DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2153906-0,10%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

1983 okunma

Günlerden ‘5 Aralık Kadın Hakları’

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Süheyl Tunçyürek ve CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü yayımladıkları mesajla kutladı….

ABONE OL
4 Aralık 2023 18:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Süheyl Tunçyürek ve CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü yayımladıkları mesajla kutladı.
CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Süheyl Tunçyürek ve CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü yayımladıkları mesajla kutladı….
CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, kadının seçme ve seçilme hakkının Atatürk’ün en önemli devrimlerinden olduğunu söyledi.

Kahraman, 5 Aralık Türk Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, şunlara yer verdi:
“Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Ey Kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’ demiştir.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadına 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma sonra köylerde muhtar olma köy heyetine seçilme hakkı tanınan kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934 yılında Anayasa ve Seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Kadının seçme ve seçilme hakkı Atatürk’ün en önemli devrimlerindendir.
Kadınlarımız sosyal, kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında ve toplumsal yaşamda erkeklerle eşit haklara sahiptir. Kadınlarımızın yerelde, genelde, iş dünyasında daha çok görev almaları gerekmektedir.
Varlıkları ile ellerinin değdiği her yeri güzelleştiren, yaşanılır kılan tüm kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyor saygılar sunuyorum.”


CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI BALKANLI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle mesaj yayınladı.
Balkanlı, “5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulü ülkemizde her yıl ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmakta olup, bu hakkın verilişinin 89. yıldönümünü hep birlikte büyük bir gururla ve coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bir toplum aynı gaye ye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur’ diyerek Türk kadını o günden bu yana siyasi süreçlere aktif bir şekilde katılım göstererek toplumsal yaşamda daha etkin bir rol oynama şansına sahip olmuşlardır. .
Kadın Hakları Günü sadece bu tarihi olayı anmakla kalmayarak, aynı zamanda toplumun kadınlara yönelik tutumlarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek bu konuda toplumda farkındalık oluşturmaktadır. Bu önemli ve tarihi gün, her geçen yıl kadınların güçlenmesine, sosyal ve siyasi yaşamda eşit bir şekilde yer almalarını sağlamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle geleceğimizin teminatı kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü yürekten kutluyorum” dedi.


MEMLEKET PARTİSİ İL BAŞKANI TUNÇYÜREK
Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Süheyl Tunçyürek, yayımladığı mesajında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlara politik hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri olduğunun altını çizerek şunları söyledi:.
“5 Aralık 1934′te Mustafa Kemal Atatürk tarafından birçok Avrupa ülkelerinden önce,kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Kurtuluş Savaşında erkeği ile omuza omuza onurlu bir mücadele vererek Büyük Zafere isimlerini yazdıran; çağdaş Türkiye’nin simgesi, Cumhuriyet’in en büyük güvencesi olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünü kutluyoruz.
Toplumsal alanın tamamında söz sahibi olan kadınlarımız, yaşamın ayrılmaz bir parçası ve toplumun temel taşlarından biri olmuştur. Onun içindir ki kadın toplum ve aile arasında köprü vazifesi görür. Kadının desteklenerek güçlendirilmesi, toplumumuzun da güçlenmesi demektir.
‘Ey kahraman Türk kadını sen omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’ diyerek kadına verdiği önemi her fırsatta dile getiren ve bu doğrultuda büyük bir devrimi gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk’ün Kadınımıza ve Milletimize armağan ettiği kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümünü kutluyorum.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ