Şehirleri şehir yapan yollardır. Şehir içi yollar ne kadar düzgün olursa şehirde o kadar düzgün olur.
Şehir içi yolları planlamak, yapmak, onarmak Belediyecilik konusudur. Şehir içi yollar asfalt, pakettaş, Arnavut kaldırımı olduğu gibi şehrin varoşlarında patika toprak yolda olabilir. Yol yapımından önce şehrin alt yapısını tasarlamak gerekir. Bunlar foseptik, pis su, temiz su, elektrik, doğal gaz, alt geçitler, en önemlisi de trafiktir. Bu konuları belirlemeden yol yapmak beyhudedir.
Alt yapı konusu çok önemlidir. Bugün yol planlamasında alt yapıda yol sağlı sollu beton kanal yaparak ikiye ayrılırken yolun sağ tarafına kanala yağmur suyu drenaj kanalı, foseptik, temiz su, pis su, gaz, kaynar su boruları döşenirken, sol tarafındaki kanala elektrik dağıtım hattı, televizyon, internet, fiberoptik kabloları döşenmektedir. Ama asla gaz tesisatının olduğu yere elektrikle ilgili tesisat döşenmiyor, çünkü gaz sızıntısından elektrik arkından yangın çıkabilir endişesi. Foseptik boruları toprağa da gömülü olabilir, diğer tesisat yolun sağına soluna açılmış kanallara yapılıyor ve kanalın üzeri beton kapaklarla kapatılıyor. Dondan korumak için su boruları dona karşı izole ediliyor, bir arıza sırasında kapaklar açılarak onarılıyor sonra kapanıyor, biz bunları niye böyle yapmıyoruz?
Geçit yerlerine geçit yapma zorunluluğu olduğunda alt geçit yapılmalı hatta geçidin sağına soluna küçük dükkanlar yapılarak kira geliri de elde edilebilinir. Üst geçitler şehri çirkinleştiriyor. Tabi bu arada trafik ışıklarını da unutmamak gerekir.
Hazır yol konusu açılmışken Edirne için, Kapıkule-Otogar arasında raylı sistem kurulup hafif tramvay işletilemez mi? Bugün şehir içi ulaşım küçük otobüslerle sağlanmaktadır. Bazen onlar trafik sıkışıklığı yaratmaktadır, raylı sistem olursa trafik sıkışıklığı hafifler, bir düşünsek!
Şehir içi yollarda ana yollar asfalt olmalı, mahalle arası yollar paket taş veya beton bordür olmalı. Yollar önemli ise tamiri daha önemlidir. Yol Müdürlüğünün yol tamir ekibi olmalı, bu ekibin hafif tonajda bir kamyoneti, kamyonetin kasasında paket taş, beton bordür, kum, çimento, yol tamir gereçleri, bu ekibin başında da genç bir mimar olmalı. Yol Müdürlüğü muhtarlar aracılığı ile mahallede hangi yollar bozuksa öğrenip o yolu onarmalı.
Şehir içi yolların onarımı ihbarsız yapılmalı, yol tamir ekibi sokakları gezerek çökmüş, paket taşı kaybolmuş, yağmur yağdığında su birikintisi yaratan yol bozukluklarını onarmalı, yolda karşıdan karşıya geçerken trafik kazası olabilecek kavşaklara trafik ışıkları konmalı. Bazı mahalle arası yollar bazı binalar yüzünden dar durumdadır, bu binalara bir çözüm bulup o yollar iki araç geçecek şekilde genişletilmelidir. Sabuni mahallesinde böyle sorunlar var. Tahmis sokak ile Sabuni Cami sokağın kesiştiği yerde harabe ahşap ev yolun geçişine 1,5 metre girmiş, yolu daraltmış, buradan ancak bir araba geçebilir. Bazı duyumlar alıyoruz, bu harabe ahşap ev restore edilip onarılacakmış. Madem tekrar ihya edilecek o ev 1,5 metre geri kaydırılarak yapılmalı ve yol genişletilmeli, o zaman yolda trafik sıkışıklığı olmaz. Tahmis sokağının ilerisinde de dar bir yer var, orası da genişletilmeli, rahat trafik akışı olur.
Bir konuda asfalt yol tamiratında daha önce döşenmiş eski asfalt yolun üzerine yeni asfalt döşemek, böyle bir işlemde yapılarımız 8-10 cm yere gömülüyor. Bu hata her zaman yapılıyor. Nasıl olmalı eski asfalt kazınmalı, yeni asfalt oraya döşenmeli, doğrusu bu. Yol yapımı ve tamiri kurallara göre yapılırsa düzgün olur ŞEHİR İÇİ YOLLAR . . .