DOLAR 34,2539 0.1%
EURO 37,1282 0.28%
ALTIN 3.016,050,81
BIST 8.703,270,56%
BITCOIN 2304458-1,55%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

191 okunma

ENEZ’İN ÖZEL BİR ALAN YÖNETİMİNE İHTİYACI VAR… AMA…

ABONE OL
19 Haziran 2024 13:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç’i Vali Bey çağırmış, Günenç Keşan’da bir toplantıya katılmış ve sonrasında 4 fotoğraf paylaşmış. Toplantıya katılanlar “Bölgenin turizm potansiyelini artırmak” konusunda, hep birlikte işbirliği içinde, yol haritasını belirlemeye karar vermişler. Birileri de hemen bu fotoğraflara yorum yaparak, “Aslansın başkanım, kaplansın” demek fırsatını kaçırmamışlar.

Yahu önce bir dinleyin, anlayın…

***

Bu toplantı, önceki Vali’nin ortaya getirdiği “Alan Yönetimi” olayının Saros’da uygulanması çabalarının “Kaldığı yerden devam” toplantısıdır. Özkan Günenç’in “Alan yönetimi”nin ne olduğu konusunda bilgisi var mı? Sanmıyorum. Esasında ALAN YÖNETİMİ gerçekten belediyelerin hoyrat ellerine bırakılmayacak yerlerin, zenginliklerin bilimsel ve uzun vadeli planlamalar ve yöntemlerle verimlilik ve sürdürülebilirlik kuralları ile yönetilmesi amaçlıdır. Ama ne yazık ki yurdumuzun bazı yörelerindeki uygulamalardan da anlaşılacağı gibi, bu ALAN yöntemi çabaları, merkezi idarenin yerel yönetimlerin yetki alanlarına ve özellikle de turistik kaynaklarına el koyma çabalarının yasal bir kılıfı olarak da değerlendirilmekte ve yorumlanmaktadır. Günenç’in, demek ki işin bu özünden haberi yok ki, AKP zihniyetinin ağırlıkta olduğu bu toplantıdan çok mutlu ayrılmış…

***

Özkan Günenç bu toplantıya gitmeden önce Belediye Meclis Üyelerini, ya da en azından KURMAY ekibini toplayıp da görüşlerini almış mıdır? Ya da en azından üyesi olduğu Kartopu Derneği’nin hazırlayıp sunduğu “NASIL BİR ENEZ İSTİYORUZ?” isimli kitabın ilgili bölümlerini gözden geçirmiş midir? Hiç yoksa yıllarca bu konuda okuyan, araştıran, toplantılar yapan, konferanslar düzenleyen bu dernek yöneticilerinden yararlanmayı aklından geçirmiş midir?

***

Günenç, bu toplantıda acaba söz alıp şöyle 15-20 dakika Enez’in ıska geçilen turizm sorunları hakkında neler söylemiştir? Limanın hala faaliyete geçirilememesini, bu limanın tüm Saros körfezi için önemini vurgulamış mıdır? “Niçin hala bekliyoruz?” diye sormuş mudur? Lagün Göllerinin alüvyonlarla dolmasını dile getirmiş midir? Balıkçılığın Enez’de niye dibe vurduğundan söz etmiş midir? Kale’nin restorasyonundan, Cittaslow’un Enez için öneminden söz ederek vali beyi şaşırtmış mıdır?

Geçiniz…

***

Ben bu toplantıya katılsaydım, daha önce katıldığım toplantılarda olduğu gibi ve en az 3 valinin düzenlediği, böyle alayişli, gösterişli toplantılarda söylediğim gibi Enez’in Saros coğrafyası içerisine sıkıştırılarak irdelenmesinin yanlış olduğunu tekrar vurgulardım. Enez başlı başına bir MARKA KENT potansiyeline sahip çok önemli özellikleri nedeniyle böyle ayaküstü tartışılamayacak bir kenttir. Ama Günenç ve ekibi acaba bunun farkında mıdır? O ayrı bir konu…

***

Enez’in turizm potansiyeli; gelen, ama kısa süre sonra giden, gelenin gidenin yaptıklarını rafa kaldırdığı Sn. Valilerin tekrar sıfırdan başlattıkları bu gibi toplantılarda konuşulamaz. Bu konuları, Enez yerel yöneticilerinin Enez’in kendi dinamikleri ile oluşturacağı, Enez’de görevli kamu görevlilerinin, Enez’in Sivil Toplum Kuruluşlarının, Keşan Ticaret Odası’nın ve en önemlisi çevremizdeki 4 üniversiteden uzmanların katılımları ile belki de birkaç ay sürecek, ANCAK RANT DEVŞİRME AMACINDAN UZAK, ayrı ve özel bir ALAN YÖNETİMİ’nde konuşmak gerekir.

Başka türlüsü “Dostlar alış/verişte görsün” mantığı ile çektirilmiş fotoğrafları paylaşmaya yarar.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ