DOLAR 33,9957 0.29%
EURO 37,8487 0.64%
ALTIN 2.819,560,37
BIST %
BITCOIN 1967247-3,44%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

174 okunma

Orman ve meraya ‘RES’!

Edirne İl Genel Meclisi CHP grubu sözcüsü, Uzunköprülü üye Mustafa Üstün, Çakmak Barajı sulama projesi kapsamında milyonlarca lira harcanarak boru hattı yapılan Uzunköprü'ye bağlı Çalıköy'ün de aralarında bulunduğu 6 köyü kapsayan orman arazisi ve meralık 5 bin hektar alana Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmak istenmesine tepki gösterdi. Üstün, "Ne olursa olsun birinci sınıf tarım arazilerini muhafaza etmemiz lazım. Sonuçta devletimiz oraya ciddi oranda büyük bir yatırım yapmıştır. Bütün sulama hatları çekilmiştir. Enerjiye de ihtiyacımız var ama birinci sınıf tarım arazilerinin üzerinde değil. Bu konuyla ilgili yetkilileri göreve çağırıyorum" dedi…

ABONE OL
6 Eylül 2024 17:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Edirne İl Genel Meclisi CHP grubu sözcüsü, Uzunköprülü üye Mustafa Üstün, Çakmak Barajı sulama projesi kapsamında milyonlarca lira harcanarak boru hattı yapılan Uzunköprü’ye bağlı Çalıköy’ün de aralarında bulunduğu 6 köyü kapsayan orman arazisi ve meralık 5 bin hektar alana Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmak istenmesine tepki gösterdi.
Edirne İl Genel Meclisi Eylül ayı olağan toplantısının son birleşimi dün gerçekleştirildi. Mecliste gündem dışı olarak Uzunköprü’ye bağlı Çalıköy, Kurdu, Karayayla ve Eskiköy ile Meriç ilçesine bağlı Karahamza ve Yakupbey köylerini kapsayan 5 bin hektar alana, özel bir firma tarafından kurulması planlanan RES’ler görüşüldü.

CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü ve Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün mecliste söz alarak projeye tepki gösterdi.
“BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİMİZİ KORUMALIYIZ”
RES’lerin kurulmak istendiği alanda tarım arazileri de olduğunu dile getiren Üstün; “Uzunköprü’de Çalıköy, Eskiköy, Hürriyetler denilen bölgeler, birinci sınıf tarım arazileridir. Diğer Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyelerimiz de konuyu biliyorlar. Devletimiz, Çakmak barajı sulama projesi kapsamında milyonlarca lira yatırarak orasının boru hattı döşeme işlerini bitirmişti. Buna rağmen orada binlerce dönüm tarım arazisinin üzerine RES kurulacak. Bununla ilgili ne olursa olsun birinci sınıf tarım arazilerini muhafaza etmemiz lazım. Sonuçta devletimiz oraya ciddi oranda büyük bir yatırım yapmıştır. Bütün sulama hatları çekilmiştir. Enerjiye de ihtiyacımız var ama birinci sınıf tarım arazilerinin üzerinde değil. Bu konuyla ilgili yetkilileri göreve çağırıyorum” diye konuştu.


‘ŞAHIS ARAZİLERİNİ ONLARDAN HABERSİZ PROJEYE DAHİL ETMİŞLER’
Çalıköy sakinlerinden memur emeklisi Sedat Saygın, projenin yapılmak istendiği 5 bin dönümlük alanda meraların ve orman alanlarının olduğunu belirtip, “3-4 ay önceye kadar bilmiyorduk. Şirket köy muhtarlarına haber vermiş. Köyde toplamışlar köylüyü. O gün ben kendim katılamadım. Slayt gösterisi yapmışlar, arıların rüzgar güllerinin altında rahatça uçtuğunu, yabana hayvanların koşturduğunu göstermişler. Doğaya zarar vermediğini anlatmışlar. A4 kağıdına da katılımcı belgesi imzalatmışlar. Önceden köye gelinip ölçümler yapılmış ki bunların arasında mera, orman arazileri ve şahıs arazileri var ama şahıslara söylenmemiş bunlar projeye dahil edildiğiyle ilgili” dedi.
‘FAYDASINDAN ÇOK ZARARI VAR’
Projenin faydasından çok bölgeye zararı olacağını dile getiren Saygın, “Projede sadece Çalıköy’ün merkezinde 3-4 tane rüzgar gülü var. Arpalık dediğimiz yerleşim yerine koyuyorlar. Biz bunları istemiyoruz. Belki inşaat şirketine ekonomik anlamda sağlayacağı zarar çok ama köylüye daha fazla. Bölgemizde 14 kişi 200 dönüm orman vasfını yitirmiş alanı 49 yıllığına ceviz ekmek üzere devletten kiraladı. Şu anda bu adamların haritasının içerisinde bu alan da var. Biz oraya emek harcıyoruz, para harcıyoruz ama meralarımızı, ormanlarımızı bizden habersiz dahil etmişler. İmza topladık teslim ettik. Umarım bir sonuca ulaşır ve proje gerçekleşmez” diye konuştu.


‘SÜZÜLMEDEN TAŞINAN KUMLAR KAZALARA NEDEN OLUYOR’
Toplantıda Edirne merkeze bağlı Elçili köyündeki kum ocağının köylülere verdiği rahatsızlık da görüşüldü. İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Elçili köyündeki vatandaşların, kum ocağına karşı şikâyetlerini aktardı. Elçili köyündeki kum ocağındaki kumların, süzülmesinin beklenmeden kamyonlarla taşınmasıyla yollara dökülerek vatandaşlara tehdit oluşturduğunu dile getiren Gegeoğlu, “Oradaki kum ocağında kumların yıkandıktan sonra yeterince süzülmesi beklenmediği için kamyonlardan süzülüyor ve köy yollarımıza dökülüyor. Geçtiğimiz günlerde ne yazık ki motosikletli gençlerimizden kaza yapanlar olmuş. Kum ocağı ile ilgili de bir çalışma yapalım. Gerekli önlemleri alması yönünde de müdahale edelim. O suyun süzülmesini bekletmesi gerekiyor. Köyün içinde su gidiyor ama kum kalıyor. Bu yüzden de kazalar olmaya başlamış” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ