? Ha bu arada, hemen ABD kötü Rusya ili meselesine girmeyin; Rusya’nın BTÖ desteği de mevcut sadece başka alanlarda. Ayrıca ABD başkanlık makamı Temsilciler Meclisine bir bilgi notu gönderileceğini belirtti F-16 alımları ile ilgili olarak. Peki bunun sonucu ne olacak? Umuyorum aklıma gelen olmaz. Ayrıca bizim F-35’lerimiz ne olacak?

Hülasa üretim ekonomisi yani gerçek iktisada dayalı olmayan ekonomiler dış alımın her aşamasında çeşitli aşamalarda sorun yaşayabilirler. Hatırlatalım; siyasi ve askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferlerle taçlandırılmadıkça payidar olamaz ve hayatta en hakki mürşit ilimdir, fendir; ilimden, fenden başka mürşit aramak gaflettir, delâlettir. Haftaya görüşmek dileğiyle memleketimin güzel insanları.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ