DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22367861,24%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

İstihdamda gelecek biyoteknolojide!

Türkiye'de Biyoteknoloji sektöründe gelişim özellikle pandemi dönemiyle hız kazanırken, Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nde okuyan öğrenciler de, sektörün uzmanlarıyla bir araya geldi… Öğrencilerin sektöre hazır olarak mezun olmalarının amaçlandığı etkinlikte konuşan Moleküler Biyolog Cem Onur Seçkin, "Ülkemizde biyoteknoloji sektörü özellikle pandemi döneminden sonra oldukça hız kazandı. Bu da çeşitli kit üreticisi firmaların oluşmasına ve sayısının artmasına sebebiyet gösterdi. Öğrencilerimizin de özellikle bu noktada istihdamının artacağına inanıyorum" dedi…

ABONE OL
10 Mayıs 2024 17:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Türkiye’de Biyoteknoloji sektöründe gelişim özellikle pandemi dönemiyle hız kazanırken, Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde okuyan öğrenciler de, sektörün uzmanlarıyla bir araya geldi.
Trakya Üniversitesi Sağlık Kültürü ve Spor Daire Başkanlığı Genetik ve Bioteknoloji Topluluğu tarafından sektör temsilcileri ve öğrencilerin buluşturmak için ‘Bioteknoloji Günleri’ semineri düzenledi. Üniversite’nin Balkan Yerleşkesi’ndeki Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde öğrencilere sektörde kendilerini nelerin beklediği ve teorik dışında uygulamada neler yapılacağı konusunda bilgi verildi.


‘AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE ÖN HAZIRLIK İMKANI SAĞLAMAK’
Seminerle ilgili konuşan Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, öğrencilere sektördeki yenilikler ve yaşananları uzmanından dinletmek istediklerini ifade etti. Kaya, “Amacımız gerek üniversitemizdeki kendi öğrencilerimiz, gerekse tüm katılımcıları bu konudaki uzmanlardan birinci ağızdan dinleyerek en güncel, en yeni bilgileri, yeni gelişmeleri öğrenmek. Genetik ve biyoteknoloji veya genetik ve biyomühendislik son derece geniş bir konu. İçinde insanı, hayvanı barındıran nano teknolojiyi, biyomühendislik alanlarında değişik alanlarda biyomateryaller anlamında son derece geniş bir konu. Mesela yeni ilaç sektörü, yenilebilir aşılar, efendim nanoteknoloji ve diğer konular bunlarla ilgili birçok konu var. Buradaki öğrencilerimiz bu uzmanlarından bu konudaki yeni gelişmeleri dinleyerek kendilerini hangi konuda motive edecekler? Hangi konu da uzmanlaşacaklar? Nasıl bir kariyer planlaması yapacaklar? Kendileri ne konu da uzmanlaştırılarak ilerleyecekler? amacıyla sahaya ön hazırlık yapmalarıdır” dedi.


‘İSTİHDAM BİYOTEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE ARTACAK’
Türkiye’nin pandemi süreci sonrasında biyoteknoloji sektörünün hız kazandığını belirten Moleküler Biyolog Cem Onur Seçkin de, “Ülkemizde biyoteknoloji sektörü özellikle pandemi döneminden sonra oldukça hız kazandı. Bu da çeşitli kit üreticisi firmaların oluşmasına ve sayısının artmasına sebebiyet gösterdi. Kovid döneminde milyonlarca kovid testi üretimini gerçekleştirdik. Şu anda biyoteknoloji hem bu adı verilen tespit yöntemlerinin yanı sıra aynı zamanda üretime de kaymış durumda. Bununla ilgili çeşitli merkezler var. Hem gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin üretimini gerçekleştiren firmaların olmasının yanı sıra bilimsel ve akademik çalışmalar için de özellikle çeşitli ürünlerin ve cihazların üretimini gerçekleştiren firmalar mevcut. Öğrencilerimizin de özellikle bu noktada istihdamının artacağına inanıyorum. Buradaki öğrencilerimize önerim şudur. Genellikle ürün ve cihaz bilgilerinin olmasını isterim çünkü sahada çok fazla cihaz var. Çok fazla ister istemez de marka var. Ne kadar fazla bilgi sahibi olurlarsa o kadar iyi sonuçlar, iyi analizler gerçekleştirebilirler” diye konuştu.
‘SEKTÖRÜ HAZIR OLARAK MEZUN OLMAK İSTİYORUZ’
Trakya Üniversitesi Genetik ve Biomühendislik 3. sınıf öğrencisi ve Genetik ve Biyoteknik Teknoloji Topluluğu Başkanı Serhat Kayan da, öğrenciler olarak sektöre hazır halde mezun olmayı amaçladıklarını söyledi. Kayan, “Aslında üniversitede eğitimlerimizi alıyoruz fakat sektörle ilgili çok bilgili değiliz. Bu etkinliğimizde de amacımız aslında öğrencilerimizle sektördeki bilgin insanları bir araya getirip sektör adına daha fazla bilgi edinmek. Dersler her zaman yeterli kalmıyor. Çünkü dış dünyada çok daha farklı şeyler oluyor. Çok daha farklı beklentiler oluyor mezun öğrencilerden. Biz de bu şekilde dış dünyayla üniversiteyi birleştirerek arkadaşlarımızın aslında dış dünyaya daha hazır halde mezun olmalarını sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Açılışın ardından seminer Krosgen Bioteknoloji uzmanı Cem Onur Seçkin’in “Bioteknoloji Dünyasında İnovasyon, Büyüme ve Kariyer Olanakları”, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Hivda Ülbeyi Polat’ın “Aşı Çalışmalarında İn Vivo Teknikleri”, Marmara Üniverstiesi Biomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Ebru Toksoy Öner’in “Mikrobiyal Biyopolimer Üretiminde Sistem Biyolojisi Yaklaşımları”, TÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğrt. Üyesi Ahmet Doğan Engin’in “Lipit Temelli Nano İlaç Taşıyıcı Sistemler” hakkında sunumları ile devam etti. Programda ayrıca ilaç firmasından gelen Eren Canbay ise sektöre dair merak edilenleri anlattı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ