Olimpiyatlar dört yılda bir yapılan milletlerarası sportif faaliyetlerdir. Olimpiyat ismini Yunanistan’daki Olimpos dağından alır. Olimpiyatları organize eden Olimpiyat Komitesi vardır. Bu komite sporun hangi branşlarında müsabaka yapılacak, bu müsabakalarda hangi şartlar uygulanacak, gelecek dört yıl sonraki Olimpiyatlar hangi ülkede yapılacak şartlarını belirler. Olimpiyatlara katılan sporcular ülkelerinde branşlarında en üst seviyede kimselerdir. Tabi bu katılım sadece istekle olmaz. Dört yıl süreyle hazırlık yapılması gerekir. Çünkü Olimpiyatların kuralları çok sıkı ve katıdır, en ufak taviz verilmez. Gelecek dört yıl sonraki Olimpiyatları düzenlemek için talip olan ülkelerin Olimpiyatları yapabilecek kapasitede olup olmadığı incelenir. Ülkenin ekonomik durumu, kültür seviyesi, Olimpiyat faaliyetlerini yürütecek olanakları var mı, daha birçok konu ince elenip sık dokunarak araştırma yapılır. Türkiye’de böyle bir istekte bulunmuşsa da olanaklarımız yeterli görülmemiştir.
Dört yıl sonraki Olimpiyatların hangi ülkede, ne zaman yapılacağını Olimpiyat Komitesi belirler. Önümüzdeki Olimpiyat müsabakaları için Çin’in başkenti Pekin görünüyor, bakalım ya kısmet.
Bu seferki Olimpiyatlar Fransa’nın başkenti Paris’te yapılmaktadır. Paris dört yıldır bu aktiviteye hazırlanmıştır. Cuma günü bugüne kadar hiç bir açılışta görülmeyen bir seremoni uygulanmış. Sen Nehri’nde teknelere bindirilen guruplar konvoy halinde geçit yapmışlardır ve yağmur altında. Daha önceleri açılışlar şehrin en büyük stadında yapılırdı, yağmurda havanın bir azizliği işte.
Türkiye açısından Olimpiyatlar ne ifade eder? Olimpiyatlarda önemli olan birinci gelip altın madalya almaksa da, asıl önemli olan bu beynelmilel parkurda boy göstermektir. Türkiye Osmanlı zamanından beri Olimpiyatlara katılmıştır, dereceler de almıştır. Balkan, Birinci, İkinci Dünya Savaşlarında bu konu aksamışsa da 1948 Londra Olimpiyatları’nda güreşçilerimiz boy gösterip derece almışlardır. Bundan sonrada bu hep devam etmiştir.
Niye bir çok devlet ‘gelecek Olimpiyatlar benim ülkemde olsun’ istiyor? Çünkü Olimpiyatlar turizm açısından çok iyi gelir getiriyor, o ülke belini doğrultuyor. Geçen Olimpiyatlarda iyi bir performans göstermiştik, bakalım bu Olimpiyatlarda ne olacak? Ben bu yazıyı hazırlarken henüz işin başında idik. İnşallah başarılı oluruz, altın madalyalar alırız, milli marşımızı çaldırır direğe Türk bayrağını çektiririz. Umudumuz güreşte, okçulukta, koşuda neticeler bekliyoruz. Hep madalya sırasında Amerika birinci, Rusya ikinci olurdu, şimdi bunlara rakip Çin çıktı, bakalım netice ne gösterecek. Olimpiyatlara önemli olan altın madalya sayısını arttırmak, kısmet. Olimpiyatlara hazırlık kolay bir iş değil, çok sıkı antrenman yapmak gerekiyor, yeme, içme kontrol altında, sıkı bir sağlık kontrolu gerekiyor. Bizim ünlü koşucumuz Süreyya Ayhan bu aktiviteleri Edirne’de yapardı.
Yıl 1948, çocukluk çağımdı, Londra Olimpiyatları yapılıyordu. Bir ara Olimpiyatlara ara verilmişti, neden İkinci Dünya Savaşı idi. O zamanlar iletim aracı televizyon yoktu, her konuyu gazeteden ve radyodan işitirdik, ilk defa Olimpiyat kelimesini duymuştum. Bizim güreşçilerimiz rakiplerini eleyip altın madalyalar aldılar, onlar kazandıkça sevincimden havalara uçuyordum. Başta Yaşar Doğu, Gazanfer Özcan ve diğerleri. Diğer branşlarda pek kazanamadıksa da güreşte kimseye paça kaptırmıyorduk. Bundan önceki Tokyo Olimpiyatlarında iyi neticeler aldık. Olimpiyatlarda tatsız olaylarda oluyor, bundan önceki olimpiyatlarda bir sabotaj olayı olmuştu. Ne olursa olsun vaz geçmemeliyiz. Var olsun OLİMPİYATLAR . . .