DOLAR 32,3026 0.11%
EURO 34,9307 0.24%
ALTIN 2.396,670,19
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 1984602-2,54%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

364 okunma

‘Edirne Katılımcı Bütçeyle tanışmalı’

Yerel yönetim seçimleri öncesi her mahallede muhtar adayları arasında da hızlı bir yarış sürerken Talatpaşa Mahallesi muhtar adaylarından Şenol Durmaz, ilk kez katılımcı bütçe isteyen ve bu çağdaş yerel yönetim modelinden söz den aday oldu…

ABONE OL
8 Şubat 2024 16:34
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökalp TOPYAN
Yerel yönetim seçimleri öncesi her mahallede muhtar adayları arasında da hızlı bir yarış sürerken Talatpaşa Mahallesi muhtar adaylarından Şenol Durmaz, ilk kez katılımcı bütçe isteyen ve bu çağdaş yerel yönetim modelinden söz eden aday oldu. Şenol Durmaz, “Ödediğimiz vergilerin, kentimizin sınırlı kaynaklarının doğru, verimli, yerinde kullanılmasında katılımcı bütçe, çağdaş bir yerel yönetim modelidir. Talatpaşa Mahallesi sakinleri olarak, katılımcı bütçe modelinin Edirne’mizde işlerlik kazanmasına ön ayak olacağız” dedi.


KATILIMCI BÜTÇE NEDİR VE ÖNEMİ NEDİR?
Dünyada ilk kez 1989 yılında Brezilya’nın Porto Alegre kentinde uygulanan katılımcı bütçeleme, yerel yönetimlerin harcama önceliklerinin halkın katılımı ve tercihleri doğrultusunda belirlendiği ve bütçelendirildiği bir süreci tarif eder. Dünyanın birçok farklı şehrinde uygulanan bu yerel demokrasi modelinde, yerel yönetimlerin yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 15’i katılımcı bütçeleme ile belirlenir. Katılımcı bütçeleme, yerel yönetimlerin harcamalarının görünürlüğünü halkın doğrudan sunumu ve tercihleri doğrultusunda şekillendirdiği bir bütçeleme sürecidir. Bu anlamda, bütçeleme temsili demokrasiden demokrasiye geçişin en önemli adımlarından biri olarak kabul edilmektedir.


KATILIMCI BÜTÇE İSTEYEN İLK MUHTAR ADAYI
Talatpaşa Mahallesi Muhtar Adaylarından Şenol Durmaz, projelerini anlatırken, bu güne kadar katılımcı bütçeden söz eden ilk isim oldu. Durmaz, mahallenin sorunlarına ortak yaşam alanında gerekli düzenleme/güzelleştirme faaliyetlerine ilişkin, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde sonuç getirici etkin bir çaba içinde olacağını vurgulayarak projelerini şöyle dile getirdi:
“Kamu hizmetlerinden etkin, verimli ve güvenli bir şekilde yararlanmak, sorunların en kısa sürede yetkili makamlara iletilebilmesi için, katılımcı muhtarlık anlayışı gereği, sizlerle sürekli iletişimi çok önemsiyorum. Talep, ihtiyaç, şikayet, önerileriniz için kapım her zaman açık, telefonum 7/24 ulaşılabilir olacaktır. Kurulacak sosyal medya araçları ile mahalle sakinlerinin aktif iletişim ağı içinde bir yaşam zemini gördüğümüz, ‘semt evi’ kurulmasına dair başvuru, ilgili kurumlar nezdinde derhal yapılacaktır.


HİZMETLER İÇİN BELEDİYEDEN KAYNAK AYRILMASI İSTENİP KAMUYA DUYURULACAK
Mahallenin ihtiyaçlarının belirlenmesinde katılımcı yönetim/katılımcı bütçe anlayışı esas alınacak. Muhtarlık aynı zamanda ‘Mahalle Meclisi’ işlevi görecektir. Katılımcı bütçe kapsamında belediye hizmetlerinden yararlanmak üzere her yıl bütçe dönemi öncesi mahalle halkının katılımıyla yapılacak toplantıyla ihtiyaçlar sıralaması belirlenerek, belediyeden alınacak hizmetler için kaynak ayrılması yazılı olarak istenecek ve basına duyurulacaktır. Ödediğimiz vergilerin, kentimizin sınırlı kaynaklarının doğru, verimli, yerinde kullanılmasında katılımcı bütçe çağdaş bir yerel yönetim modelidir. Talatpaşa sakinleri olarak katılımcı bütçe modelinin Edirne’mizde işlerlik kazanmasına önayak olacağız.”
SLOGAN : DEĞİŞİM SENİN OYUNLA BAŞLAR
“Değişim senin oyunla başlar. Daha genç, daha çağdaş” sloganı ile yola çıkan Muhtar Adayı Şenol Dur-maz’ın ekibinde Hülya Gezen (emekli) Pervin Yeşilok (Emekli), Nail Arabacıoğlu (Emekli), Bahadır Küçümen (Esnaf), Hülya Subölen (Esnaf), Yakup Kaya (Esnaf), Dilek Ozan (Emekli), Kadir Berber (Esnaf) yer alıyor.
1978 yılında doğan ve Trakya Üniversitesi mezunu olan Şenol Durmaz, 46 yıldır Talatpaşa Mahallesi’nde yaşıyor. Edirne Çiçekçiler Derneği’nin kurucusu ve yönetim kurulu üyesi, evli ve bir çocuk babası olan Durmaz, 17 yıldan bu yana Eski İstanbul Caddesi’ndeki Edirne Çiçek & Organizasyon firmasının sahibi olarak hizmet veriyor..
“MAHALLE HALKININ TALEP VE ÖNERİLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK GÖREVİM OLACAK”
Adaylık sürecinde mahalle halkıyla yapılan toplantılarda öne çıkan talep ve önerileri tespit ettiklerini kaydeden ve “Bu talep ve önerilerin gerçekleşmesi görevim olacaktır” diyen Şenol Durmaz talep ve önerileri de şöyle sıraladı:
“Bostan Pazarı Meydanında emekçi kadınlar için pazar yeri, mahallenin işlevsel bölgelerinde ATM’ler kurulması, ETUS güzergahının mahalle içinden geçmesinin sağlanması, Uzunkaldırım ve İstanbul Caddelerinin trafik sorununa çözüm, çocuk parklarının yenilenmesi ve yenilerinin kurulması, altyapı/üstyapı sorunlarının nihai çözüme kavuşturulması, mahallemizden kalkan köy ve ilçe minibüsleri için düzenlemeler, Halk Ekmek Büfesi’nin mahallemizde de kurulması.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ