DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22367861,24%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

225 okunma

KÖLECİLİK

ABONE OL
30 Ocak 2024 17:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türklerde kölecilik var mıydı?..
“Sen, “Yok” diyorsun, ama o zaman Osmanlı’da neden köle pazarları vardı?..” Diyenler olabilir?..
Tarihsel süreçlere çok yönlü verileri değerlendirip bakmak lâzım, yoksa, at gözlüğü takmış gibi, yarım yamalak görür, yanılır, hatta kandırılırız, bile!..
Unutmayalım, orta Asya’da da, Anadolu’ da Türklerin yaşam tarzı, BÜYÜK ÖLÇÜDE, konar, göçer obalarda barınıp, hayvancılık iledir. Böyle bir yaşam tarzı, köleye ihtiyaç duymaz!..
Sade, sakin, mütevazi yaşarken, kimse, zengin olup köşeleri dönüp, her istediğimi yapayım, ben çalışmayayım, onu bunu köleleştireyim!..” diye bir niyete ihtiyaç duymamışlardır!..
Çünkü konar, göçer olarak ÖZGÜRLÜKLERİNE ÇOK DÜŞKÜN YAŞADIKLARINDAN, ÖZGÜRLÜK KARŞITI HER ŞEYE, GENLERİNDE ALERJİ DUYMALARI NORMALDİ!..
“Osmanlı, Türk atalarda kölelik neden var, o zaman?..” denebilir.
Anadolu nüfusu, en az 3000 yıldan beri kozmopolit, halkların karışımı idi ve de kölelik, Türklerden önce buralara yerleşmişti!..
Anadolu’nun Türk ve Müslüman olma süreçlerinde, bu kölecilik alışkanlığını toplumdan bir anda kesip alınması mümkün değildir. Asırlı süreçlerde edinilen sosyal alışkanlıklardan vazgeçmek de asırlar alır!..
Bu sebeple, Osmanlı atalar zamanın da da kölelik devam etmiştir!..
Ama eski, toplumlar veya batı köleciliği gibi değil!..
Eski ve batı ülkelerinde olduğu gibi, Köleyi aşağılayan, efendisi tarafından, zulüm, tecavüz ve öldürülmelerinde bir mahzur görülmeyen, insanca yaşam şartlarından uzak, hayvan yerine konmalarından!.. Bahsediyorum!..
İşte ÖNCELİKLE böyle köle anlayışı, Türk ve Müslüman ilkeleri genlerine kazılı, Osmanlı idaresi tarafından GÜNAH, YASAK VE İNSANLIK DIŞI sayılmıştır!..
İspat istenirse: Hangi ülkenin köle anlayışında bunlar vardı?..
“Köle” diye gelenler, sarayda, Padişahın eşi, kraliçe, sultan anası olabiliyorlardı!..
Memur olarak çalışıp, en yüksek memur rütbeleri alabiliyorlardı. Bir çok sadrazam ve ordu komutanları, kölelikten gelme idi!..
Bunları öğrenince, “Böyle köleliğe can kurban” denmez mi?..
Zaten, 1847. Tarihinde de kölelik Osmanlı’da tamamen kaldırılmıştır. Avrupa’ da da kaldırıldı ama kendi dışındakileri, SÖMÜRÜLECEK KÖLE GÖRMEYE VE YAPMAYA DEVAM EDİYORLAR!..
Sömürgecilik çıkarları için, GERİ, MUHTAÇ ülkelerin dillerini, dinlerini, eğitimlerini, ekonomilerini TAHİRF EDİP, yer altı ve yer üstü ve kan, can haklarını sömürüp, zenginleşmek için, FİTNE, FESAT VE ÜSTÜN SİLAHLARLA KÖLECİLİĞE ÇAĞ ATLATTILAR!..
Türkler, destanlarında ki gibi, KURT İLE KENDİLERİNİ NİYE ÖZLEŞTİRDİLER, acaba?.. Türk destanlarına göre: “TÜRK, genlerini, KURT’ TAN ALMIŞTIR!..”

YETERSİZ BİLGİYLE, BAKLIRSA, KANMAK, KANDIRILMAK ÇOK KOLAY!..

Kuran’ı Kerim. Sure: 90/ayet 12-13-14-15-16:
O sarp yokuş nedir, bilir misin? Köle azat etmek veya açlık gününde bir yetimi, yahut aç açık bir yoksulu doyurmaktır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ