DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

221 okunma

Doğa suya hasret!

Edirne'de aşırı yağışlardan zaman zaman taşarak binlerce dekar alanı sular altında bırakan Meriç Nehri, yetersiz yağışlar nedeniyle bu Kış mevsimi adeta can çekişiyor… 15 Temmuz 2023 tarihinde Kirişhane mevkiinde debisi 52 metreküp olarak ölçülen nehrin aynı yerde dün sabah yapılan ölçümlerde su miktarının daha da gerileyerek 45 metreküpe düştüğü belirlendi… CHP Edirne önceki dönem milletvekili Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, kuraklık nedeniyle buğdaylarda yeterince kardeşlenme olmadığını, ürünün çok gelişmediğini söyledi…

ABONE OL
23 Şubat 2024 16:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de kış aylarında aşırı yağışlardan zaman zaman taşarak binlerce dekar alanı sular altında bırakan Balkanlar’ın en önemli akarsuyu Meriç, bölgedeki yetersiz yağışlar nedeniyle adeta can çekişiyor. 15 Temmuz 2023 tarihinde Kirişhane mevkiinde debisi 52 metreküp olarak ölçülen nehrin aynı yerde dün sabah yapılan ölçümlerde su miktarının daha da gerileyerek 45 metreküpe düştüğü belirlendi. CHP Edirne önceki dönem milletvekili Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, Trakya bölgesinde birçok tarlayı gezdiğini, kuraklık nedeniyle buğdaylarda yeterince kardeşlenme olmadığını, ürünün çok gelişmediğini söyledi.


KURAKLIK VE GÜBRE
CHP Edirne önceki dönem milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, Ukrayna’nın arpa,buğday ve mısırını ucuz fiyatla satması nedeniyle birçok AB ülkesinde çiftçilerin yollara döküldüğüne dikkat çekerek, “Bu buğdaylar Türkiye’ye de gelirse buğday fiyatlarını etkiler. Zaten iklimle, kuraklıkla, gübre fiyatlarının yüksekliğiyle, mazotla, verim düşüklüğü ile uğraşan çiftçi bir de alım garantisi olmayan düşük fiyatlı bir ürünle karşılaşırsa vay halimize” dedi.
Gaytancıoğlu, sosyal medyaya hesabından “Dünyada gübre fiyatları düşüyor, bizde artıyor” başlıyla gerçekleştirdiği açıklamasında, “Dünya ülkelerinde gıda fiyatları da düşüyor, gıdayı elde etmek için kullanılan gübre fiyatları da düşüyor ama nedense Türkiye’de gıda fiyatları da gübre fiyatları da artıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla birlikte yapılan tahıl koridoru anlaşması Ukrayna’nın arpa-buğday ve mısırını ucuz fiyatla AB ülkelerine satmasına yol açtı. Birçok AB ülkesinde traktör eylemleri yapıldı, hala yapılıyor. Üreticimizin mağdur olmaması için bu yıl şimdiden önlemler alınmalı” dedi.
Paylaşımına buğday ekili bir arazideki bir videoyu da ekleyen Gaytancıoğlu, bunda da şunları aktardı:
“Temel gıda maddemiz buğday. Türkiye’nin her yerinde ekiliyor. Ama özellikle Trakya bölgesinde birçok tarlayı gezdim, arkadaki tarla daha rahat gözüktüğü gibi buğdaylarda yeterince kardeşlenme yok. Yani buğdaylar çok gelişmemiş. Neden gelişmediğini açıklamak çok kolay. Çünkü, kuraklık nedeniyle yeterli yağış alınamadığından dolayı buğdayda ekimler gecikti. Herkes Ekim sonu, Kasım başı buğdaylarını ekerken, Kasım’ın sonlarına doğru ekim oldu ve buğdaylar yeterince büyümedi. Ve, soğuk da olmadı. Bunda küresel iklim değişikliğinin çok önemi var. Kar yağmadı. Buğdayın soğuklanma isteği vardır. Hem de birkaç yıldır gerçekleşmiyor. Öyle olunca biz gübreyle buğdayda verim almaya çalışıyoruz. Bugünlerde gübreler kullanılacak. Gübre hem çok pahalı, üretimi artıracak unsur ancak yağışlarla birlikte buğdayın tekrar toparlanacağını düşünüyoruz. Bu yetmez. Destekleme de şart. Çünkü yanımızda bir savaş var. Ukrayna Rusya savaşıyor. Tahıl koridoru anlaşması sona erdi. Ukrayna’nın tahılı Avrupa’ya gidiyor. Avrupalı çiftçi feryat ediyor. Bu buğdaylar Türkiye’ye de gelirse buğday fiyatlarını etkiler. Zaten iklimle, kuraklıkla, gübre fiyatlarının yüksekliğiyle, mazotla, verim düşüklüğü ile uğraşan çiftçi bir de alım garantisi olmayan düşük fiyatlı bir ürünle karşılaşırsa vay halimize. Temel gıda maddemiz buğdayda yeni bir anlayışla destekleme politikalarının gözden geçirilmesi gerek.”
NEHİR DEBİLERİ
Balkanlar’ın en önemli akarsuyu Meriç, bölgedeki yetersiz yağışlar nedeniyle adeta can çekişiyor. 15 Temmuz 2023 tarihinde Kirişhane mevkiinde debisi 52 metreküp olarak ölçülen nehrin aynı yerde dün sabah yapılan ölçümlerde su miktarının daha da gerileyerek 45 metreküpe düştüğü belirlendi
DSİ’nin bölgedeki ölçüm istasyonlarına dün sabah saat 08.00 itibariyle nehirlerin debileri şöyle:
TUNCA:

Elhova 6

Su akacağı 6
MERİÇ:

Harmanlı 39

Sviergrad 56
Kirişhane 45

İpsala 89
ERGENE:

İnanlı 2

Yenicegörece 21

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ