DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042647-1,07%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

149 okunma

Emeklilerden güç birliği!

Türkiye genelinde çok sayıda emekli sendikasının mücadelelerini ortak sürdürmek amacıyla birleşerek oluşturduğu Türkiye Emekliler ve EYT'liler Birliği, ilk basın açıklamasını gerçekleştirerek hak talebinde bulundu...Birlik adına basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, "Biz emekliler satın alma gücümüzün düştüğünü bizzat yaşamımızdan biliyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. Bankaların verilerinde de görüleceği üzere kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik" dedi...

ABONE OL
27 Mart 2024 12:41
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Türkiye genelinde çok sayıda emekli sendikasının birleşerek oluşturduğu Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği, ilk basın açıklamasını gerçekleştirerek hak talebinde bulundu.

Emekli sendikaları ile EYT ve Emekliler Federasyonu, 24 Mart’ta Ankara’da Tüm Emekliler Sendikası Genel Merkezi’nde bir araya gelerek güçlerini birleştirdi. Çok sayıda emekli sendikası, dernek ve platform ile EYT ve Emekliler Federasyonu bugüne kadar çeşitli isimler altında ayrı ayrı yürütülen hak alma mücadelesini bundan sonra ortak olarak sürdürmek amacıyla Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği’ni oluşturdu. Birlik dün Türkiye genelinde eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Edirne’deki açıklama ise DİSK Trakya Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirildi.

‘KREDİ KARTLARIMIZI ÖDEYEMEZ HALE GETİRİLDİK’

Basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, ülke nüfusunun giderek yaşlandığını, bunun da emekliler ve yaşlı nüfusa yönelik politikaların önemini arttırdığını dile getirdi. Dayıoğlu, “Biz emekliler satın alma gücümüzün düştüğünü bizzat yaşamımızdan biliyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. 2002 tarihinde en düşük emekli aylığımız 257 TL iken, asgari ücret 184 TL idi. Günümüzde yani 2024 de ise en düşük emekli aylığımız 10.000 TL iken asgari ücret 17.002 TL. Hâlbuki yapılan araştırmalara göre açlık sınırı 15.000 TL’yi aştı, yoksulluk sınırı ise 52.000 TL’ye yaklaştı. Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin maaşlarının zaman içerisinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içerisinde de artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği üzere kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik. Biz emekliler bedelini çalışma yaşamımızda peşin olarak ödediğimiz, ömrümüzün sonbaharında insanca yaşayabilmemiz için taleplerimizi sıraladık” dedi.

‘KÖK MAAŞLARA 12 BİN TL SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ’

Konuşmasının devamında birlik adına talepleri DİSK Emekli-Sen Edirne Şubesi disiplin kurulu üyesi Hilal Bilgenoğlu açıkladı. Bilgenoğlu, “Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşından az olmamalıdır. Emekli hak ve sahiplerinin aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için; tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istiyoruz” diye konuştu.

‘MAAŞ EŞİTSİZLİĞİ GİDERİLMELİ’

Emeklilerin sendika kurma hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Bilgenoğlu, “Aylık Bağlanma Oranlarının eski sisteme yani %70’e döndürülmesini istiyoruz. Gerçek bir İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilmelidir. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlara takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın. Emekli maaşlarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar, maaş promosyonlarını günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her yıl bir maaş artışına göre promosyonları güncellemelidir” ifadelerini kullandı. 

‘BİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN’

Bilgenoğlu konuşmasının devamında, “Yaşamımızı zorlaştıran, emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşı durabilmeli, haklarımızı savunabilmeli, hayatımızı kolaylaştırmalıyız. Güçlerimizi birleştire birleştire kazanacağız. Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ