DOLAR 32,3514 0.28%
EURO 34,7733 0.16%
ALTIN 2.402,740,12
BIST 10.345,160,08%
BITCOIN 2011976-2,12%
Edirne
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

1236 okunma

İzinsiz ‘Millet Bahçesi!’

Edirne'de kamuoyunda geniş yankı uyandıran, kentin az sayıdaki nefes alma noktalarından Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı'nda başlayan Millet Bahçesi inşaatının, ihale sonuçlanmadan başladığı için Ankara 24'üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edilmesinin ardından, Orman Müdürlüğü'nün de inşaatla ilgili bir izninin olmadığı ortaya çıktı… Konuyla ilgili başlatılan dava sürecinde Danıştay, Orman Müdürlüğü'nün inşaatla ilgili herhangi bir izin vermediğini değerlendirirken, vatandaşların avukatı Coşkun Molla, "Sonuç olarak millet bahçesi yapılması için yapılan ihale ilanının iptal edilmiş olduğu, Danıştay'ın bu kararıyla da burada inşaatın yapılamayacağı son derece açık ve net ortaya çıkmıştır. Sadece Orman Müdürlüğü değil, hiçbir kurumun açık ve net bir izni yok" dedi…

ABONE OL
8 Kasım 2023 18:10
1

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Edirne’de kamuoyunda geniş yankı uyandıran, kentin az sayıdaki nefes alma noktalarından Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nda başlayan Millet Bahçesi inşaatının, ihale sonuçlanmadan başladığı için Ankara 24’üncü İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesinin ardından, Orman Müdürlüğü’nün de inşaatla ilgili bir izninin olmadığı ortaya çıktı.


Edirne’de Karaağaç Mahallesi’nde mülkiyeti Orman Müdürlüğü’nde olan Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na, 2022 yılının Eylül ayında millet bahçesi yapılacağı açıklandı. Açıklamanın ardından proje kapsamında ormanda beton yürüyüş yolları yapılıp, ağaçların kesileceğini iddia eden bazı meslek odaları, sivil toplum örgütü üyeleri ve siyasi parti temsilcileri bir araya gelerek, ‘Söğütlük Doğal Kalsın’ isimli platform oluşturdu. Platform üyeleri ve gönüllü vatandaşlar bu süreçte proje ihalesinin iptali için Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, projeyle ilgili ihalenin Ankara’da yapıldığı gerekçesiyle davayı Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne devretti. Aradan geçen yaklaşık 8 aylık süreçten sonra, 23 Mart’ta kararını veren mahkeme projenin iptaline hükmetti.


ORMAN BAKANLIĞI’NA İZİN VERİP VERMEDİĞİ SORULDU
Davanın ikinci aşamasında ise vatandaşlar, Orman Müdürlüğü’ne söz konusu alanla ilgili inşaat izninin verilip verilmediğini sordu. Orman Müdürlüğü’nden herhangi bir cevap alamayan vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı. Konuyla ilgili ilk derece mahkeme ve Bölge İdare mahkemesi Orman Bakanlığı tarafından izin verildiği yönünde değerlendirilme yapıp kararlarında iznin de iptali yönünde hüküm vermişti.
DANIŞTAY İZİN KARARI ALINMADIĞINI DEĞERLENDİRDİ
İki mahkemenin de bu kararının ardından konu Danıştay’a taşındı. Danıştay ise konuyla ilgili kararını verdi. Danıştay gerekçeli kararında, Orman Bakanlığı’nın böyle bir izin kararı almadığını, olmayan bir kararın iptalinin söz konusu olamayacağını değerlendirerek ilk derece Ankara İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına ve izin iptal talebinin reddine hükmetti.


‘HİÇBİR KURUMUN İZNİ YOK’
Konuyla ilgili konuşan vatandaşların avukatı Coşkun Molla, “Bu inşaatın yapılabilmesi için Orman Müdürlüğü’nden izin olması şart. DSİ’den de izin olması lazım. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin olması lazım. Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin olması lazım. Ayrıca burası Edirne Belediyesi imar alanında olduğu için de Edirne Belediyesi’nden imarıyla ilgili imar planında değişiklik yapması lazım, hem de ruhsat alması lazım. Bunların hiçbirinin bu konuda açık net bir izni yok. Bu izinler alınmadan bunlar inşaata başlamış. Her şeyden önce ihale de sonuçlanmadan inşaat başlanmış oldu. Sonuç olarak millet bahçesi yapılması için yapılan ihale ilanının iptal edilmiş olduğu, Danıştay’ın bu kararıyla da burada inşaatın yapılamayacağı son derece açık ve net ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ