DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 21602650,13%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

149 okunma

KÖY ENSTİTÜLERİ İÇİN SÖYLEDİLER

ABONE OL
6 Mayıs 2024 12:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkülerimiz yüreğimize, ruhumuza iyi gelen ilaç gibi. Kentimizde bunun için yıllardır emek veren sanatçı dostlarımız iyi ki varlar.

Şef Yaşar Özel yönetiminde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi Her Yaştan Çağdaş Gençlik Korosu’nca geçtiğimiz hafta 29 Nisan Köy Enstitüleri için Atatürk Kültür Merkezi’nde anma konseri düzenlendi.

Yağmurlu hava nedeniyle salonun yarısını dolduran halk müziği severler konser anında birçok türküye eşlik etti.

TÜRKÜ SÖYLEYENDEN KORKMA

Konserin sunuculuğunu yapan Ayşe Nur Yılmaz’ın sunumunda Neşet Ertaş’ın “Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü kötü insanların türküleri yoktur” sözlerini anımsatmasının ardından konserin diğer sunucusu Şule Özdemir’de; “Bu konserimizde türkülerimizi, Dünyaya örnek olmuş eğitim üretim içindir bilincini içselleştirmiş Cumhuriyetimizin Aydınlanma felsefesini yaşama geçiren Köy Enstitülerini ve o ışığı yurdumuza yayan emekçilerini anmak için söyleyeceğiz” sözleriyle konser başlamış oldu.

Konsere emek veren saz sanatçıları;

Ahmet Gündoğan bağlama, Abdullah Karayünlü bağlama, Fatma Toka keman, Gökhan Mete Yeşilsu kemane, Murat Gökcan Günay kajon, Murat Kabak    akordeon, Nesrin Ayzıt Öztürk   bendir, Şükrü Hınçal bağlama, Vahdet Atakul bağlama, Yıldıray Özcan bağlama ve Berfin Burhanlı.

Her Yaştan Çağdaş Gençlik Korosu’nun ses sanatçıları:

Ahmet Kasap, Belgin Gökalp, Celal Öztürk, Ergin Kokeralp, Fatma Kaniğ, Feyziye Sarı, Nejla Çöke, Hatice Karayünlü, Hüseyin Koç, Kartal İn, Mehmet Yücel, Mehmet Akın, Menef Durmuş, Muhlis Karaman, Nurşen Topçu, Sedef Filiz, Sıdıka Öztürk, Şemsettin Elbüken, Şule Ürkmez, Zeliha Var, Mustafa Babacık, Zuhal Uzun, Bahadır Bağcı, İbrahim Keyfoğlu.

ZİRAAT MARŞI

Konser Şef Yaşar Özel’in sahneye çıkması, seyirciyi selamlamasıyla ilk olarak koroyla Köy Enstitüleri için simge olmuş “Ziraat Marşı”nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra korodan; Edirne yöresinden “ Of aman aman havada böcek”, ardından Aşık Nesimi Çimen’den alınmış “Ruhumdaki sızı” türküleriyle başladı.

Soloda gecenin ilk solisti Fatma Kaniğ Sivas yöresinden “Akşam olur karanlığa kalırsın” türküsünden sonra korodan Rumeli yöresinden “Oğlan oğlan boynuma dolan” türküsünü geldi.

EŞKİYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ

İki solist sırasıyla Bahadır Bağcı’dan Sebahattin Ali’nin “Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz”, İlkay Dalakkaya’dan Ayık Hasan Kaplani’nin Yürüyorum Dikenlerin üstünde” türkülerinin ardından, sırasıyla korodan Burdur yöresinden Kul Nesimi’nin “Gocam çamın gürlemesi dal ilen minnet eylemem”, solist Gökhan Mete Yeşilsu’dan Aksaray yöresinden “Güvercinim süt beyaz”,  yine korodan Çanakkale Biga’dan; “Bacada leylek” türkülerinden sonra konsere ara verildi.

Konserin ikinci yarısı korodan bir türküyle başladı; Edirne Uzunköprü’nün “Hokka hokka lokumları yedirdim” türküsünün ardından soloda ilk solist; Sedef Filiz’den bir hasret türküsü geldi; “Aramıza girmiş dağlar denizler”. Yine Nurşen Topçu büyük ozanımız Aşık Mahsuni’nin hüzünlü ezgisini seslendirdi:“Nem kalmış”

TAZE KARLAR YAĞMIŞ ÜSTÜNE

Sırada tekrar koroyla “İlimonum kalburda”, Şule Ürkmez’den Kahramanmaraş türküsü; “”Seher yeli nazlı yare”, Feyziye Sarı’nın söylediği Sıvas Yıldızeli yöresinden “Taze karlar yağmış karın üstüne, bülbül figan eder gülün üstüne” türküsü salonu dolduran izleyicilerin neşeli ve keyifli anlar yaşamasına neden oldu. Bu türkünün ardından Ahmet Kasap ve Şemşettin elbüken “Bırak gam kederi” türküsünü seslendirdi.

Konserin bundan sonraki bölümlerinde; korodan Tokat yöresinden; “Öğretmene varamadım”, Aşık Hasan Kaplani’den “Bırak gam kederi yaralı gönlüm”, İzmir yöresinden “İskender Boğazı” ve son olarak da Lüleburgaz türküsüyle konser sona erdi; “Kurdelemin uçları ipekten”.

FİLİZ GENCAN’A TEŞEKKÜRLER

Kapanış konuşmasını yapan ilk Ayşe Nur Yılmaz; “Değerli Konuklarımız, bu türkü şölenine salon sağlayan Edirne Belediye Başkanımız Sayın Filiz Gencan Akın’a, saz ve ses sanatçılarımıza; Her Yaştan Çağdaş Gençlik Koromuzu çalıştıran yöneten Şefimiz Sayın Yaşar Özel’e ve bu akşamını bize ayırıp salonu dolduran siz değerli konuklarımıza  ÇYDD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Çağdaş Gençlik Yürütme Kurulu adına çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İkinci konuşmacı Şule Özdemir de, “Aydınlık bilincimizi, yaşama sevincimizi, yüreklerimizdeki coşkumuzu daha da çoğaltarak yeni şölenlerde buluşmak üzere tümünüze iyi akşamlar diliyoruz” diyerek bu unutulmaz geceyi noktaladı .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ