DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22362592,33%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

200 okunma

Adaylara ‘imar planı’ çağrısı

Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında kent yönetimine talip olan adaylara, şehrin imar planlarının 10, 20 ve 50 senelik projeksiyonlarının çıkarılması gerektiği çağrısında bulundu… İnci, yapılacak çalışmayla sadece Edirne'de değil, Türkiye ölçeğinde plansız kentleşmenin, mimarinin ve mağduriyetin önüne geçileceğini belirtti…

ABONE OL
22 Şubat 2024 15:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında kent yönetimine talip olan adaylara, şehrin imar planlarının 10, 20 ve 50 senelik projeksiyonlarının çıkarılması gerektiği çağrısında bulundu.
Edirne’de önceki dönemlerde belediye meclis üyeliği ve başkanvekilliği yapan Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, 18 Şubat’ta yapılan genel kurulun ardından düzenlediği basın toplantısıyla hem yeni yönetimi tanıttı, hem de gündemi değerlendirdi. Toplantıya Dernek Başkanı İnci’nin yanı sıra yönetim kurulu üyeleri Mehmet Ali İpek, Emine Demiröz ve Nevser Eraslan da katıldı. Yeni yönetime seçilen iş insanı Murat Can Kurtöz ise iş yoğunluğu nedeniyle toplantıya katılamadı.


‘İNSANLARI FAİZ SARMALINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Yeni yönetimle önümüzdeki 3 sene boyunca, başta Edirne olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeler yapmak istediklerini söyleyen İnci, “Şu anda ülkenin içerisinde bulunduğu durum herkesin malumu. Ciddi bir ekonomik dar boğazda geçiyoruz. İnsanları bir faiz sarmalına almaya çalışıyorlar, ‘mevduat faizleri çok yüksek, paranızı mevduata koyun’ ya da ‘mevduattan daha fazla getirisi olan bir şey yok’ şeklinde yanlış yönlendiriliyor insanlar. Bu yanlış yönlendirmenin sonunda da paralar belli bir yerde stoklandığı için piyasada bir daralma meydana geliyor. Şunu hiç kimse unutmasın; mevduat sahibi insanlar bir mal almak için bankadan paralarını çekmeye gittiklerinde, ‘o malı şimdi alma, 3 ay sonra daha ucuz olacak’ şeklinde yanlış yönlendiriliyorlar. Kendi sektörümden örnek vereyim. Bugün 4 milyona aldığınız bir konut 2 ay sonra 6 milyon lira olacak. O parayı mevduata yatırsanız 2 ayda ancak 4.5 milyon yapar. Yani arada 1.5 milyon lira kaybınız var. Yanlış yönlendirmeden kastım bu. Yani insanları kısa vadede çok büyük para kazandıklarını zannediyorlar ama uzun vadede kesinlikle kaybedecekler” dedi.
‘İNŞALLAH NİYETİ İYİ OLAN İNSANLAR GÖREVE GELİR’
Seçim sürecinde Edirne yönetimine talip olan adaylara başarılar dileyen İnci, “Bu yöndeki umudumuz şudur, Edirne halkına, Edirne’ye gerçekten hizmet edecek, iyi niyetli insanlar inşallah göreve gelir, başta niyetin iyi olması gerekir. Bu yönde çaba sarf eden ve niyet iyi olan tüm aday arkadaşlarımıza bir tık fazla başarılar diliyoruz” diye konuştu.
‘AB PROJELERİNDE YETERSİZİZ’
Edirne’nin Avrupa Birliği projelerinden hibe alma konusunda yetersiz olduğunu belirten İnci bunun için sivil toplum kuruluşları ve kurumlara çağrıda bulundu. İnci, “Bu konuda yetersiziz, inşallah yeni dönemde biz ve bizim gibi ETSO, Borsa, EDSİAD güçlü STK’ların bu konuyu ciddiye alması gerekiyor ve bence zaten belli birimler var bu kurumlar içerisinde. Eğer o birimler yetersizse oraya el atılması lazım, çünkü daha fazla hibe almamız lazım. Çünkü bizim Edirne olarak rakibimiz Kırklareli. Kırklareli’nde bakıyorum bizden daha fazla proje veriyorlar. Dolayısıyla bu hibelerin Edirne için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda dernek olarak hibe projelerine çalışmaya devam edeceğiz. Biraz daha gençlere yönelik, istihdama yönelik projelerimiz var. Bunların olması için de AB’den herhangi bir hibe almamıza gerek yok. Biz bu konuda OSB yönetimine de bazı önerilerimizi sunduk, çevre belediyelere de sunuyoruz. Baktığımızda şehrimizdeki en önemli problemlerden bir tanesi kalifiye eleman yok. Bütün sektörlerde ara eleman eksiği net. Bu konuda ilgili kurumlarla işbirliği yaparak bir ara eleman yetişmesi konusunda benzer bir proje yapabiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
‘İMAR PLANLARININ 10, 20 VE 50 YILLIK PROJEKSİYONLARI YAPILMALI’
Edirne’nin yönetimine talip olan belediye başkan adaylarına da imar planları konusunda çağrıda bulunan İnci, “Edirne ölçeğinde değil Türkiye ölçeğinde yapılması gereken bir şey var. Halkımızın en büyük yakındığı konu şu; bir yerler kapalı kapılar ardında planlanıyor imara açılması yönünde ve bunu dar bir çevre biliyor. Ondan sonra oradan alımlar ve satımlar gerçekleşiyor. En sonunda bir bakıyorsun ki bir bölge imara açıldı. Bunun önüne geçmeniz için her şehre 10 senelik, 20 senelik, 50 senelik projeksiyonlar konulması gerekiyor. Bugün ben bir insanın tarlasını satın alacağım zaman, o kişi internetten ilgili belediyeye veya özel idareye imarını sorguladığımda şu anda 3 başlık olması lazım. Mevcut imar durumu, önümüzdeki 10 senedeki olası imar durumu, 50 sene sonraki olası imar durumu. Bunun olması gerekiyor ve bu kararların da kolay kolay değiştirilmeyecek kararlar olması gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman, insanlar bir yeri satacağı zaman ‘burayı satıyorum ama burası 5 sene sonra konut alanı olacak’ durumunu bilerek ve değerinde satar. Bu şekilde bu konudaki spekülasyonların önüne geçmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ