DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

164 okunma

SEÇİM BİTTİ

ABONE OL
12 Nisan 2024 14:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

31-3-2024 Pazar günü yapılan yerel seçimler bitti, halef selef belli oldu. CHP li Sy Avukat Filiz Gencan Akın, atılan oyların çoğunu kazanarak Belediye Başkanı seçildi, kutlarız hayırlısı olsun.
Edirne Belediyecilik açısından oldukça sorunlu bir şehir. Sy Avukat hanım Edirneli ve Belediye Meclis üyeliği de yaptığı için bu konulara vakıf bir kimsedir, bir yerde hizmette kusur etmezse onun seçilmesi bir şans olabilir.
Şehirleri şehir yapan Belediyelerdir. Faydalı Başkanlar olduğu gibi faydasızlarda olmuştur, bu tipler faydasız olduklarını anlasalar da çekip gitmezler, zorla makamı işgal ederler. Bu da Türkiye’nin bir şanssızlığı. Yeni Başkanımızın yararlı işler yapacağını umuyoruz.
İlk işi daha önceki başkan Sy Recep Gürkan Beyden yarım kalan işleri tamamlamak olmalı.
Edirne Belediyecilik açısından oldukça yüklü bir beldedir, şöyle sıralarsak,
1- Şehrimizde, her beldede olduğu gibi en büyük sorununuz alt yapı sorunudur. Bir çok başkan gelip geçmesine, önceki başkan Recep Gürkan döneminde yoğun bir alt yapı çalışması yapılmasına rağmen henüz tam olarak hal edilememiştir. Yağmur yağdığı zaman yollarımızı sel götürüyor, birçok şehir öyle çünkü çok kapsamlı bir sorundur.
2- Temizlik sorunu, Edirne ne kadar temiz acaba, evet çöplerimiz toplanıyor, caddelerimizde temizlik elemanları ellerinde süpürge, faraş temizlik yapıyorlar, niye hala sokaklarımızdan çar çöp eksik olmuyor, niye bir İsviçre, Fransa olamıyoruz; çünkü biz pis bir toplumuz, etrafı kirletiyoruz. Bu da yetmiyor Roman vatandaşlar ana caddelerde çöp bidonlarını karıştırıp, kirli torbaları ile Edirne’de çirkinlik yaratıyorlar, bu çirkinliğe bir çare olmalı, hallini bekliyoruz.
3- Turistik Edirne, Edirne turistik yönden iyi bir rüzgar yakaladı, yerlisi yabancısı epey turist geliyor. Belki Türkiye’de dördüncüyüz, bunu değerlendirmek gerekir. Daha fazla turist çekmeliyiz, bunun içinde turist ne ister bunu bilmeliyiz. Turistin istediği hizmettir, turistin istediği temizliktir, ulaşımdır. Bunlara ne kadar cevap verebiliyoruz.
4- Yol sorunu. Saraçlar caddesi hariç hangi yolumuz düzgündür, hele mahalle arası yollar çukur, çökmüş, su birikintisi oluşturan, asfalt yamalı yollar. Şehirleri şehir yapan yollardır. Sabuni mahallesi oteller sitesi oluyor, bu bozuk yollarla turistleri kaçırırız, belediyemiz yol tamir ekibi kurmalı, muhtarlar vasıtası ile bozuk yollar tespit edilmeli, kısa zamanda onarılmalı, yol yapımından önce alt yapısı yapılmalı.
5- Otopark sorunu. Edirne’nin en büyük sorunu hele Sabuni mahallesi. Mahallemizde araçların yüzünden rahat yürüyemiyoruz, her geçen gün oto sayısı artıyor, bu konuya köklü çözüm bulmak gerekir. İki hal şekli var; katlı otoparklar yapmak, yeni yapılan binaların bodrum katlarına otopark yapmak. Yahut da araç sayısını azaltmak. Her mahallenin katlı otoparkı olmalı.
6- Ulaşım sorunu. Şehrimizde her geçen gün nüfus artıyor, insanların bir yerden bir yere ulaşması gerekiyor. Ulaşımda — E 5 — yolu dar gelmeye başladı. Hele saat 17 den sonra trafik sıkışıklığı oluyor. Hal şekli E5 e alternatif olacak bir yol düşünmek veya Kapıkule-otogar arası raylı sistem uygulamak. Daha önce böyle bir öneri yapılmıştı, nüfus azlığı yüzünden vaz geçildi, ulaşım konusunun hallini bekliyoruz.
7- Ahşap evler. Edirne yalnız cami ve köprülerden ibaret değil, sayıları her gün azalan ahşap evlerimizde var. Bunlara sahip çıkmak gerekir, giden gidiyor yerine bir beton yığını oturtuluyor. Edirne böyle mi olmalı? En büyük hatayı fabrikalar kurulurken yaptık. Ahşap evlere sahip çıkmadık, apartman hayatı uğruna onları yok edip beton binalar oturttuk. Niye bir İtalya olamıyoruz? Geçenlerde Sabuni mahallesinde bir ahşap ev yok edildi, hiç olmaz ise kalanlara sahip çıkalım.
8- Kahvehane, kafe, lokanta gibi kalabalık toplumların oluştuğu yerler ne kadar temiz acaba? Temiz lokanta, kafelerimiz var ama çoğunluk olarak hiç birinde havalandırma sistemi yok, doğru dürüst tuvalet yok, bir çok kahvehane gerektiği kadar temiz değil, garsonlar gerektiği kadar servis yapamıyor, bir çoğu garsonluğu bilmiyor. Belediye bu konuda kurs açmalı, her işin başı eğitimdir, bu konulara ilgi bekliyoruz.
9- Kırkpınar. Edirne’nin atalarımızdan kalma bir çok noksanı ile birlikte yüz akıdır. Güreşler mükemmel derecede yapılıyor, onun dışında Kırkpınar hala bir panayır havasından kurtulamadı. Biran önce bu konuyu halletmek gerekir. Bu kadar niyet etmemize rağmen bir Kırkpınar Fuarı oluşturamadık. Kırkpınar Türkiye içinde kalmamalı, beynelmilel olmalı, bu konuların halli içinde bir Kırkpıar komitesi kurulmalı, daha önce Sy Vali Nusret Miroğlu zamanında böyle bir komite vardı.
10– Mesire yeri. Edirne için bir mesire yerine hep niyet edilir ama bir türlü gerçekleştiremeyiz. En uygun yer Söğütlük ormanıdır, bazı düzenlemeler yaparak böyle bir mesire yeri oluşturmalıyız. Şimdilik aklımıza gelenler bunlar, tekrar yeni Belediye Başkanımız Filiz Hanımın Başkanlığını kutlarız.
Sevgili okurlar Kurban Bayramınız kutlu olsun . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ