Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip Trakya’da yetersiz yağışlar, aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeği üreticileri son yılların en kötü sezonunu yaşarken, aynı mevsimsel koşullardan dolayı komşu ülke Bulgaristan da nasibini aldı.
Komşu ülkede tahıl yetiştiricilerinin son 10 yılın en kötü mısır ve ayçiçeği hasatlarını elde ettiklerini bildirdi. Son aylardaki yüksek sıcaklıkların yüzde 30’a varan kayıplarla mahsulü yok ettiğibelirtildi..
Bulgaristan Bitkisel Yağ ve Yağlı Tohum Üreticileri Birliği Başkanı Yani Yanev Bulgaria ON AIR televizyonunun ‘Bılgaria sutrin’ programında, “Bu yıl gerçekten çok kötü. İklim koşulları Temmuz ayından bu yana daha da kötüleşti. Bu durum ayçiçeğinin miktarını ve kalitesini etkiledi. Çiftçiler düşük kalitede düşük verim alıyorlar ve maliyet oldukça yüksek. Teknoloji gibi tüm kuralları takip ediyorlar. En azından maliyetlerini karşılayacak bir fiyat arıyorlar. Bu durum üreticiler için de iyi değil, çünkü kaliteli hammadde alacağımıza güveniyoruz” diye konuştu. Buna ilişkin haber Kırcaali Gazetesi’nde şöyle yer aldı:
“Toplam ayçiçeği üretiminin 1.5 milyon tonun altında olmasını beklerken, aynı zamanda 4 tondan fazla işlenebileceğini belirtti.
Yani Yanev Bulgaria ON AIR’e şu anda durumun oldukça karmaşık olduğunu ve spekülatif fiyatlara ulaşıldığını belirtti.
Ona göre üreticiler ağırlıklı olarak Bulgaristan ayçiçeğine güveniyor ve ithalat olanakları sınırlı. Yanev, ‘Elimizde miktar yok ve aynı zamanda ithalat yapmak da çok zor’ dedi.
“Rusya’nın ayçiçeği ihracatını kısıtlamak için uyguladığı bir ihracat vergisi var. Ukrayna ise ayçiçeğinin ihraç edilmesine izin vermeyen bir lisans rejimine sahip. Seçenekler Romanya’dan, Macaristan’dan satın almak… Çok fazla seçenek yok” diyen Yanev, gerekli hammaddeyi elde etmek için hükümetten ayçiçeğinin önündeki engelleri kaldırmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Yanev, Bulgaristan’da ayçiçeği üretiminin gerçekleşmesinin doğrudan dış piyasalardaki ayçiçeği yağı fiyatlarına bağlı olduğunu vurguladı. Ayçiçeği küspesinin pazarlanması çok zor ve çok düşük fiyatlarla yapılıyor. Konuk, dış piyasada fiyatlar yükselirse, buradaki yağ fiyatının da kaçınılmaz olarak yükseleceğini söyledi.”