DOLAR 32,3582 0.16%
EURO 34,8206 0.2%
ALTIN 2.393,690,03
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 1979532-1,89%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

435 okunma

Gezginci arıcılara konaklama haritası

Lalapaşa ilçesinde yerli arıcıların gelişimi için oluşturulan Çallıdere köyündeki Şahin paşa bal üretim ormanı, Büyünlü köyü ve Lalapaşa Merkez'de bulunan tıbbi aromatik bitkiler ormanı ile Lalapaşa Merkez'de bulunan bal ormanına yerli arıcılara konaklama izni verilirken, Merkez ilçede Bosna, Doyran, Karakasım, Elçili köyleri ile Karaağaç Mahallesi'nde girişi yasak olan bölgeler gezginci arıcılara kapatıldı…

ABONE OL
1 Nisan 2024 18:07
16

BEĞENDİM

ABONE OL

İlkbahar ile birlikte doğa giderek uyanırken, Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde faaliyet gösteren arıcılar ile gezginci arıcıların 2024 yılında uyması gereken kuralları açıkladı. Lalapaşa ilçesinde yerli arıcıların gelişimi için oluşturulan Çallıdere köyündeki Şahin paşa bal üretim ormanı, Büyünlü köyü ve Lalapaşa Merkez’de bulunan tıbbi aromatik bitkiler ormanı ile Lalapaşa Merkez’de bulunan bal ormanına yerli arıcılara konaklama izni verilirken, Merkez ilçede Bosna, Doyran, Karakasım, Elçili köyleri ile Karaağaç Mahallesi’nde girişi yasak olan bölgeler gezginci arıcılara kapatıldı.
Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, gezginci arıcıların 2024 yılında uyması gereken kurallar konusunda şunlara yer verildi:
““Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik” ve“Arıcılık Yönetmeliği” gereğince ilimizde faaliyet gösteren arıcılar ile gezginci arıcıların 2024yılında uyacağı esasları belirlemek amacıyla aşağıdaki tedbirler alınmıştır;


1- Gezginci arıcıların yerleştirilmelerinde İl/İlçe Müdürlükleri yetkilidir.
2- İl ve İlçe Müdürlükleri; gezginci arıcıların konaklayacakları yerleri ve kapasiteleri;İl/İlçe Müdürlüğünde görevli arıcılık konusunda deneyimli iki teknik personel ve birlik/birliklerin temsilcilerinden oluşan en az üç kişilik bir komisyonla, bitki florası,topografik ve ekolojik yapısı, yerleşim birimleri varsa sabit arıcılara ait koloni varlığınıda dikkate alarak belirler ve bunlar harita üzerinde işaretlenir. Orman bölgelerinin kapasiteleri belirlenirken Orman ve Su İşleri Bakanlığının temsilcisi de komisyonda yeralır. Bölge koloni kapasitesi, flora varlığında kayda değer değişiklik olması (iklimselveya yeni yerlerin açılması) durumunda güncellenir.
3- Bölgeler için koloni kapasitesi belirlenirken nektar ve polen veren tüm bitki varlığı göz önünde bulundurulur.
4- Arılıklar, arı kışlatma bölgelerinde flora kapasitesine bakılmadan en az 150 metre aralıkla yerleştirilir. Araziye özel durumlarda uzaklığı belirlemeye İl/İlçe Müdürlüğü yetkilidir.
5- Belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye aitise şahısla, köy tüzel kişiliği sorumluluğunda arazi ise köy muhtarlığıyla, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililerle, Devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili birimleri ile anlaşma yapar.
6- Konaklayacağı yeri anlaşarak belirleyen arıcı, çıkış yapacağı ilin İl/İlçe Müdürlüğüne gideceği adresi sözlü ya da yazılı beyan ederek Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu alır ve arılarını sevk eder. Rapordaki sevk adresi ile konaklayacağı adres aynı olmalıdır. Beş gün içerisinde konakladığı ilin İl/İlçe Müdürlüğüne, veteriner sağlık raporu ile başvurarak EK-1’de yer alan Arı KonaklamaBelgesini (AKB) alır. AKB’si olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez.
Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese ve/veya kendi arazisine dönen arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması gerekir.” Aynı yıl içinde, 31 Aralık tarihine kadar yapacakları iller arası hareketler için, örneği Bakanlıkça belirlenen vize belgesi ilk hareket sırasında İl/İlçe Müdürlüğünden alınarak veteriner sağlık raporunaeklenir.
7- Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporunda belirtilen adresten farklı bir adreste usule aykırı yerleşen arıcının arıları, İl/İlçe Müdürlüğünün talebi ile mülki amirlikçe güvenlik güçleri marifetiyle bulunduğu yerden kaldırılır. İl/İlçe Müdürlüğü, işgal edenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesine göre işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur. Kaldırma sürecinde meydana gelen zarardan arıcı sorumludur. Nakliye ve işçilik ücreti arıcıdan alınır. Mücbir sebepten dolayı arısını izin aldığı adres dışına götürmek zorunda kalan arıcıya İl/İlçe Müdürlüğünce mazeretinin uygun görülmesi durumunda cezai işlem uygulanmaz, arıcı beş gün içerisinde izin aldığı adrese sevk edilir.”
8- AKB işlemlerini arıcı adına üçüncü şahıslar takip edebilir.
9- Arazi sahipleri dışında herhangi bir muhtarlık ile kamu kurum ve kuruluşunca, arıcıdan konaklama ücreti dâhil hiçbir ad altında ücret alınmaz.
10- Konaklanan bölge için belirlenmiş koloni kapasitesi üzerindeki yerleşim taleplerine İl/İlçe Müdürlüklerince izin verilmez. Ancak konaklama planlamasında İl/İlçe Müdürlükleri sadece en son gelen arıcıyı mağdur etmeyecek şekilde bölge kolonikapasitesi üzerinde konaklama müsaadesi verir.
11- Gezginci arıcılık yapan üreticiler, konaklama yapılan yerlerde arıların çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Arı konaklatılan alanlarda otlayan hayvanların arıdan zarar görmemesi için tedbirleri almak hayvan sahiplerinin sorumluluğundadır.
12- Yerleşim işlemleri tamamlanmış arıcılar ve yanında çalışan kişilerin isimleri İl/İlçe Müdürlükleri tarafından o mahallin güvenlik birimlerine liste halinde bildirilir.
13- Arı gen kaynaklarının tespiti ve yerinde korunması amacıyla izole bölgeleri, bilimsel çalışmalar sonucunda oluşturulacak komisyon kararı doğrultusunda Bakanlık belirler. Komisyon, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce; üniversite, birlik ve ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin katılımıyla oluşturulur. İzole bölgelere dışarıdan arı girişleri yasaktır. İl/İlçe Müdürlükleri, ilan edilen izole bölgeye yasa dışı girenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur.
14- Arılıklar, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yoldan en az 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzaklığa yerleştirilir.
15- Gezginci arıcılık yapan arıcılar, arılarını çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde meskûn mahal dışında bir yere yerleştirir. Sabit arıcılar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde ve insanların toplu olarak hizmet aldıkları cami, okul, sağlık ocağı, karakol gibi benzeri alanlardan en az 200 metre uzağa yerleştirir. Yerleşimin dağınık olduğu bölgelerde ise bu mesafe en yakın eve en az 50 metre olmalıdır.
16- Meskûn mahal ve mücavir alan sınırları içinde arı konaklatılmasında ortaya çıkan ihtilafların giderilmesinde İl/İlçe Müdürlükleri yetkilidir.
17- Arılığın yerleşim yerinin komisyon tarafından onaylanması durumlarında, yaşanacak herhangi bir olumsuzluk arıcının sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
18- Devlet ormanlarında konaklayacak arıcıların izin ile ilgili usul ve esasları ile arıkonaklama yer tanzimi, arılık içme suyu ve ulaşım yolları Orman ve Su İşleri Bakanlığınca sağlanır.
19- 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca ilan edilen Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarındaki arıcılık faaliyetleri, ilgili mevzuat çerçevesinde hazırlanan Yönetim ve Gelişme Plan Kararları çerçevesinde yapılır.
20- Zirai mücadele amaçlı ilaçlamalarda Arıcılık Yönetmeliğinin 12. Maddesinde belirtilen tedbirlere riayet edilecektir. Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkileri konusunda arıcılar bilgilendirilecektir.
21- İlkbahar dönemi Lalapaşa ilçesinde bulunan karaçalı, tıbbi bitkiler ile bal ormanı bölgeleri, Süloğlu ve Uzunköprü ilçesi bal ormanı ve sonbahar döneminde Keşan ilçesindeki çam balı üretimi yapılan sahalarda kovan yerleşiminde mevcut konaklama kapasitesinin kullanılması ve arılıklar arası mesafenin ve kapasitenin belirlenmesinde İlçe Müdürlüğü yetkilidir.
Keşan ilçesi Mecidiye köyü, Gökçetepe köyü, Çamlıca köyü, Pırnar köyü, Sazlıdere köyü, Yerlisu köyü orman köylerine ayçiçek ve çam balı mevsiminde ilçe içinden ve dışından gelebilecek arı koloni kapasiteleri 30 dekar çam ormanına 1 koloni olacak şekilde hesaplanarak belirlenmiş olup, ilçemizde konaklamaya gelecek arı kolonileri için belirlenen rakamların üzerinde arıcı kabul edilmeyecektir.
Lalapaşa ilçesinde yerli arıcıların gelişimi için oluşturulan Çallıdere köyündeki Şahin paşa bal üretim ormanı, Büyünlü köyü ve Lalapaşa Merkez’de bulunan tıbbi aromatik bitkiler ormanı ile Lalapaşa Merkez’de bulunan bal ormanına yerli arıcılara konaklama izni verilecektir.
Süloğlu ilçesinde Keramettin köyünde bulunan bal ormanına sadece bu köyde ikamet eden yerli arıcıların kullanımına açıktır.
Uzunköprü ilçesi Kırkavak Bal Ormanı, Mescit mah. Bülbül Koruluğu, Hasan Pınar Koruluğu mevcut kovan kapasitesinin sabit arıcılar tarafından kullanılması nedeniyle gezginci arıcılara sınırlandırılmıştır.
Merkez ilçesinde Bosna, Doyran, Karakasım, Elçili köyleri ile Merkez Karaağaç Mahallesi’nde girişi yasak olan bölgeler gezginci arıcılara kapalıdır.
Bal üretim sezonunda arı sağlığının korunması, balda kalıntının izlenmesi ve arı ölümlerinin araştırılması açısından arıcılardan ihtiyaç halinde İl/İlçe Müdürlüğünce örnekleme yöntemiyle analiz için arı ve petek numunesi alınabilecektir.
Söz konusu tedbirlere uymayanlar hakkında 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu’nun 66. maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi, 5237 sayılı Ceza Kanunu’nun 154. ve 177. maddeleri ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun ilgili maddelerine göre yasal işlem yapılacaktır.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ