DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 21715150,29%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

161 okunma

Mecliste gündem: Sivrisinek!

Edirne İl Genel Meclisi'nin Mayıs ayı toplantılarında gündeme gelen il'in kronik sorunu sivrisinekle mücadele konusunda hazırlanan raporu okuyan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, kentte özellikle çeltik sahaları, göletler ve çöplüklerde yapılacak ilaçlamanın önemine vurgu yaptı…

ABONE OL
6 Mayıs 2024 18:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı toplantılarında gündeme gelen Edirne’nin kronik sorunu sivrisinekle mücadele konusunda hazırlanan raporu okuyan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, kentte özellikle çeltik sahaları, göletler ve çöplüklerde yapılacak ilaçlamanın önemine vurgu yaptı.
İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının dördüncüsü, İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapıldı. Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda kentteki sivrisinekle mücadele konusunda Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı rapor görüşüldü. Komisyon Başkanı Serdar Çığla’nın okuduğu raporda; kentte özellikle çeltik sahaları, göletler ve çöplüklerde yapılacak ilaçlamanın önemine vurgu yapıldı.


Raporda, sivrisineklerin yerle-şim yerlerinde ahır, sazlık ve sulak alanlarda bıraktıkları larvaların çoğalarak bulaşıcı hastalıklara neden olduğuna dikkat çekilerek, “Çevre kanunu, bütün canlıların ortak varlığı olan evrenin sür-dürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktadır. Edime bölgesi coğrafi ve tabiat yapısı olarak sivrisinek üremesi açısından uygundur. Yürürlükteki yasalar gereği sivrisinek, karasinek ve haşereler ile mücadele, Belediye mücavir alanlarında belediyelerce, il özel idaresi sorumluluk alanlarında İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlar başkanlığından çeltik komisyonları, kontrolünde eğitim almış sertifikalı personel ve temin edilen araç ve gereçlerle mücadele yapılmaktadır” denildi.
ÜRETİCİLERE İLAÇLAMA ÖNERİSİ
Özelikle Edime merkez, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, İpsala ve Enez’de sulak alan ve çeltik ekim sahalarından dolayı sivrisineklerin üremesinin yoğun olduğuna yer verilen raporda, “Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerekmektedir. 2024 yılında İl Özel İdaresi % 50, çeltik komisyonları %50 olmak üzere ortak proje hazırlamışlardır. İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediyelerin desteği ile sivrisinek ile mücadelesine başlanmıştır. Proje çalışmalarında köy içi, ahırlar,ve bataklıklarda kesintisiz ilaçlama yapıldığı belirtilmiştir. Sivrisinek üreme zamanlarında çeltik sahalarında duran suda üreme olacağından üreticilerin çeltik alanlarına il halk sağlığı ve tarım il müdürlüğü kontrolünde ilaç salınması faydalı ve ekonomik olacağı görüsündeyiz. Köy muhtarlıkları üreticiler ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirilmesi görüşündeyiz” ifadeleri kullanıldı.


‘PERİYODİK OLARAK ÜREMELERİ ENGELLENMELİ’
Yerleşim alanlarıyla ilgili de çöplüklere işaret edilen raporda, “Yerleşim alanlarında çöplükler üreme alanı ve saklanma alanı olmaktadır, çöplükler oluşmamalı veya ilaçlanmalıdır. Ahır ve işletmelerin ilaçlanması periyodik olarak yapılarak üremelerinin engellenmesi çevre ve sağlık açısından faydalı olacağı ve iyi sonuçlar alınacağı görüşündeyiz. Sivrisinek ve haşerelerle yapılan larvasit ilaç mücadelesi başlamış olduğu komisyonumuzca tespit edilmiştir. İlaçlama ekiplerine ve ilgili kurumlara başarılar dileriz” denildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ