DOLAR 32,3006 0.14%
EURO 34,7980 0.06%
ALTIN 2.394,930,11
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN %
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

132 okunma

‘KAAN’ GÖKLERDE

ABONE OL
1 Mart 2024 17:40
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu hafta bizleri çok sevindiren ve gururlandıran bir olay oldu. TUSAŞ firmasının kendi elemanları ile yaptığı çift motorlu tepkili savaş uçağı ilk deneme seferini yaptı. Sonuç müspet ve olumlu, netice başarılı. Böyle bir olay bizleri Türk olarak gururlandırdı. Dünya basını bu olayı gazetelerin birinci sayfalarına başlık yaptı. Sy Cumhurbaşkanımızın ifadesine göre dünyada böyle bir uçak yapan beş ülkeden biriyiz.
Kaan, Türk mühendislerinin ve işçilerinin emeğinin bir eseridir, bununla gurur duymalıyız. Buna benzer bir deneme 1930 yıllarda Nuri Demirağ isimli bir iş adamının Kayseri’de kurduğu fabrikada uçak yapılıp uçurulmuş ve o uçaklar Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılmıştır. Tabi bu yapılan uçaklar ahşaptı, bugün yapılan KAAN alüminyum ve çelik malzemeden, uzmanların ifadesine göre F-16 lardan daha üstün vasıflı olup, F 35 lerle eşit düzeyde olduğu söyleniyor.
Kaan uçak iki jet motorlu olup, 230 knot hıza ulaşabiliyor, 55 bin fit yüksekliğe ulaşabiliyor, azami hızı 1,911 km/h , uçuş yüksekliği 16,764 km.
Tabi ilk denemede müspet alındı, daha bir çok denemeden geçecek ve 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılmaya başlanacak. Bugünün savaşlarına hakim olan hava kuvvetleridir, neticeyi onlar belirliyor. Atatürk boşuna dememiştir — İstikbal göklerdedir
Bugün askeri, sivil yaşamda da uçak önemli yer tutar. Bayraktar firması insansız hava araçlarını yaptı, dış ülkelere satılıyor, yani ihraç ürünü oldu. İleriki yıllarda kargo ve yolcu uçaklarını da yaparız. Bu da Türkiye için bir kazanç kapısı olur.
Bugünün savaşlarında hız çok önemlidir. Hangi taraf daha hızlı hareket ederse savaşı kazanma şansı daha fazla olur. Uçak denilen araç çok karmaşık ve teknik ihtiva eder. Bu konuyu iyi bilirim. Üç yıl savaş uçakları üzerinde çalıştım. Uçak teknoloji olarak mekanik, elektrik, elektronik ve hidrolik tekniklerini içerir yani bir teknoloji kompleksidir. Pilotlar içinde çok sıkı bir eğitim gerektirir, hele savaş uçakları bunların yanında çok sağlam bünye gerekir. Çünkü uçak birkaç dakikada 30 bin fit yüksekliğe tırmanır. Ancak sağlam bünye gerektirir. Bu özelliklere sahip olan kimseler savaş pilotu olabilir.
Bazı aklıevveller sırf böyle bir başarıyı baltalamak için, yok motoru İngiltere’den gelmiş, iniş takımları şu ülkedenmiş, yok şöyleymiş yok böyleymiş diyerek konuyu baltalamak için uğraşırlar, amaç hazmedememek.
Savaş uçakları yolcu uçaklarından farklıdır, bir veya iki kişiliktir, dar bir kabinde oturursunuz, kıpırdama imkanınız azdır, silah sistemleri vardır, kullanan için yüksek düzeyde irade gerektirir, savaş pilotluğu zor bir meslektir.
Bugünkü savaşlarda kimsenin kimseye yararı yok, tek başına kalırsın. Örneğin Ukrayna-Rusya savaşında olduğu gibi, Ukrayna’nın yalnız kalması gibi. Bu devirde güveneceğin tek kimse kendin olmalı, kendine güvenmelisin. Türkiye olarak üç tarafımız denizlerle çevrili, çevremizde dost denilebilecek bir ülke yok, sıkışık durumda, yalnız başımıza kalırız. Bu doneleri ele alarak şimdiden tedbirlerimizi almalıyız. KAAN işte bunun örneğidir. Bu konu burada kalmamalı daha ilerilere gitmeli. Nice KAAN’lara…

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ