DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041615-2,27%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

142 okunma

Mühendisin de güvenliği yok!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Kadir Aydoğdu, resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinin ardından önemi bir kez daha artan yapı güvenliğinde denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik, özellikle son dönemde şantiyelerde sözlü ve fiziki şiddetin artışa geçtiğini söyledi...Yapı üretimi ve denetimi süreçlerinin; toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren süreçler olduğunu dile getirip yetkilileri önlem almaya çağıran Aydoğdu, "Meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınmaması kabul edilemez" dedi...

ABONE OL
27 Mart 2024 13:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Kadir Aydoğdu, resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinin ardından önemi bir kez daha artan yapı güvenliğine dikkat çekip, son dönemde yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şantiyelerde sözlü ve fiziki şiddetin artışa geçtiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi’ne bağlı Edirne Temsilciliği’nde gerçekleştirilen toplantıyla, yapı denetimi yapan inşaat mühendislerine yönelik son dönemde artan şiddet olaylarına dikkat çekildi. Toplantıda basın açıklamasını okuyan İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu, mühendislere yönelik şantiyelerde sözlü ve fiziki şiddetin artışa geçtiğini söyleyerek, yetkilileri önlem almaya davet etti.

İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu

‘YAPI DENETİMİ SERBEST PİYASANIN REKABETÇİ KOŞULLARINA TERK EDİLDİ’

Türkiye’nin büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunması nedeniyle, sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesinin, yurttaşların can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Aydoğdu, Başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afete dönüşmesini önlemek bilimsel yöntemlerle, mühendislik hizmetlerinin doğru bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız, sonuçları itibariyle tarihimizin en büyük depremleri, yapı üretimi ve denetimi süreçlerindeki sorunları bir kez daha gün yüzüne çıkarmış, yapılarımızın güvenliğinin sağlanması için etkin bir yapı denetim sisteminin kurulmasının, yapı üretim sürecinin her evresinin bağımsız bir şekilde denetlemesinin zorunluluğu, kamuoyunca daha iyi anlaşılmıştır. Buna karşın, yapı denetim sistemimizin hem mevzuattan hem de uygulamadan kaynaklı sorunları olduğu gibi durmaktadır. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında kanununun öngördüğü sistem, denetim hizmetinin “kamusal” niteliğini görmezden gelmekte, denetim hizmetini ticari bir hizmet olarak kurgulamaktadır. Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı denetim hizmeti serbest piyasanın rekabetçi koşullarına terk edilmektedir” dedi.

‘YENİ SİSTEMLE MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET ARTTI’

Sistemde 2019 yılında yapılan düzenlemeyle yapı denetiminde ‘e-dağıtım’ sistemine geçildiğini anlatan Aydoğdu, “Bu sistemle hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirleneceği bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle, yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesi amaçlanmıştır. Düzenleme ile birlikte denetim faaliyetinin müteahhitle parasal ilişkisinin kesilmesi, denetimlerin daha da artmasına önayak olan olumlu bir gelişme sağlamıştır. Yapılan düzenleme, denetimin bağımsızlaştırılarak yapı kalitesinin arttırılmasını amaçlamış olsa da yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Yapı denetiminin kamusal bir hizmet olduğu, bu hizmeti veren meslektaşlarımızın da kamu hizmeti verdiği gerçeğinden hareketle

meslektaşlarımızı koruyan yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği açıktır. Özellikle bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere öncelikle şiddet olayları artmış, mühendislere yönelik sözlü ve fiziki şiddet olayları, son dönemlerde ise tırmanışa geçmiştir” diye konuştu.

‘MESLEKTAŞLARIMIZA YÖNELİK ŞİDDET SON BULMALI’ 

Resmi rakamlara göre 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 11 ilde büyük yıkımlara yol açan 6 Şubat depremlerinin ardından inşaatların yapım süreçlerinde denetim ve kontrollerin öneminin net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Aydoğdu,”Buna rağmen meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınmaması kabul edilemez. Deprem gerçeğiyle karşı karşıya bulunan ülkemizde yapı üretimi ve denetimi süreçleri toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren süreçlerdir. Dolayısıyla meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet de kamusal niteliktedir. Bu yanıyla meslektaşlarımıza yönelik şiddet, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit etmektedir. Şantiyelerde denetim ve yönetim grevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Önemle vurgulamak isteriz ki; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ