DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 3404805-0,73%
Edirne

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

369 okunma

Alt yapıya dava yolu!

Enez'in Sultaniçe ve Gülçavuş sahilinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmalarında ortaya çıkan sorun ve karşılık bulamayan sorular üzerine vatandaşlar yaptıkları katkı ve abonelik ücretleri için dava açmaya hazırlanıyor…

ABONE OL
17 Eylül 2024 17:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail DEMİRAY
Enez’in Sultaniçe ve Gülçavuş sahilinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmalarında ortaya çıkan sorun ve karşılık bulamayan sorular üzerine vatandaşlar yaptıkları katkı ve abonelik ücretleri için dava açmaya hazırlanıyor.
Geçtiğimiz yıl devlet-vatandaş işbirliği ortak projesi olarak başlayan, sahilde sitelerde yaşayanların 15 bin lira, müstakil evlerde yaşayanların da 25 bin lira katkı payı verdikleri proje 2024 yılın yaz başında faaliyete geçti. Bölgede faaliyette bulunan çok odalı iş yerleri, pansiyonlar ve otellerin sisteme nasıl ödeme yaparak katılacakları konusu ise sürekli olarak belirsizliğini koruyarak eleştiri konusu oldu.
Projenin gerçekleştirilmesi çalışmalarında bölgede yaşayan vatandaşlardan asla ek bir ödeme istenmeyeceği özellikle defalarca belirtildi.


ABONELİK BEDELİNE İTİRAZLARI DEVAM EDİYOR
Her şey abonelik bedellinin 5 bin lira olarak belirlenmesiyle başladı. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bu yüksek bedel vatandaşların adeta isyan etmesine neden oldu.
Geçen yıl çevreye duyarlı, bölgeyi önemseyen vatandaşların kendiliğinden bir araya gelmesiyle oluşan Sultaniçe ve Gülçavuş Sahili Çevre ve Dayanışma Yurttaş Platformu konuya ilgi gösterdi. Söz konusu durum masaya yatırıldı ve böyle bir ödemenin haksız ve hukuksuz olduğu görüşüne varıldı.
Platformda ardı ardına yapılan toplantılarında arıtma sistemi, temiz su ve katkı paylarıyla abonelik ücretleri tartışıldı. Oluşan sorunlara çözüm önerileri arandı. Kaymakamlığa, Valiliğe dilekçeler verildi. Ziyaretler gerçekleştirildi, konuya duyarlı olunduğu yetkili kurumlara iletildi.


VATANDAŞLAR PLATFORMDA BİR ARAYA GELİYORLAR
Platformda çevrede yaşayan sakinlerin yoğun ilgi gösterdiği son toplantı sonrasında mücadeleyi hukuki zemine taşımak için arayışlar başladı. Bir hukuk bürosunun görüşü alındıktan sonra toplantıya davet edildi.
Toplantıda uzun tartışmalar yaşandı. Toplantıya katılan hukuk bürosu yetkilisi yaptığı açıklamada ortada belirgin bir hukuksuzca istenen ödemeler olduğunu belirterek açılacak olası davalarda kazanma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
PROJE SÜRECİ VE YAŞANANLAR
Bazı sorunları olmasına karşın 2024 yaz başında faaliyete geçen kanalizasyon ve atık su ve temiz su sistemine siteler, müstakil evler ve ticari faaliyet yapan işletmeler bağlantı yaparak kullanmaya başladı. Bu süreçte kendi özel arıtmaları olan siteler arıtma sistemlerini devre dışı bıraktı. Sisteme katılmayan siteler ise halen kendi arıtma sistemlerini ve sularını kullanmaya devam ediyor.
Yaz ortalarında yoğunlaşan sahilde sistemi kullananların sayısının artmasıyla birlikte kanalizasyon sisteminin ana taşıyıcısı olan pompalarda aktarma sorunları ortaya çıkmaya başladı. Vidanjörlerle yapılan geçici önlemlerin ardından sisteme daha güçlü pompalar eklenerek yaz sezonu sorunlarla birlikte sona erdi. Yaz sonlarında bazı bacalarda taşmalar olduğu ve dereye akıntılar olduğu gözlendi.
KANALİZASYON SORUNLARI
Bu arada sistem konusunda soru işaretleri iyice artarken gelecek yıllarda neler olacağı hakkında şu sorular sorulmaya başlandı. İşte yanıt bekleyen sorular:
-Arıtma sistemi imar çalışmaları sonunda birkaç katına çıkacak olan nüfus için yeterli mi?
-Pompalar elektrik kesintisi olduğunda ne kadar süre hizmet verecek?
-Olası uzun süreli elektrik kesintilerinde şişen sistemin tekrar devreye girmesi ne kadar zaman alacak?
-Sistemde elektrik kesintilerinde sorun yaşanmaması için projenin başladığında konması gereken jeneratörler ne zaman sisteme eklenecek?
-Arıtma sisteminde pompaların çalışmasını engelleyen yabancı maddeleri yok edecek bir parçalayıcı düzeneği pompalara monte edilecek mi?
İÇME SUYU
Sistemin ikinci ayağı olan içme suyu getirilmesi projesi de bu çalışmaların içinde devam etti. Temiz su boruları bölgede yaşayanların siteleri, evleri, iş yerleri önlerine kadar getirildi. Büyük su deposu sayesinde bölgenin uzun yıllar su sorunu yaşamayacağı özellikle vurgulandı.
TEMİZ SU VERİLMESİNDE SORUNLAR VAR
Yaz ortalarında sisteme temiz su verilmesiyle ortalık suya kandı. Birçok yerde oluşan patlaklar temiz su borularının hatalı mı olduğu sorularını akla getirdi. Siteler oluşan bu arızalar sonucunda kendi kuyularında hidroforlar sayesinde üyelerine su temin etmeye devam ediyor. En büyük nedeni de oluşan sürekli su patlakları nedeniyle yetersiz basınçlı su gelmemesi gösteriliyor.
Patlaklar genellikle boruların ek yerlerinden oluşuyor. Montaj hatalı mı yoksa eksik malzeme kullan-masından mı oluşmakta sorusu ortaya çıkıyor?
Su borularından gelen suda koku oluştuğunu belirtiyor bazı yazlık sakinleri, kokunun nedeni hakkında yeterli açıklamalar yapıldı mı?.
ÇOK ODALARI İŞLETMELER ALT YAPIYA YETERLİ MALİ DESTEĞİ VERMİYOR MU?
Bölgede sitelerde ve müstakil evlerde yaşayanlar hane başı ödeme yaparken çok odalı işyerleri, oteller ve pansiyonlar neden cüzi ödemelerde bulunarak sisteme vermeleri gereken katkının çok azını verdiler?
Su aboneliği bölgede yaşayan sitelerde ve müstakil evlerde hane başı yapılırken çok odalı işyerleri, oteller ve pansiyonlar neden tek abonelik ile üye olabildiler?
VATANDAŞ-DEVLET ORTAK PROJESİ ÇÖKÜYOR MU?
Vatandaş-Devlet ortak projesi hukuki zemine taşınmaya çalışılırken sorunlarıyla beraber gelecek yıllarda ülkemizin diğer bölgelerinde de uygulanabilir mi, pilot proje olarak devamı gelecek mi, Devlet devletliği bırakıp da bütün yükü vatandaşın sırtına mı yüklemeye hazırlanıyor soruları da sırada bulunuyor.
Ve; Sistemin sorunlarından bıkan devlet alt yapının bütün sorumluluğunu sahildeki köy muhtarlığına mı devredecek?
Gelelim son soruya; Bu proje gerçekleştirilirken projeyi ve sistemi kimler denetledi? Denetlendi mi? Denetlenmedi mi?

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ