DOLAR 32,2851 0.02%
EURO 35,0667 -0.07%
ALTIN 2.472,250,26
BIST 10.490,491,65%
BITCOIN 21383580,22%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

153 okunma

MEB’e ‘okul yemeği’ çağrısı!

Edirne'de çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan Okul Yemeği Koalisyonu, devlet okullarında eğitim gören her çocuğa en az bir öğün ücretsiz okul yemeği verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulundu… Koalisyon adına konuşan Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, ücretsiz okul yemeği ve temiz suyun en temel çocuk hakkı olduğuna dikkat çekerek, “Gıda krizi çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme hakkının bir ihlali olarak görülmelidir. Açlık, gizli açlık, yoksulluk, güvencesizlik çocukların eğitim görmesine engel olmamalı, çocuklar okulda aç kalmamalıdır” dedi…

ABONE OL
2 Mayıs 2024 15:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan Edirne Okul Yemeği Koalisyonu, devlet okullarında eğitim gören her çocuğa en az bir öğün ücretsiz okul yemeği verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) çağrıda bulundu.
Türkiye genelinde, devlet okullarında en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi amacıyla Şubat ayında Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu. 16 kurumun bir araya gelmesiyle oluşturulan koalisyonun Edirne ayağında ise çok sayıda sivil toplum kuruluşu yer aldı. Edirne Okul Yemeği Koalisyonu, dün Edirne Kent Konseyi’nde düzenledikleri toplantıyla, okullarda en az bir öğün yemek verilmesi için MEB’e çağrıda bulundu.

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay

‘ÇOCUKLAR OKULDA AÇ KALMAMALI’
Koalisyon adına açıklamayı Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay okudu. Akçay, Edirne Okul Yemeği Koalisyonu olarak ücretsiz okul yemeği ve temiz suyun en temel çocuk hakkı olduğunu savunduklarını söyleyerek, “Bir gıda krizi içinde olduğumuz, toplumun geniş kesimlerinin sağlıklı beslenme açısından ciddi sorunlar yaşadığı ve bu sorunun mevcut şartlar bu şekilde devam ederse daha da kötüye gideceği bilinmelidir. Gıda krizi çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme hakkının bir ihlali olarak görülmelidir. Açlık, gizli açlık, yoksulluk, güvencesizlik çocukların eğitim görmesine engel olmamalı, çocuklar okulda aç kalmamalıdır. Eğitim kurumları çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunmalıdır. Çocuklara iyi bir hayat sağlamak siyasal iktidar, muhalefet ve tüm toplumsal kurumlar için kamusal bir görevdir; ancak her yurttaş için de ahlaki bir sorumluluktur” dedi.
‘ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR’
Ücretsiz okul yemeğinin ülkenin en temel, en acil gündemlerinden biri haline geldiğini belirten Akçay, “Okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken ve okul yemeği uygulamasının genişleyerek süreceği açıklamalarına rağmen gerekli adımlar atılmamış; verilen sözler tutulmamıştır. Şubat 2023’te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmetinin dahi ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek deprem bölgesi haricinde geri çekildiği görülmektedir. Açıklanan her veri ve son açıklanan PISA 2022 raporu artık nitelikli eğitimi, eğitimde eşitliği dahi konuşamadığımızın açık kanıtıdır. Bu rapora göre; ülkemizde en az 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyememektedir. Türkiye 37 OECD ülkesi arasında yüzde 19,2 ile 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülkedir. MEB’in örgün eğitim verileri bile okul terklerinin ülke tarihinde görülmemiş boyutlara ulaştığını göstermektedir. Aynı zamanda TÜİK 2022 verilerine göre üç çocuktan biri (yüzde 35,3) ciddi maddi yoksulluk, yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıyadır. Okul terklerinin bu maddi yoksulluktan kaynaklandığı açıktır, diğer bir deyişle neden yoksulluk sonuç okul terkidir” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIN FİZİKSEL, PSİKOLOJİK VE BİLİŞSEL YETİLERİ ETKİLENİYOR’
Yetersiz beslenmenin çocukların fiziksel gelişiminin yanı sıra, okul için hazır bulunuşluğunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkilediğini kaydeden Akçay, “Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı, okul çocuklarına ücretsiz beslenme desteği sunan kamusal okul yemeği programlarıdır. Bu programlar başta kız çocukları ve özel eğitim gereksinimi olan çocuklar olmak üzere dezavantajlı tüm öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğini ve derslere devamlı katılımını sağlayan bir işleve sahiptir. Okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde, bu programın çocuk yoksulluğuna, okul terki ve devamsızlığın azaltılmasına, akademik başarının artırılmasına, cinsiyetten kaynaklı ayrımcılığın, eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına etkisi, ulusal ve uluslararası kurumların yaptığı çalışmalarla ortaya konmuştur. Dolayısıyla, ‘çocuklara ücretsiz okul yemeği’ neden sunulmalı sorusunun bilimsel ve gözlemsel verilere bakarak cevabı çok net olmasının yanı sıra, okul yemeği programlarının uygulanmaması durumunda çocuklarımızın fiziksel, psikolojik ve bilişsel yetilerinin olumsuz etkileneceği de bir o kadar net bir gerçektir” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE ÇOCUKLARINI DOYURABİLECEK HER KAYNAĞA SAHİPTİR’
Vakit kaybetmeksizin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul yemeği programının uygulamaya konulması gerektiğinin altını çizen Akçay, “96 ülkenin katılımcı olduğu Uluslararası Okul Yemeği Koalisyonu’na imzacı olunmalıdır. Çocuklar bugünümüz ve yarınımızdır. Karar alıcılar, kamu yöneticileri bu bilinçle hareket etmeli, sorumluluğunun gereğini yapmalı, kamu kaynakları, bütçe çocukların üstün yararı için kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Türkiye kendi çocuklarını doyurabilecek, sağlıklı yetiştirebilecek her türlü kaynağa sahiptir. Yanındaki arkadaşının beslenme çantasına bakmadan, cebindeki harçlığı hesaplamadan yalnızca derslerine odaklanan mutlu ve sağlıklı çocuklar için Edirne halkını Edirne Okul Yemeği Koalisyonu’na desteğe, birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ