DOLAR 32,4101 0.1%
EURO 35,2941 0.19%
ALTIN 2.525,100,99
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2147444-0,67%
Edirne
17°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

94 okunma

KADINLARIMIZ

ABONE OL
8 Mayıs 2024 15:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nuri DANIŞMAN

Kadınlarımız başımızın tacı deriz ya her zaman, haksızlığa uğrayan, taciz edilen, kıymeti hiç bilinmeyen, horlanan, her türlü eziyete katlanan bizim kadınlarımız olur nedense. Siz bakmayın hamasetçilerin; kadınlarımıza değer verdik, seçme seçilme hakkını İsviçre’den önce biz verdik dediklerine, kadınımız ata erkil toplumumuzda hiçbir zaman hakettiği değeri bulamadı.

Edirne 1923’te İktisat Kongresi’ndeki tespitlerde İzmir’den sonra kalkınmışlık sıralamasında ikinci durumda. Yapılan her seçimde İzmirle birlikte ülkemizin geleceğini belirleyen seçimlerde hep öncülük etmiş  bir şehir. Örnekler yakın tarihimizdeki süreçlerde hep önümüzde tek parti rejiminden sonraki seçimde değişimi ilk kabul edenlerden. siyasetin tıkandığı zamanlarda değişimi ilk kabul edenlerden. bunu seçim sonuçlarından anlıyoruz anavatan partisi zamanında: değişim isteyen, bakanlar çıkartan Edirne, Menderes zamanında tek parti rejimine ilk tepki veren Edirne, Demirel zamanında Edirne’ye yararları tartışılmaz İlhami Ertem’i çıkartan Edirne. Ecevit zamanında seçimi açık ara önde giden Edirne, AKP nin çıkış yaptığı yıllarda önde olan yine Edirne.

Siyasetin ve ekonominin tıkandığı şu günlerde öncülük eden yine Edirne, öncü tavrından hiç vazgeçmedi.

Gün oldu devran döndü ve her şeyde öncülük eden Edirne kadınımızın öne çıkmasında da öncülük yapmaya devam ediyor. Mahalli seçimlerde belediye başkanlığı yarışında üç kadın adayımız yarıştı, birisi bağımsız ikisi yarışın favorisiydi. Bana göre çokta olgun şekilde centilmenliği bozmadan, etrafı rahatsız etmeden götürdüler işi. Yeni dört mahalle ile kentimizdeki muhtar sayımız 28 e çıktı, yeni dört mahallede ilk muhtar olarak üçünü kadınlar kazandı. Toplamda ilk kez 28 muhtarın 7 si kadın muhtar oldu.

Kadın Türklerin dilinde güzel demek. Türkçenin bozulmayıp temiz kullanıldığı toplumlarda, örnek Bulgaristan dağ köylerinde (yirmi yıl önce; rejimin baskısından kaçmış kendi içine kapanmış, dışarıya mecbur olmadıkça çıkmayan, içine kapanık, dışarıya kız vermeyi hoş karşılamayan, dışarıdan kız almayan, kendi geleneklerini, kendi göreneklerini muhafaza etmeye çalışan, içine kapanık topluluklar) Makedonya kırsalında, Türkler arasında konuşmalarda çok şahit olduğum birşeydir kadın kelimesi ve güzelliği tarif ederken çok kadın oldu derler. Yani (çok güzel oldu demek isterler), kadın güzelliği tarifte kullanılır.

Ve yıllar sonra kadınımız toplumdaki yerini alıyor. Üretime girerek, yönetime girerek bu gerçekleşecek. Yönetimde kadın yoksa o ülkede kadının derdini anlatması, neler çektiğinin bilinmesi mümkün mü? Kadının girdiği topluluklarda daha düzgün davranmak zorunda olduğumuzu hepimiz biliyoruz, bizim toplumumuzda kadının horlanması her yerden daha fazla oldu. Çünkü ataerkil erkeğin güçlü ve söz sahibi olduğu yerde kadınımız hep göz ardı edildi. Hep geride kaldı. Kadınımızın çalışması yakın zamana kadar ne yazık ki ayıp sayıldı. Gitsin evinde çocuklarına baksın dendi.

Zamanla devran değişince kadınımız üretime katıldı, çalışma hayatına girdi, para kazanmaya başladı, para kazanınca evin yönetiminde söz sahibi oldu. Bende para kazanıyorum deyip alınan kararlarda söz hakkı istedi. Ve olanlar oldu. Her dediğini yaptırmaya alışmış erkekler rahatsız oldu. Kadına şiddet başladı. emniyette güvenliğimizi sağlamaktan, hastanelerimizdeki sağlığımızı emanet etmemize; yaşamımızda neredeyse ağırlığın yarısını ele geçirdiler, erkekler yenildi. Benim oramı buramı kadın ellemesin muhabbetleri ve ilkellikleri bitti artık. Erkek doktorlarda rahatladı sayılır. Kadınımızın yüzde doksanı çok rahat eşi olmadan doktora gidebiliyor. Bu günleri görmek için çok bekledik. Yobazlıklar yeniliyor zamana artık.

Zaman her şeyin ilacı, şimdi kadınımız her alanda var oluyor. Otobüs şoförü kadından tarlada çalışan kadına, sanayide çalışan kadından yönetici kadınımıza, ödüllü aşçılardan kadın garsonlara, artık yaşamın her yerinde kadını görmek mümkün ve her alanda yer alıyorlar.

Bu hızlı değişim en çokta şehrimiz Edirne’de göz önünde. Sokaklarında, işyerlerinde en çok kadına rastlanan şehir Edirne. En çok kadın şoförlerin bulunduğu şehir Edirne. Son seçimlerde yönetime en çok kadın veren şehir Edirne. Bütün problemlerine rağmen Edirne’de yaşamak güzel ve Edirneliyim demek daha da güzel. Edirnelim yabancılara Edirneliyim derken fazla kasıldığımı söyleyenler oldu ama aldırmadım. Eğer Edirne’de üç dine mensup insanlar huzur içinde yaşayabiliyorsa, bunun biraz da kadınlarımız sayesinde olduğunu biliyorum.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ