DOLAR 32,2196 -0.08%
EURO 34,6663 -0.06%
ALTIN 2.390,81-0,08
BIST 10.207,02-0,40%
BITCOIN 1970033-2,01%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

121 okunma

HİÇ RAHAT DEĞİLİZ

ABONE OL
19 Nisan 2024 16:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şu Ortadoğu denilen Türkiye’nin de olduğu bölgede hiç rahat yok. Hele İsrail Devleti kurulduğundan beri.
Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ortadoğu’yu İngilizler karıştırırdı. O zamanlar Ortadoğu’da hakimiyet Osmanlınındı. Sürtüşmelerin çoğu Arapları kullanarak Osmanlı ile olurdu. 1948 de İsrail Devletinin kurulması ile sürtüşme İsrail ve Araplarla olmaya başladı.
İkibin yıldan beri devlet olamamış Yahudiler, Amerika’nın ve İngiltere’ nin desteğiyle İsrail devletini kurdular. Devlet 700 bin kişilikti. Bu devlet nerede kuruldu; Filistin toprakları üzerinde, Filistin’in topraklarını işgal ede ede. Bugün İsrail’in nüfusu Araplarla birlikte yedi milyonu aşar. Bu genişleme Filistin topraklarındadır. Yahudiler bir de bahane uyduruyor bu topraklar Yahudilere Tanrı tarafından vaad edilmiş topraklarmış. Tanrı Yahudilerin tanrısı da Filistinlinin değil mi? . .
İsrail’in amacı kurulan İsrail devletini her ne pahasına olursa olsun yaşatmak. Onun içinde her zorbalığı uyguluyor. Buna ABD de destek veriyor. Niye; çünkü İsrail ABD’nin arka bahçesidir. Niye destek veriyor; Ortadoğu dünyanın petrol bölgesidir petrol de dünyanın en kritik yakıtıdır. İsrail kurulduğu günden beri ömrü Osmanlı gibi hep savaşlarla geçmiştir. En son savaşı da Gazze savaşıdır.
Hamas örgütünün saldırısını bahane ederek birçok masum insanın ölümüne neden olmuş, Gazze’yi yerle bir etmiştir. Bu da yetmezmiş gibi bir hafta öncede Şam’daki İran büyükelçilik binasına bombayla saldırmış, biri general olmak üzere birçok insanın ölümüne neden olmuştur. Buna kaşınmak denmez de ne denir?
Bu olaylara sebep ne?
Hep petrol konusu ve İsrail devletinin yaşaması. Peki İsrail kime güvenerek bunları yapıyor, elbette dayısı Amerika’ya. Amerika’da birçok kilit yerlerde ve birçok zengin Yahudi kökenlidir, onun için İsrail ABD koruması altındadır, cesareti bundan alıyor. İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliğini bombalaması dünya diplomatik çevrelerinde şok etkisi yarattı. Bakalım ne olacak? Piyasalar alt üst oldu, dolar, altın fırladı, dünya bir beklemeye girdi, ne olacak? İran kamuoyunun baskısı ile 13-14 Cumartesi akşamı İsrail’e etkisiz ve isabetsiz füze saldırısı yaptı. İsrail bu olayı pek umursamadı sadece — Bu saldırı burada kalmayacaktır — şeklinde cevap verdi. Bu olaylar için birçok dünya devleti İran’a da, İsrail’e de itidal tavsiye ediyor, yani sükunet. Bu olaylardan sonra dünya diken üstündedir, acaba ne olacak?
Eğer bir İran-İsrail savaşı başlarsa zaten Ukrayna-Rusya savaşı yüzünden alt üst olmuş olan piyasalar, aşırı derecede pahalılık olur. Konu nereye varır? İran petrol ülkesidir, petrol piyasası karışır, Dolar zirve yapar, Doların fiyatı artınca her şeyin fiyatı artar ve geçim sıkıntısı başlar. Bu olayların bir şanslı tarafı var, Rusya Ukrayna ile meşgul olması, meşgul olmasa o da İran’ı korumak amacı ile bu olaylara burnunu sokardı ve ABD ile karşı karşıya gelirdi. Bu olayda iki devin sürtüşmesine varır, belki de olay üçünçü dünya savaşına varır, zaten bir çok strateji uzmanının ifadesine göre üçüncü dünya savaşı çıkarsa Ortadoğu’dan çıkacaktır görüşü var.
Türkiye açısından konu mümkün olduğu kadar bu işe bulaşmamak, seyirci kalmak ama bu ne kadar mümkün olur, çünkü Türkiye olarak bizde Ortadoğu içindeyiz. İran İsrail’e füzelerini atmazdan önce Türkiye üzerinden birçok ülkeye bildirim yaptı. Türkiye’nin tutumu — Yurtta barış, Dünyada barış olmalı– ama nasıl?
Bu olaylar başladığından beri diken üstündeyiz, HİÇ RAHAT DEĞİLİZ!

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ