DOLAR 32,2525 -0.02%
EURO 34,6899 -0.09%
ALTIN 2.400,990,04
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 2010506-2,04%
Edirne
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

266 okunma

SEÇİMDE AKP VE AK VAATLER!

ABONE OL
20 Mart 2024 17:27
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Seçimlere girecek siyasi partilerin Belediye Başkan Adayları tanıtımlarını yapıyor ve vaatlerini sıralıyorlar. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de adil bir seçim olmuyor. Adında adalet olan AKP zamanında en adaletsiz seçimleri yaşadık, yaşıyoruz.
AKP’nin ak vaatlerine baktım da tek güvenceleri başkanları yani Cumhurbaşkanı. Bunu gözleyerek 7 Mart günlü yazımı “Tek Adaylı Seçim” başlığı ile yazmıştım. Her kentte Cumhurbaşkanı görselleri kentleri doldururken Edirne’de farklılık var. Sayın Erdoğan görselleri ikinci planda. Bu olumlu ama vaatlerde Ankara’nın planları ve ihale edilmiş dosyalar bile var.
Cumhur İttifakı’nın Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Başkan Adayı Sayın Belgin İba projelerini tanıttı. Basına yansıdığı kadarıyla 55 proje var. Projeleri tek tek incelediğimde Valinin veya Bakanların açıkladığı vaatlerle aynı. Yani Sayın İba’nın AKP adayı olarak vaadi yok gibi. “İktidara geldiğimizde hükümetimiz ile her şeyi yapacağız” demeye getiriyor. Yani; “oy verin hizmet gelsin” mantığı devam ediyor.
AKP başkan adayının vaatlerini toplarsak; Altyapı-Üst Yapı, Saraçlar, Kent Meydanı, Nehir Kenarları, Kaleiçi, Pazar Yerleri, Kent Park, Spora Yardım, Kesintisiz ve Toplu Ulaşım, Yeşil Alanlar…
Altyapı sorununu ilk döneminde çözemeyen mevcut Belediye Başkanı Sayın Gürkan, ikinci dönemde merkezi iktidar ile uzlaştı. Ve çok da umut verici bir törenle işe başladılar. Üç yıl içinde bitirilerek yine birlikte poz verselerdi şahane bir kent birlikteliği olacaktı. 2022 yılı sonunda bitmesi gereken altyapı henüz bitmedi ki yetkililer bir açıklama yapmadı ve sorunlar devam ediyor. Bu sürede yerel ve merkezi iktidar birbirleri ile basın yoluyla tartışma, suçlama ve karalamalara devam ettiler.
Saraçlar Caddesi yenileme projesini Sayın Vali açıkladı ve ihalesi bile yapıldı. Yani belediye başkanı kim olursa olsun Saraçlar yenilenecek. Saraçlar Caddesi ile birlikte 25 Kasım Stadı da aynı kapsamda zaten. Süreci biliyoruz; TOKİ ile mutabakat var ve yeni stat yapılacak burası da kent meydanı olacak. Sayın Müezzinoğlu bakan iken daha bu uzlaşma olmuştu ki Kent Konseyi’nin bu konuda yaptığı çalışmaları google arama motorundan arayan bulur.
Nehir kenarları düzenlemesini saymış Sayın Aday. Zamanın bakanı şimdinin İstanbul Belediye Başkan adayı Sayın Kurum’un 2021 yılında açıkladığı “3 Nehir 1 Şehir” projesinde hepsi vardı. Ama hiçbirisi olmadığı gibi Söğütlük ve Elektrik Üretim Tesisi’nin durumunu da gördük. Yani bu da iktidarın çalışması. Bu proje denemeleri (!) neticesinde Meriç’in kenarları rezil durumda. “Çirkin görünüyordu” diye zaten yanlış yapılan forekazıklar yıkıldı yeni tel kafesli kayalar yamandı. Ki rezalet devam ediyor. Bir iş insanının Meriç’te kano yarışmaları düşüncesiyle amaçlanan proje için Meriç para yuttu. Sonuç; vergiler heba edildi, Meriç şantiye sahası oldu ve Söğütlük doğallığını yitirdi, kentli Söğütlük alanına giremiyor. Meriç ve özellikle Söğütlük ile Elektrik Üretim Tesisi AKP’nin kente sapladığı kör bıçaktır.
Kaleiçi kentin tarihi alanı, doğru. Ama 22 yıllık iktidar Söğütlük gibi burasının korunması ve kültürü ile birlikte yaşatılması için ne yaptı diye sormak gerekiyor. Belediyenin aşamayacağı engellerin kaldırılması için merkezi iktidar hangi kolaylığı sağladı? Bu gün bu semtimiz yaşanılır olmaktan çıktıysa bunda başta merkezi iktidarın bürokrasisi olmak üzere yerel yönetimin de hataları var. Ve elbette yetkililere baskı yapamayan biz kentlilerin de eksiğidir.

Kent Park ve yeşil alanlar konusunda da vaatleri var Sayın Adayın. Ama merkezi iktidarı temsil eden AKP yetkilileri muhalif olan yerel yönetimin yanlışlarına karşı son 22 yılda ne yaptı ki? Sayın Sedefçi zamanında dini referanslı derneklere verilen yeşil alanlar belediye meclislerinde oy birliği ile geçti. Kentin yeşil alanlarını koruyan Kent Konseyi ve sivil toplum örgütleri oldu.
Sayın Aday; “Yeşil alanların sözleşmeleri yenilenmeyip yerel yönetim tarafından düzenlenerek kentlinin her türlü etkinlikler yapabileceği, ücret ödemeden hizmet göreceği, zaman geçireceği alanlar yaratılacak” diyebiliyor mu?
Spora, sporculara yardım elbette yapılacak. Kulüplere nakit de verilir. Ancak asıl olması gereken; halkın sağlıklı yaşamı, gençlerin geleceğin sporcuları olması için yatırımlar yapılmasıdır.
Ulaşım konusunda herkes şikâyetçi. Ama Belediye Meclisi’nde ulaşımla ilgili tüm kararlar oy birliği ile alındı bu güne kadar. Sayın Aday ne yapacak? Yeni ne var vaadinde? Belediye adına ulaşımı sahiplenip bir plan dâhilinde belediyeye otobüsler alacak mı?
Ulaşım sadece adayların Ankara merkezli battı-çıktı projeleri ile olmaz. Olsaydı Melih Gökçek Ankara’sında çözüm olurdu. Bilimsel verilerle donanmış, yerel deneyimlerle sınanmış kent aklı ile olur. Dijital ölçümler, dokunmatik görseller, yapay peyzajlar gibi sistemler zaten var. Bizde sistemler kurulur, kurallar yazılır ama uyulmaz. Biz kentlilerin bunları bilip sorgulamamasından da kaynaklanmaktadır.
Kısacası; AKP adayı “Angara havaları”nı Edirne’de dinletmek ve planlama şirketlerinin yapay projeleri ile nakit dağıtmak derdinde. Olur mu? Onu seçmen bilecek. Ülkede Kiraz Dalı ve Angara’lım meşhur ama Trakya’da hâlâ Roman ve Balkan havaları egemenliğini sürdürüyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ