DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22358752,21%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

205 okunma

Akalın: Bütçe umutsuz!

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın TBMM'de 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine yaptığı konuşmada, "Bütçe, Ülkemizin Geleceği İçin Umutsuz Bir Tabloyu Yansıtıyor" dedi.

ABONE OL
24 Aralık 2023 17:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın TBMM’de 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine yaptığı konuşmada, “Bütçe, Ülkemizin Geleceği İçin Umutsuz Bir Tabloyu Yansıtıyor” dedi. Akalın, bütçenin sadece rakamlardan ibaret olmadığını, aynı zamanda ülkenin geleceğini belirleyen bir harita olması gerektiğini vurgulayarak, ekonomik istikrarsızlık ve sosyal adaletsizliğin derinleştiği bir rota izlendiğini dile getirdi.
Akalın, bütçede işsizlik, enflasyon ve faiz oranları gibi temel ekonomik göstergelerde umutsuz bir tablo çizildiğine dikkat çekti. Vergilerin yüksekliği ve zenginlere tanınan imtiyazların eleştirildiği konuşmada, bütçenin vatandaşın cebine ve umutlarına darbe vurduğu belirtildi. Türkiye’nin kalkınması için öncelikli olarak AR-GE ve yenilik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini savunarak, bütçede bu alana ayrılan payın düşük olduğunu eleştiren Akalın, “2024 bütçesinde AR-GE programına ayrılan kamu payı %0.36. Bu oran dünya genelinde rekabetçi bir konuma gelmek için yetersiz” dedi.
ULUSLARARASI REKABETÇİLİK İÇİN YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ ÖNEMLİ
Konuşmasında dünya genelinde yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine ayrılan payın önemine vurgu yapan Akalın, Türkiye’nin bu alandaki performansının düşük olduğuna dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında İlk 10 büyük ekonomi ortalaması %24, İsrail’de bu oran %30 iken, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünleri imalatındaki payının sadece %3.3 olduğunu belirten Akalın, bu durumun ekonomik büyüme ve ulusal güvenlik açısından önemli bir eksiklik olduğunu ifade etti.
Akalın, konuşmasının son bölümünde, üniversite sisteminden özel sektör işbirliğine kadar bir dizi öneri sundu. Üniversitelerin AR-GE faaliyetlerine daha fazla odaklanması, öğretim elemanlarının desteklenmesi ve uluslararası teknoloji transferinin teşvik edilmesi gibi unsurlara vurgu yapan Akalın, ayrıca AR-GE bütçesinin AB ortalaması seviyesine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ