DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22362592,33%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

552 okunma

KÖPRÜ

ABONE OL
5 Şubat 2024 12:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enez’e bağlı Gülçavuş/Sultaniçe köylerinin sahil kesimi daracık bir şeride sıkışmış ince bir kumsaldan ibarettir.

Ortasından bir dere akar. Yüzyıllarca özgürce akan bu derenin üzerine yapılan köprü ve devamındaki sahil yolu sahilin daha da daralmasına neden olmuştur.

Yeni hazırlanan imar planları ve bitmek üzere olan kanalizasyon ve içme suyu projeleri sonucunda bölgenin nüfusunun yakın dönemde katlanması beklenmektedir.

Şu anda bile yaz dönemlerinde yetersiz olan sahilden faydalanma oranı gelecek dönemde bölgede yaşayan insanlar için büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olacaktır.

Bitmedi, en büyük tehlike kapımıza dayanmış durumda;

Enez/Sultaniçe arasında ormanın içine yapılmaya başlanan asfalt yolun bitmesiyle birlikte bu yolun devamının sahilden devam ettirilmesi durumunda Gülçavuş/Sultaniçe sahili adeta yok edilecektir. Aldığımız duyumlar Enez’den başlayan bu sahil yolunun bütün Saroz sahillerini dolaşacağı şeklindedir.

Karadeniz’e yapılan sahil yolu nasıl Karadeniz’lilerin denizle bağını kopardıysa yapılması muhtemel bu sahil yolu da Saroz’luların denizle buluşmasını engelleyecektir.

Çözümü Gülçavuş/Sultaniçe sahilindeki yolun ve köprünün kaldırılarak sahilin motorlu araç trafiğine kapatılmasıdır.

Gülçavuş köyü doğumlu emekli öğretmen, çevreci, aktivist, doğasever aynı zamanda Saroz gönüllüsü Bülent Karakaş bana ilettiği mektubunda şöyle diyor;

DOĞA BURAYA KÖPRÜ OLMAZ DİYOR

“1980 yılından beri doğduğum köy olan Gülçavuş sahillerinde tatilimi yaparım. Buralarda çadır kurduğumuz, barakalarda yaşadığımız yıllarda dere özgürce akardı, sahilde sorun olmazdı.

Denizin havasının suyun huyunu bilirim. Dağdan doğarak sahilimize gelen Ova deresi yazın çok nadir olarak denize akardı. Derenin bittiği yerde karides avlardık.

Sonra kimin aklına geldiyse sahile motorlu araç yolu, derenin üstüne de bir köprü oturttular. Kışın lodos köprünün altını kum ile doldurunca dere akamadı ve yolu yıkıp geçti. Sonra sahile beton duvar yapıldı. Deniz bu beton duvarı da yok etti. Ardından köprüyü de. Köprü yeniden yapıldı, yol da. Deniz yolu yok etti yine bir gece lodosla.

Her geçen gün daha kötüye gidiyor bu sahil. Doğa bu köprüyü buraya istemiyor. Sahilde yaşayan yazlıkçılar da. Çünkü yanlış bir proje bu. Yanlış bir proje olduğunu doğa defalarca yapılanları yıkarak, yok ederek kanıtlamış durumda.”

Sonuç; o köprüyü ve sahil yolunu doğa istemiyor, sahilde yaşayanlar da istemiyor. Peki kim istiyor da o yol her seferinde inadına tekrar yapılarak kamu zarara uğratılıyor?

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ