DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22331770,62%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

154 okunma

Pusulada Kıbleyi Bulmak

Kıble yönünü bulmada en yaygın kullanılan yöntemlerden biri pusuladır.

ABONE OL
12 Mayıs 2024 12:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Seyahatlerde, gezilerde veya kıblesini bilmediğiniz bir yerde namaz kılmak isteyenlerin en önemli telaşesi kıble yönü tayini olmaktadır. Zira namaz için kıble cihetine yönelmek şarttır. Bu farzın yerine getirilmesi namazın sıhhat şartıdır. Kıblesini bilmediğiniz bir yerde bu sorunu çözmek için farklı yöntemlerden istifade edebilirsiniz. Kıble yönünü tespit için farklı yöntemler kullanılabilir. Evvela etrafımızdakilere sorarak bu sorunu aşmaya çalışırız. Bu mümkün değilse farklı yollar ile kıble yönünü bulmaya çalışırız.


Kıble yönünü bulmada en yaygın kullanılan yöntemlerden biri pusuladır. Pusulada kıbleyi bulmak için ne yapılır? Pusula ile kolayca ana yönleri belirleyebilir ve nihayet bu yönlerden hareketle kıble yönünü tespit edebiliriz. Ancak pusula ile ölçüm yaparken birtakım hususlara dikkat etmek gereklidir. Pusula kullanımı esnasında manyetik alan oluşturan metallerden uzak bir yer seçmek önemlidir. Sonrasında pusulayı yere yatay bir şekilde tutunuz. Pusula ibresinin renkli ucu her zaman kuzeyi gösterir. Kuzeyin tersi yön güneydir. Kuzeye doğru yöneldiğimizde sağ taraf doğu, sol taraf ise batı yönünü gösterir. Ülkemizde kıble yönü genellikle orta ve doğu illerimizde güney, batı bölgelerimizde ise hafif güneydoğu yönlerine doğrudur. Ancak pusula ile hassas ve doğru bir şekilde kıble yönünü tespit için bulunduğunuz konumun pusula için kıble derecesini bilmemiz gereklidir.


Pusula ile kıble yönünü kesin ve doğru şeklide öğrenmek isteyenler Kıbleyi Bul gibi kıble bulucu servislerden yararlanabilir. Buradan alacağınız kıble derecesi ile hassas bir şekilde kıble yönünüzü belirleyebilirsiniz. Yalnız şunu unutmayın; pusula kullanımı hakkında bilgi sahibi olunmalı ve bilhassa manyetik alan oluşturan ortamlardan uzakta ölçüm yapılmalıdır. Mümkünsü pencere kenarı veya açık alan tercih edilmelidir. Şimdi söyleyeceklerimizi yapacak olursanız hassas bir şekilde kıble yönünüzü bulmuş olacaksınız. Evvela pusulayı metallerden arındırılmış bir yerde, yere yatay şekilde tutunuz. Mümkünse masaüstüne yerleştirin veya elinizde yere yatay şeklide tutun. Pusula ibresinin durmasını bekleyin. Pusula ibresinin renkli ucu, pusula çerçevesindeki N ile çakışıncaya değin pusulayı çevirin. Renkli pusula iğnesi ile N kesiştiğinde sonraki adıma geçin. Şimdi bize lazım olan bulunduğumuz yerin kıble derecesidir. Zaten bunu Kıbleyi Bul sitesinden almıştık. Şimdi altta bağlantısını paylaştığımız Kıbleyi Bul sitesinden aldığımız kıble derecesini N’den itibaren saat yönünde bulun. Kıble derecesinin gösterdiği yön, bizim kıble yönümüzdür. Artık o yöne doğru namazımızı kılabiliriz. İşte bu kadar! Kıble yönünüzü hem pratik ve hem de net bir şekilde bulmuş olduk. Kıble yönünüzün doğru; namazınızın makbul olması temennisi ile..


Kaynak : https://www.kibleyibul.com

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ