DOLAR 32,2641 0%
EURO 34,7219 0.01%
ALTIN 2.395,20-0,20
BIST 10.273,00-0,61%
BITCOIN 1996194-2,78%
Edirne
26°

KAPALI

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

124 okunma

NEDİR BUPAHALILIK!

ABONE OL
26 Nisan 2024 11:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öyle günler yaşıyoruz ki; pahalı olmayan bir şey yok. Her malın fiyatı her gün artıyor, bu gidiş hiç iyi değil. Yaz günlerine girdiğimiz bugünlerde göze batan ucuzlayan bir ürün yok.
Neden bu pahalılık?
Neden olacak bu pahalılığı yaratan çeşitli nedenler var. Birinci neden Ukrayna-Rusya, İsrail-Gazze savaşı. Savaş ortamlarının olduğu yerde enflasyon da yüksek oluyor. Türkiye seçim devrelerinden geçti. AKP Hükümeti seçimi kaybetmemek için maaşlara, ücretlere zam yaparak oy topladı. Neticede piyasaya bol para sürüldü. Paranın bol olduğu yerde enflasyonda o oranda yüksek oluyor. Pahalılığın birinci nedeni bu.
Piyasada bir güvensizlik ortamı var. Elinde parası olan dövize, altına hücum ediyor. İş, yatırım yapmaya cesaret edemiyor. Yatırım olmayınca üretimde olmuyor, üretim olmayınca mal kıtlığından fiyatlar artıyor. Dövizin artması demek her malın fiyatının artması oluyor.
Bunların dışında sözde liberal ekonomi uygulamaya kalkıyoruz. Zengin olacağım hırsı ile önüne gelen mala zam uyguluyoruz. Bir yerde yapılan zam haklı gibi görünüyor, malı satanda malı zamlı alıyor, bu durumu ileri sürerek oda zam yapıyor. Zam da zammı doğuruyor. Herkeste zengin olma hırsı, zengin olayımda nasıl olursa olsun, en kolay zengin olma yolu da aldığın malı pahalıya satmak. Pahalılık biraz da bundan ileri geliyor. Müsrifçe yaşıyoruz, ne o herkesin altında bir araba, içmeye ayranımız yokken, benzin, mazot fiyatı çıkmış elli liraya, araba neyimize? Bu müsrifliktir, sonrada ağlaşıyoruz geçinemiyoruz diye.
Yanlış bir düşünce de bir malı pahalıya satmakla zengin olmak. Asıl zenginlik sürümle olur, ucuza satacaksın alan çok olacak. Ayni malın fiyatı muhite göre, mağazaya göre değişiyor. işte sana bir örnek, en basitinden ince belli bardakla çay içiyoruz; bir kahvehanede 5, birinde 7,5, birinde 15 TL. Sebep ne? Masraflar gösteriliyor, kahve kaç para, hani bir acı kahvenin kırk yıllık hatırı vardır, o tarih olmuş, eskidenmiş. Bugün artık kimse kimseye sabah kahvesine gitmiyor. Neden acaba; pahalılık.
Hep Türkiye’yi konu ediyoruz ya başka ülkeler, aşağı yukarı enflasyon % 50 aynı dertler onlarda da var, herkesin ağlaştığı geçinemiyoruz. Rusya gezim sırasında Rus rehbere sormuştum, Rus insanının en büyük sorunu nedir, cevap — Geçim sıkıntısı –. Bu sıkıntılar yalnız Türkiye’de değil bütün dünyada var, Allah yardımcımız olsun.
Peki bu konu nasıl hallolur, liberal ekonomi uygulayalım ama saldım çayıra, hadi hayıra demeyelim. Yapacağımız kontrollü bir ekonomik sistem uygulamak, yani fiyat denetimi. Örneğin bundan bir ay önçe patlıcan musakka yemeğinin bir porsiyonu 65 TL, o zaman patlıcanın kilosu 100 T’ sı, şimdi patlıcanın kilosu 25 TL sı, niye bu ucuzluk yemeğe yansımıyor? İşte burada denetim gerekiyor. Bunun gibi bir çok örnek gösterilir, yapılacak olan halkın birinci derecede ihtiyaç maddelerine izinsiz zam yapmamak. Nasıl ekmeğe narh uygulanıyorsak gündöndü yağına, baklagillere, sebze, meyve, yakacak oduna, kiralara her iki tarafı da incitmeyecek kontrol sistemi kurulmalı.
Bugün en pahalı gıda ettir. Yalnız et için değil buna benzer pahalı şeyler için o maddelere karşı gelin hep birlikte boykot yapalım, bak fiyat nasıl düşecek. Elimize para geçtiği zaman ileride pahalılanır diyerek gıda stoku yapalım, işte buna akıllıca hareket etmek denir. Bu pahalılığa sebep birinci derecede Ukrayna, Gazze savaşı ise de ikincisi iktidarın oy toplamak ve halkı enflasyona ezdirmeyeceğim düşüncesi ile ortama bol para sürmesidir. Tabi niye bu bol parayı sürüyor oy toplamak için, bu politika iyi bir politika değil terk edilmeli.
Bu gidiş iyi gidiş değil, NEDEN BU PAHALILIK?

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ