Her yıl olduğu gibi bu yılda yazı bitirdik. 15 Ağustos’tan sonrası sonbahar. Artık ılıman havalara girdik sayılır. Bu yaz diğer yılkı yazlara göre daha sıcaktı ve daha kavurucu sıcaklar oldu. Diyebilirsin ki Trakya yağmur yüzü görmedi. Türkiye’nin diğer bölgelerinde yağmurlar yağdı ise de bu yağmur bazı bölgelerde felaket halini aldı.
Bu kavurucu sıcaklar yüzünden meyve, sebze fazla yetişemedi. Bu ürünlerin kıtlığı çekildi, o yüzdende bu ürünler pahalı oldu. Son zamanlarda tarla ürünlerinin yetişmesi ile sebzede biraz fiyat düşüşleri oluştu. Meyveyi sıcaklar kavurdu, yeteri kadar yetişmedi, o yüzdende meyve pahalı, bostan ürünü kavun, karpuzu da sıcaklar kavurdu, onun da kıtlığı çekiliyor. Az olunca fiyatı da yüksek oluyor. İki kiloluk kavun veya karpuz 50 TL sı. Meyve de öyle. Bunlara sebep ne, hep kavurucu sıcaklar yüzünden ürünlerin az yetişmesi. Limon derseniz bugünkü fiyatı 70 TL/kg, ilerde belki daha da pahalılanır. Bunlara hep sebep kavurucu sıcaklar. Mandalina, portakal henüz piyasaya çıkmadı, bakalım onun fiyatı ne olacak? Bu kıtlığa sebep ne yazık ki aşırı sıcaklar.
Sıcaklar yalnız tarımsal ürünleri mi etkiledi, hayır. Gölleri, barajları da etkiledi. Sıcaklar yüzünden buharlaşan göllerin suları bazı gölleri kurur hale getirdi, bu yüzden İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan bazı göller su kıtlığı seviyesine indi. Türkiye’nin turistik bölgesi Bodrum bu yıl aşırı sıcaklar yüzünden su kıtlığı çekti. Edirne’de Tunca nehri kurudu, yatağında yabani otlar türedi. Bu olaylara ne yapılabilinir, fazla bir şey yapılamaz, çünkü konu bir tabiat olayıdır, insanoğlu tabiatla baş edemiyor. Yapılacak olan zamanında tedbir almak. Bizler bu tedbirleri almazsak bu zor günleri önümüzdeki yıllarda da yaşayacağız.
Tek tesellimiz sonbahara girmiş olmamız, havalar ılımanlaştı, kavurucu sıcaklar olmaz herhalde. Bu arada Edirne’ye ikide yağmur yağdı, fazla faydalı yağmur olmasa da bu yağmur başlangıç olsun. İnşallah ileride bereketli yağmurlar görürüz.
Çiftci tarlasını hazırlayıp ekin ekmek istiyor ama tarla kurak çiftçi de yağmur bekliyor. Her tarımsal ürün yağmura bağlı. Sonbaharın arkası kış, geçen sene kış yüzü görmedik. Ağlanacak kadar soğuk olmadı, kar hiç yağmadı, sadece yağmurlar yağdı. Ekilen hububat ürünü bayağı iyi yetişti ama gündöndü öyle değil. Bu yıl gündöndüde %40 kayıp olduğu söyleniyor. Sebep aşırı sıcaklar.
Sonbahar havaların ılımanlaşması ile bir yerde sonbaharda gezi turizm mevsimi sayılır. Tabi bu arada okullarda açılıyor, yazlıklarına gidenler yavaş yavaş yazlıklarından kışlıklarına dönüyor. Eylül-Ekim aylarında kış hazırlıkları başlar, turşular, tarhanalar, diğer yiyecekler hazırlanır. Kış başlar, kendine göre her mevsimin bir güzelliği vardır ama sonbahar geldi artık YAZ BİTTİ…