DOLAR 32,2535 -0.02%
EURO 34,6861 -0.14%
ALTIN 2.398,98-0,04
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 2019252-1,08%
Edirne
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

1685 okunma

NEREYE GİDER

MERHABA Mustafa DERİBİÇEN

ABONE OL
4 Kasım 2023 12:20
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Evet, Gazze – İsrail savaşı nereye gider?
Hamas’ın İsrail’e saldırısı ile başlayan, bu güne kadar her iki taraftan da ölenlerin, yaralananların olduğu, yıkılan binalar, yakıtsız, elektriksiz gıdasız kalan, sevdiklerini varlıklarını kaybeden Gazze’lilerin direnecek hali yokken bu durum nereye gider? Gideceği tek yol Gazze’nin İsrail askerleri ile işgaline gider. Zaten İsrail’in amacı Filistin’i ortadan kaldırmaktır. Hamas’ın saldırıları bu amaç için bir bahanedir ve amaç konuyu meşrulaştırmaktır. İsrail bunun peşindedir.
İsrail’in amacı büyük Yahudi devletini kurmak. Bu olaylarda Amerika İsrail’e destek veriyor. Niye bunu yapıyor, çünkü Amerikan’ın zenginleri, kilit yerlerdeki kimseler Yahudidir. Ortadoğu’daki petrol yüzünden İsrail Amerikan’ın arka bahçesidir, hatta piyonudur. İsrail Gazze’de bu kadar ölümlere, yıkımlara yolaçarken, hastane, okul, ibadethane bombalarken, İsrail bu kadar savaş suçu işlerken Birleşmiş Milletlerbir bir iki beyanla işi hal safhasına sokuyor, bu çıkar yol değil. Daha etkili, daha uygulamalı tedbirler alınmalı.
Basından öğreniyoruz; İsrail askerleri Gazze’ye girmiş, Hamasla hafif yoğunlukta çatışmalara başlamışlar. Demek İsrail ve Hamas barışı değil, çözüm şekli olarak savaşı tercih ediyorlar. Bunun sonu nereye varır, ilk günü bunu söylemek zor ama İsrail’in modern bir ordusu var, iyi eğitilmiş bir askeri var, Hamas’ı tam tanımıyoruz, gerilla savaşı uygulayan Filistinlilerden oluşan bir örgüt tahmin oldukça zor. İsrail sırtını ABD’ye dayamış, acaba Hamas kime dayamış? İran görünüyorsa da ne kadar yararı olur. Eğer Gazze çatışmasında İran bu işe burnunu sokarsa Amerika’da müdahele eder, netice hiçte iyi olmaz.
İsrail-Filistin konusunda en iyi çözüm iki devlet sistemi ama İsrail buna asla yanaşmaz. İsrail bu kadar yer işgal etmiş, oraları asla bırakmaz. Şimdiki Gazze çatışması bakalım nereye varır, tahmin zor, İsrail Gazze’yi tamamen işgal etmedikçe son bulmaz. Bugün Amerika hariç başka devletler bu konuya fazla burunlarını sokmuyorlar, konuyu beyanlarla geçiştiriyorlar. Konunun bir şanslı tarafı Rusya’nın Ukrayna ile meşgul olması. Eğer oda Araplardan yana çıkıp konuya karışsa, olay dünya savaşına kadar gider. Çin de karşıdan bakmakla yetiniyor.
Arap-İsrail çatışmasında konu İsrail’in Filistin’i işgal edip ortadan kaldırması ile biter mi acaba? Ondan sonra sıra başka devletlere de gelmeyecek mi? Lübnan, Ürdün, Mısır i İran da var bakarsın günün birinde Türkiye’ye de sataşmaya kalkar İsrail. Peki bu devlet neyine güveniyor, tabi dayısı Amerika’ya.
Ortadoğu’da İsrail olduğu müddetçe bizlere rahat olmayacak, ortadan kaldırmakta mümkün değil, Araplar bir birlik oluşturamıyor. Yapılacak olan şartlara ve olaylara ayak uydurmak. Rusya Arap ülkeleri ile dostluk kurmaya kalksa, buda pek mümkün değil. Rusya Ukrayna ile uğraşıyor yani meydan İsrail ile Amerika’ya kalıyor.
Bakalım göreceğiz önümüzdeki günler ne gösterecek, konu NEREYE GİDER…

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ