DOLAR 45,4028 0.09%
EURO 53,3236 -0.28%
ALTIN 6.813,46-1,33
BIST 14.779,93-2,34%
BITCOIN 3645687-1,65%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

446 okunma

BİR AVUÇ YEMEK

ABONE OL
5 Haziran 2024 13:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Savaştan çıkmış, Osmanlının borçlarını ödemiş ülkemizin sonraki yıllarında Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Orhan Kemal gibi yazarlardan okurduk yoksulluğu. Hele Mahmut Makal öğretmen olarak atandığı köyü “Bizim Köy” adlı kitabıyla yayınladığında başına gelmedik kalmamıştı. O zamanlar devlet yoksulluğu gizlemeye çalışıyordu. Gelişmiş Avrupa’ya yoksulluğumuzu göstermeyelim diye saçma bir gerekçeydi. Oysa Avrupa’sı da Amerika’sı da 2. Dünya Savaşı sonrasında zaten içimize dolmuştu. Hem de Marshall yardımları, barış gönüllüleri gibi anlaşmalı kadrolarıyla.

Yoksulluğu ‘ayıp’ sayma kültürümüz bunu kamçılıyordu. Kan kusup kızılcık şerbeti içtik diyen bir toplumsal durumumuz vardı. Kişisel dertlerimizi içimizde saklar, başkalarının öğrenmesini istemezdik.

Bu tür değer yargılarını unuttuk mu, bilemem. Ama günümüzde; yoksulluğu bitirmekle yükümlü siyasi iktidarın bakanlarının yoksullara yaptıkları yardımlarla övünmesi bile ayıp sayılmıyor. Daha acısı bu övünmeleri alenen yayarak oy topluyorlar!

‘Tek hurmayla beslenen Peygamber’, ‘yamalı cübbe giyen Ömer’ söylemleriyle toplumu yoksulluğa rıza eden iktidar; yok ettiği değerlerimizi ÇEDES programı ile din tüccarı vakıf ve derneklerin müridleri ile kazandırma derdinde. O müridler; yoksulluğu yaratan sistemin sorumlularını söyleyebilecekler mi? Yoksa ‘yoksulluk kaderdir, dua edersek biter’ mi diyecekler?

Sabah suyu bol çorba ile karnını doyurduğu çocuğunu okula gönderirken yanına bir şey koyamayan, para da veremeyen bir anne-babayı düşünün. Bu aileler milyonlarla sayılıyor artık. Bu acı gerçeği görmeyip halimize şükür diyerek tevekküle yatıyorsak geleceğin kapkara ülkesine hazırız demektir.

Yurttaşını yoksullaştıran iktidar gelirleri kendi yakınlarına aktarıyor. Diğer yandan da yoksul insanları öne çıkardığı din tüccarı vakıf ve derneklere yönlendiriyor. Uzaklara bakmaya gerek yok. Kentimize bakalım; imam hatip okullarında okuyan çocuklar ile diğer okullarda okuyan çocukların beslenmelerini bir inceleyiniz. Farkın sebebi; imam hatip okullarına ‘vatandaşın desteği var’!

Türkiye OECD ülkeleri arasında, beslenemeyen çocukların en çok olduğu ülke. Bu nedenle ülkemizde olduğu gibi kentimizde de sistemin yoksul bıraktığı çocukların hakları olan beslenme sorununu çözmek için Okul Yemeği Koalisyonu oluşturuldu.

Birçok duyarlı sivil örgütün birlikteliğinin amacı; ilimiz devlet okullarında eğitim gören her çocuğa en az bir öğün ücretsiz, sağlıklı ve besleyici okul yemeği sağlamak. Yoksulluktan etkilenen çocukların fiziksel, psikolojik ve bilişsel sağlıklarını öne çıkarmak. Eğitimi satın alınabilir bir meta olarak değil temel hak görmek. Bu amaca uygun olarak kamusal ve laik eğitimi savunmak. Bu nedenle Koalisyon; toplumun talep eden hale gelmesinde kentte farkındalık yaratmaktadır.

Dert büyük ve her gün büyüyor. Asıl hedef; yoksul yurttaş kalmaması. Bunun için de ülke zenginliğinin kişilerle değil toplumla paylaşılması. Ancak bunu sağlayana kadar da yoksulların beslenme, barınma, sağlık ve eğitim sorunlarının din pazarlayıcıları dışında çözülmesi.

Burada görev devletin. Ama devleti idare edenlerin bunu yapması için maalesef yurttaşın talebi gerekiyor. Biz büyüyerek bu talebi haykırmalıyız. Büyük dertlerin çözümünde elbette yerel idareler de devreye girmelidir. Belediye şimdilik pilav, ayran, tatlı olarak günde bir öğün ile katkıya başladı. Umarız 2024-2025 eğitim öğretim yılında daha düzenli beslenme programları yapılacaktır.

Çocuklarımızı aç bırakan iktidar ve şürekâsı ülkede kamu kaynaklarını yandaşlarına aktarmaya devam ediyor. Kentimizde Meriç çevresine, Osmanlı özentisi yaşam şekillerine, lale devirlerine, suda kayık gezintilerine, tren turlarına “nostalji” adı altında para saçıyor. Her gün yoksullaşan ailelerin çocukları da bir avuç yemek ihtiyacını karşılayamıyor. Haklarımızı çalanlardan haklarımızı talep etmek yurttaşlık görevimizdir.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya