DOLAR 47,5574 0.18%
EURO 54,8602 0.06%
ALTIN 6.175,37-1,31
BIST 13.458,101,24%
BITCOIN 30156770,70%
Edirne
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

334 okunma

Nacar, 30 yıl sonra yeniden T.Ü.’de

Türkiye'nin savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarından HAVELSAN'ın, Trakya Üniversitesi 1995 mezunu genel müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, 'Nereye Gidersen Git Başladığın Yeri Unutma' başlığıyla düzenlenen programda, mezun olduğu üniversitenin öğrencileriyle buluştu… Programda öğrencilere mesleki deneyimlerini paylaşarak savunma sanayi hakkında bilgi veren Nacar, HAVELSAN'ın bir süredir üzerinde çalıştığı dijital asker CENGAVER'le ilgili yoğun çalışmaların sürdüğünü söyledi…

ABONE OL
27 Şubat 2025 17:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Türkiye’nin savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarından HAVELSAN’ın, Trakya Üniv-ersitesi 1995 mezunu genel müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, ‘Nereye Gidersen Git Başladığın Yeri Unutma’ başlığıyla düzenlenen programda, mezun olduğu üniversitenin öğrencileriyle buluştu.
HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, Trakya Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Nereye Gidersen Git Başladığın Yeri Unutma’ etkinliğinde, öğrencilerle buluştu. Kendisi de 1995 yılında T.Ü. Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Nacar, hem mesleki deneyimlerini anlattı, hem de HAVELSAN’ın faaliyet alanları ve projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Programa Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Mustafa Hatipler ile akadamisyenler ve öğrenciler katıldı.


‘BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HİÇBİR ZAMAN YOK OLMAYACAK’
Programın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Hatipler, Nacar’ı mezun olduğu üniversitede ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Programda, katılımcılara deneyimlerini paylaşıp, Havelsan’ın faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Nacar da, 30 yıl aradan sonra Trakya Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk ve heyecan duyduğunu söyledi. İçinden geçilen dönemde bilgisayar mühendisliğinin gözden düşecek bir meslek olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Nacar, “Çok kıymetli öğrenci arkadaşlarım var burada. Acaba biz bilgisayar mühendisi olarak yanlış meslek mi seçtik? Gelecekte işsiz mi kalacağız? Yapay zeka dünyayı değiştiriyor, bizi de demode mi edecek gibi? kaygılar taşıyorlar olabilirler. Dolayısıyla ben bunların çok yersiz olduğunu, eğer değişimi yönetebiliyorsak, kendimizi geliştirebiliyorsak, hiçbir şekilde, hiçbir meslek asla yok olmayacak, daha ilerleyecek, daha farklı boyutlara farklı noktalara gidecek diyerek buradaki hüsnü niyetimi belirtmek istiyorum” dedi.


‘DEĞİŞİMİ YÖNETELİM’
Öğrencilerin, çağın değişimine ayak uydurup, bu değişimi yönetmeleri gerektiğini dile getiren Nacar, “Böyle bir dünyaya doğru gittiğimizin farkında olalım ve bu değişimi yönetelim. Yönetirsek biz bu işin dışında kalmayız. Geçmişte 1361’den bu yana olduğu gibi biz yine burayı başkent yapabiliriz gönüllerimizde ve biz buralardan dünyaya, dünyanın çeşitli yerlerine tekrar kendi kültürümüzü, medeniyetimizi, ışığımızı yayabiliriz. Bizde bu cevher var, bir defa oldu. 2000 yıl önce, 1000 yıl önce oldu, bugün yine tekrardan, yeniden niye olmasın? diyoruz” diye konuştu.
‘FATİH EDİRNE’DE SON TEKNOLOJİ TOPLARI İCAT ETTİ’
Edirne’nin savunma sanayindeki yerinin önemine de vurgu yapan Nacar, “İstanbul’u fetheden baş şehir burası. Nerede başlıyor bu fetih serüveni? Fatih’in burada aldığı medrese eğitimi, Fatih Sultan Mehmet Müzesi bugünkü ismiyle. Ondan sonra burada tophane semti var, hemen Kıyık’a doğru çıkarken Selimiye’nin orada Tophane semtinde geliştirdiği, son model, son teknoloji harp sanayi dediğimiz topların icat edildiği ve o topların son teknolojiyle donatıldığı, hatta yabancı Üsküplü ve Macar ustaların da burada katkıları olduğunu rektör hocam söyledi. Tabii bugün teknisyen dediğimiz kişiler o günün ustaları muhtemelen. Dolayısıyla bu teknolojiyi burada geliştirdi ve bu sayede İstanbul’u fethetmiş olduğu ve bir çağı açıp diğer bir çağı kapadı. Avrupa’da rönesans ve reform gibi uyanışlara sebep oldu. Dünyanın yapısı değişti” şeklinde konuştu.


‘TEKNOLOJİDE EN İYİ YERE GELME ARZUSUNDAYIZ’
Edirne’yi Türkiye’nin bitişi değil, Rumeli’ye açılan kapı, anahtar olarak gördüklerini kaydeden Nacar, “Çünkü Rumeli’de, Balkanlar’da, Batı Trakya’da, Bulgaristan’da, Makedonya’da, Bosna Hersek’te, Arnavutluk’ta bizim hala daha bu kültürümüzü yaşayan, yaşatan baş çarşılarıyla, camileri, medreseleriyle bizim bu kültürümüzü yaşatan insanlar olduğunu ve onların bizden umutları olduğunu biliyoruz ve biz bu şuurla çalışıyoruz, teknolojide de en iyi noktaya gelme arzusundayız. Çünkü biz teknolojiyi yakaladığımızda İstanbul’u fethettik. Ondan sonra yavaş yavaş yükseliş döneminden geriye doğru geldiğimizde, teknolojiyi kaybettiğimizde de birçok şeyimizi kaybettik. Tekrar kazanıp tekrar daha güzel ufuklara açılacağız” ifadelerini kullandı.
‘CENGAVER ÜZERİNDEKİ YOĞUN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR’
HAVELSAN’ın, savunma sanayisinde yazılım ve donanımları entegre eden, birlikte sistem haline dönüştüren, platformlara akıl katan ürünler geliştiren bir firma olduğunun altını çizen Nacar, dijital asker CENGAVER projesi hakkında da bilgi verdi. Nacar, “Hem komuta kontrol alanında, hem de eğitim simülasyon alanında yaptığımız ürünler ve kazandığımız teknolojileri, sivil alanda da kritik kurumların hizmetine sunduğumuz bir takım sivil projeler, KOVAN gibi, ODAK gibi ve otonom sistemler gibi alanlarda faaliyet gösterdiğimiz firmamız. Biz tabii daha öncesinde dijital birlikler konsepti kapsamında ‘Geleceğin orduları dijital birlikler nasıl olabilir?’ konusunda bunu ‘tek er’den, kara aracı, insansız deniz aracı ve hava aracı olmak üzere bunların birlikte operasyon nasıl yapabileceği, sürü zekasıyla bu orkestrasyonu, komuta kontrolü sağlayabileceğimiz sistemler üzerine kafa yormamız, Ar-Ge çalışmaları yapmamız neticesinde dijital birlikler alanında önemli çıktılar sunduk. Bunlardan bir tanesi de Cengaver. Bu Cengaver sistemi sayesinde tek bir er üzerindeki sensörler, haberleşme ve yazılım veri füzyonu sayesinde aslında diğer tim üyeleriyle, diğer ekipteki üyelerle birlikte ve cihazlarla yönettiği insansız cihazlarla birlikte bütünleşik bir harekat ortamı sunmaya çalıştık. Bunu geçtiğimiz fuarlarda da sergiledik. Bu konuda yoğun çalışmalarımız devam ediyor ve inşallah önümüzdeki dönemlerde de bunu da bir ürün olarak ilgili kurumlarımızın kullanımına sunuyor olacağız” dedi.
HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı dijital asker CENGAVER çözümü, kullanıma hazır hale getiriliyor. Tek er üzerinde konum ve durum paylaşımı yapabilen sistem, askeri dijital birliğin bir parçası haline getiriyor.
2021’den itibaren Dijital Birlik konseptini hayata geçiren ve bu kapsamda ekosistem firmaları ile birlikte insansız hava, kara ve deniz aracı Baha, Barkan ve Sancar’ı geliştiren HAVELSAN, konseptin son ürünü olarak dijital asker Cengaver’i sahaya sürmeye hazırlanıyor.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya