DOLAR 32,2044 0%
EURO 35,0092 -0.02%
ALTIN 2.498,84-0,06
BIST 10.711,530,64%
BITCOIN 21587910,20%
Edirne
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

191 okunma

Gürkan’dan ‘vefa’ toplantısı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 31 Mart yerel seçimleri arifesinde görevi bırakmasına sayılı günler kala, 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği projeleri anlattı… Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, partili ve belediye çalışanının katıldığı toplantının bir veda değil 'vefa' toplantısı olduğunu dile getiren Gürkan, "Bu bir veda toplantısı değildi, bu bir vefa toplantısıydı. Ben aslında kendimin, siyasi arkadaşlarımın değil, Edirne Belediyesi'nin çalışanlarının nasıl çalıştığını ve neler yaptığını herkesin öğrenmesini istedim. Son nefesime kadar Atatürk için, Cumhuriyet için, Edirne için ve elbette Cumhuriyet Halk Partisi için çalışmaya devam edeceğim" dedi…

ABONE OL
25 Mart 2024 17:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 31 Mart yerel seçimleri arifesinde görevi bırakmasına sayılı günler kala, 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği projeleri anlattı.
Belediye Başkanı Gürkan, görev süresinin dolmasına sayılı günler kala, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği toplantıyla, 10 yıllık görevi sürecinde hayata geçirdiği projeleri ve çalışmaları anlattı. Toplantıya Gürkan’ın eşi Esra Gürkan, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP il teşkilatı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.


‘YOL GÖSTERİCİMİZ ATATÜRK OLDU’
Gürkan toplantıdaki konuşmasında, siyasi bir yatırımların aksine, gelecek nesiller için yatırım yaptıklarını dile getirdi. Gürkan, “10 yılda Edirne’nin bütün temel belediyecilik hizmetlerinin hepsini tamamladık. Her konuda olduğu gibi tüm görev süremiz boyunca yol göstericimiz ulu önder Mustafa Kemal Atatürk oldu. Bugüne kadar belediye meclisinde beraber çalıştığımız tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aldığımız tüm kararları Edirne’nin menfaati için aldık ve yüzde 98 oranında oybirliğiyle onaylandı” ifadelerini kullandı.
‘YENİİMARET VE YILDIRIM CAM AÇAMIYORDU’
Edirne’nin ulaşımında, Sağlık Yolu, Çevre Yolu ile Güney ve Kuzey Çevre yollarını bitirip ulaşıma açtıklarını belirten Gürkan, 3 Kasım 2017’de hizmete alınan yeni katı atık arıtma tesislerini hatırlattı. Gürkan, “Bildiğiniz gibi göreve geldiğimizde Edirne’nin çöp sorunu halen vahşi depolamayla yapılıyordu. Yıldırım ve Yeniimaret halkı kapı ve cam açamaz haldeydi. Biz bu sorunu çözerek 3 Kasım 2017’de o zamanki genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla yeni çöp tesisimizi açtık. Orada çöpten de elektrik üretmeye başladık. Şu anda orada saatte 28 megawat elektrik üretiliyor. Bugüne kadar ise 59 bin 687 megawat elektrik üretildi çöpten” diye konuştu.


‘2050’YE KADAR İÇME SUYU İHTİYACINI KARŞIILADIK’
Edirne’ye uzun aradan sonra ikinci içme suyu arıtma tesisini de kazandırdıklarını dile getiren Gürkan, “İlk açılan içme suyu arıtma tesisi artık çok eskimişti. Bu nedenle Kırklareli’nin Kayalıköy Barajı’ndan borular sayesinde getirdiğimiz suyu, yapılan yeni içme suyu arıtma tesisi aracılığıyla Edirne halkıyla buluşturduk. Bu sayede Edirne’nin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmış oldu” ifadelerini kullandı.
‘SELİMİYE MEYDANI’NDA BİZE ÇEKTİRMEDİKLERİ KALMADI’
Yapımı tamamlanan Selimiye Camisi Külliyesi Rekreasyon Projesi’nin de yıllarca duraklamasını anlatan Gürkan, “Bu projede bize çektirmedikleri kalmadı. Tam 7 yıllık bekleme süresinin ardından uzun uğraşlar sonucunda projesini hazırladık. O zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum projeyi kendilerinin yapmalarını istedi. Ben ilk etapta karşı çıktım ama çok ısrar ettikleri için ‘O zaman finansmanı siz karşılayın, projeyi biz yapalım’ dedim. Bizim proje keşfinde tahmini bütçesi 18.5 milyardı. Bakanlık bunu 60 milyon lira harcayarak yaptı. Proje bitiminde alanı geri aldık” diye konuştu.


‘AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 9 MİLYON LİRA YARDIM YAPTIK’
Edirne’de hayata geçirdiği çalışmaları anlatarak sözlerine devam eden Gürkan, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile yapılan Asker Hastanesi Şehitliği, Kent Müzesi, Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi, meslek edindirme kursları, Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Mor Ev Kadın Atölyesi gibi projelere değindi. Edirne’de 10 yılda amatör spor kulüplerine toplamda 9 milyon 292 bin 265 lira 37 kuruş nakdi yardım yaptıklarını dile getiren Gürkan, “Geride kalan 10 yılda ihtiyaç sahibi, çok kötü şartlarda yaşayan 241 aileye, 241 yeni ev yaptık. Bu evler onların tüm ihtiyaçlarını giderecek şekilde tasarlandı. Kentte 45 olan çocuk parkı sayısını 162’ye çıkarttık. Bunların yanında hayata geçiremediğimiz projeler de oldu. Bunlardan birisi projesi hazır olan ‘Şaheser Mimar Sinan’ın Eserleri’ parkıydı. Sinan’ın 99 eserinin 1/25 oranında minyatür hallerinin yer aldığı minya parkı umarım bizden sonra gelecek belediye başkanı hayata geçirecektir” diye konuştu.


‘ÇAĞDAŞ KENT YAPAMADIK, BAŞARAMADIK’
Edirne’yi engelli dostu kent yapma konusunda, ‘çağdaş kent’ tanımına uyacak hale getirmede başarılı olamadıklarını da belirten Gürkan, “Bugüne kadar hep engelli vatandaşlarımızla iç içe olmaya çalıştık, onlara hayatı kolaylaştırıcı projeler yapmaya çalıştık. Benim bir ‘çağdaş kent’ tanımlamam vardır. Başardınız mı? derseniz, başaramadık. Dünyada bunu başarabilen bir kent var mı? Derseniz henüz olmadı ama böyle bir hedef koymak gerekliydi. Çağdaş kenti tanımı şu; bir engellinin sabah tek başına evden çıkıp, istediği yere tek başına girip, istediği her şeyi yapıp yine tek başına evine dönebiliyorsa o kent çağdaş bir kenttir” ifadelerini kullandı.
’10 YILDA EDİRNESPOR’A 39 MİLYON 250 BİN LİRA DESTEK OLDUK’
Belediye başkan adaylarının son günlerde Edirnespor’a verdikleri desteği anımsatıp, kendilerinin 10 yıllık süreçte sarı-kırmızılı takıma yaptıkları destekleri de açıklayan Gürkan, “Edirnespor bu sene çok iyi gidiyor. Seçimler de yakın olduğu çok tartışılıyor Edirnespor, ‘o ne verdi, bu ne verdi?’ diye. Ben bugüne kadar hiç ses çıkartmadım ama görevim ve sorumluluğum gereği açıklayacağım. Edirnespor amatördeyken de profesyonel lige çıktıktan sonra da en büyük destekçisi bizdik. Destek verdik, sponsorlar bulduk, katkılar sağladık. Baktığımızda 2020-2021 sezonunda Edirnespor üçüncü lige çıktı. O yıl 1 milyon TL verdik, sonraki sezon 2021-2022 sezonunda 1 milyon 250 bin TL katkıda bulunduk. Bu sezon da 2023-2024 sezonunda da ilk devre 20 milyon TL destekte bulunduk. Toplamda bugüne kadar 39 milyon 250 bin lira Edirnespor’a destek olduk, helal olsun. İnanıyorum ki Edirnespor çok başarılar elde edecek, hepinizin o takıma destek olmanız lazım, Edirne’mizin ismini taşıyan tek kulüp, o kulübe sahip çıkmanız lazım” dedi.
BELEDİYENİN BORCU 1 MİLYAR LİRA
Gürkan konuşmasının sonunda belediyenin mevcut borcunu da açıkladı. Gürkan, “Bütçemizi devrederken 19.3 kat arttırarak devrediyoruz. Şu anki bütçemiz 2 milyar 864 milyona çıktı. Belediyemizin şu anda tahakkuk etmiş 1 milyar 075 milyon 574 bin 816 lira 89 borcu var. Bunların 102 milyon 835 bin 928 lirası bankalara olan kredi, 25 milyon 689 bin 974 lirası vergi ve fonlar, 7 milyonu SGK kesintileri, 249 milyon 499 bin 511 lira diğer banka kredileri” diye konuştu.
‘BU BİR VEDA DEĞİL, VEFA TOPLANTISIYDI’
Konuşmasının sonunda kendisine destek veren herkese teşekkür eden Gürkan, “Bugüne kadar yaptığınız yol arkadaşlığı, verdiğiniz destekler, STK’larımız, baro başkanlarım, çalışma arkadaşlarım, hepiniz var olun. Bu bir veda toplantısı değildi, bu bir vefa toplantısıydı. Ben aslında kendimin, siyasi arkadaşlarımın değil, Edirne Belediyesi’nin çalışanlarının nasıl çalıştığını ve neler yaptığını herkesin öğrenmesini istedim. Şunu çok açık yüreklilikle söylemek isterim; hayatı boyunca bir Atatürk’ün huzurunda bir de Allah’ın huzurunda başımı eğdim, başka kimsenin önünde eğmedim, o yüzden bugün buradayım. Hiçbir zaman da eğmeyeceğim. Son nefesime kadar Atatürk için, Cumhuriyet için, Edirne için ve elbette Cumhuriyet Halk Partisi için çalışmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ