DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 2132719-1,43%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

452 okunma

Rantsız Başkan: Burhan Işıkseren -2-

İsmail Demiray, 1963-1969 ve 1969-1973 yılları arasında Edirne Belediye Başkanlığı yapan Burhan Işıkseren’ın görev yaptığı dönemi yazdı...

ABONE OL
23 Ocak 2024 16:17
3

BEĞENDİM

ABONE OL

(DÜNDEN DEVAM)

İsmail DEMİRAY
Döneminin Belediye Meclisi’nde her zaman yanında olan meşhur börekçi ve helvacı aynı zamanda yakın arkadaşı olan Cavit Ergülen’dir. Her gün buluşurlar, arkadaşını ziyaret eder. Arkadaşlıkları ömür boyu devam eder.
Görev yaptığı yıllarda NATO uçağı ile NATO gezisine birçok belediye başkanı ile birlikte katılır. Gezdiği yerlerden etkilenir, dönüşte çocuklarına nasihatı şudur; “Mutlaka bir yabancı lisan öğrenin”
‘AVUKAT RUHU’
Edirne Belediyesi’nin avukatı Edirne’nin renkli simalarından Avukat Ruhi Uğurlu’dur. Burhan Işıkseren ona “Ruhu” diye hitap eder. Gün içinde mesai saatlerinin bitimine yakın yaz aylarında Belediye binasının alt tarafında küçük binanın yanında, Eski Camii’nin karşısında köşeye otururlar, konuşurlar, belediyenin, Edirne halkının sorunlarına çözüm ararlar. Yine bir gün oturmuşlar sohbet ederken kalemden yabancı yazılı bir mektup getirirler. Başkan başlar Almanca’dan Türkçe’ye çevirerek okumaya. Avukat atılır; “Başkanım ama mektup İngilizce” Başkan altta kalır mı? “Ruhucuğum İngilizce’den Almanca’ya, sonra da Türkçe’ye çeviriyorum ben”.


BANDOCU BAHATTİN’DEN “SENEDE BİR GÜN”
Edirne Bandosu’nun gelişmesi için Edirne halkı için her parkta, Edirne’nin her semtinde konserler verdirir. Şef meşhur “Bandocu Bahattin”dir. Bahattin ve ekibi aynı zamanda geceleri o dönemin düğünlerinde de çalarlar. Başkan’ın katıldığı düğünlerde mutlaka “Senede bir gün” çalınır. Başkanın ve eşinin en sevdiği şarkıdır bu. Başkan ailesiyle birlikte Edirne halkının arasında olmak için gece sinemalarına da gider. Işıkseren ailesinin değişmeyen en büyük özelliklerinden birisi iyi giyinmeleridir.


ORTA KAPI
Belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde mecliste Edirne halkına iyi hizmet verebilmek için her zaman adaletli olmaya özen gösterdi. Dönemin Belediye Meclisi içinde Adalet Partililer ile CHP’liler arasında sert tartışmalar yaşandığında bile her zaman Edirne halkının yararına olan kararların çıkması için mücadele eder.
Belediye Meclisi toplantısına bir gün sakince orta kapıdan girince CHP meclis üyelerinden Rıfat Yılmazer sorar; “Başkanım hayırdır, sorun mu var, partili meclis üyelerinden ayrı geldiniz Meclise?” Burhan Işıkseren döner şöyle yanıt verir;
“Rıfat, meclisin sol kapısından CHP’liler, sağ kapısından Adalet Partililer girer meclise. Sen benim hiç sağ kapıyı kullandığımı gördün mü?” Burhan Işıkseren Edirne Belediye Başkanı tarafsızlığını kaybetmemek için görev yaptığı 10 yıl boyunca her zaman meclisin orta kapısını kullanmıştır.
1967 yılı seçimlerinde tekrar aday olur. Edirne halkı kendisinden olan, çalışkan, mücadele eden başkanlarını onore eder ve açık ara başkan olarak devam etmesini ister.


İMAR RANTLARINDAN UZAK DURUR KİRADA OTURUR
Nüfusun patladığı, göç nedeniyle Edirne’nin kenar mahallelerinin, harman yerlerinin imara açıldığı yıllardır. Büyük imar hareketleri başlamıştır. İmar hareketleri sonunda tarlalar, harman yerleri arsa olarak değer kazanır. Başkanı olduğu Edirne’de sırf söylenti olmaması, adına leke gelmemesi için hiçbir yeni imar alanından imkanları olmasına karşın asla yer almamıştır Burhan Işıkseren. İlerleyen yıllarda. Kirada oturur o yıllar boyunca evi bile olmayan başkandır.
ERİKLİ’DEN ARSAYI ALMAZ
İlerleyen yıllarda Keşan Erikli sahilleri imara açılır. Keşan Belediyesi çevre düzenlemesi için Edirne Belediyesi’nden kepçe ister. Ailesine parasıyla deniz kenarından yer önerilir. O zamanlar arsalar parsel parsel satılmakta alanın elinde kalmaktadır, ucuzdur da üstelik. Ailesi ve kendisi de deniz kenarından bir yeri çok istemelerine karşın sırf söylenti olmaması için kendi paralarıyla bile olsa yer-arsa almaz.
Başkanlığı döneminde kendini ve çocuklarının geleceği için kendisini hazırlamak amacıyla Gümrük Komisyonculuğu belgesi almak için aylarca evinde ders çalışır. Sınavda başarılı olarak belgesini alır.
Başkanlığı sonrasında bir evleri olması için eski başkanlardan Ekrem Demiray’ın eşinden Karaağaç’taki evlerini borçlanarak satın alır. Bu evin arsasının üçte birini bölüp satarak borçlarını öder, kalan parasıyla da bir Reno 12 alır. Önce bakkallık yapar, veresiye nedeniyle batar. Belgesini aldığı gümrük komisyonculuğuna başlar. İşler istediği gibi gitmeyince Karaağaç’taki evlerini satarak çocuklarının okul masraflarını karşılar, eğitimlerini tamamlayarak onları hayata katar. Gümrük komisyoncusu olarak İlhami Duranlar’ın yanında çalışmaya başlar. Ömrünün son yıllarına kadar maddi sorunlarını çözmek için çalışır mesleğinde.


ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİR
Çocuklarının eğitimine çok önem verir. Asla çocuklarına müdahale etmez, onları seçimlerinde özgür bırakır. Eşinin yakın ilgisinin çocukların üzerinden eksik olmadığını bilir Burhan Işıkseren.
Evlerinde her Pazar sabahları ailenin kahvaltısında sırasıyla peynirli tarhana, kıymalı tarhana olur. Akşam yemeklerinde mutlaka bütün aile bireylerini yemek masasında görmek ister. Aile sorunları bu masada konuşulur. Yemek sonrası en sevdikleri uğraşları eşiyle birlikte radyodan klasik Türk Müziği dinlemektir.
Görev yaptığı dönemlerde Edirneli iş adamlarına ticaret erbabına öncelik verir öncelik tanırdı. Gösterişten hoşlanmaz, liyakata önem, yalana, abartıya tepki verir.
EMEKLİLİK SONRASI DA EDİRNELİLERİN “REİS BEY”İDİR.
Burhan Işıkseren’in ikinci başkanlık döneminde 1971 yılında askeri darbe olur. İki yıl daha verilen görevi başkan olarak sürdürür. 1973 yılında seçimlerden sonra görevini Şevki Arman’a devreder.
Burhan Işıkseren Belediye Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra yine Edirne sokaklarından her zaman başı dik bir şekilde gezmiş ve bütün Edirne halkı onu ölene kadar “Reis Bey” diye selamlamıştır.
(SON)

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ