DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22376822,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

137 okunma

FİYATLAR

ABONE OL
9 Şubat 2024 17:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fiyat nedir, bir ekonomik değerin alış ve satış birimidir. Bir mal, bir gayrimenkul alırken ilk önce onun ihtiyacımızı karşılayıp karşılamayacağına bakarız, ekseri buna beğeni deriz. Eğer beğenmişsek onun kaç paraya satılacağını sorarız yani fiyatını, sonra elimizdeki paranın onu almaya yetip yetmeyeceğini hesaplarız. Bu kararı almada ihtiyacımızı karşılayıp karşılamama rol oynarsa, ikinci fiyat değeri oynar.
Dünya kurulduğundan beri ekonomiye yön veren, bir ekonomik değeri alıp almamamıza karar veren unsur fiyattır. Fiyat ekseri satan kimse tarafından belirlenir, bazen alıcıda belirler. Alıcı ile satıcı daha aşağı olmaz mı, bu fiyat çok yüksek, indir biraz, yok indiremem bu kadar tartışmasına da pazarlık denir. Biz Ortadoğu ülkelerinde pazarlık çok geçerlidir. Hemen hemen pazarlıksız bir ekonomik değer alınamaz, batı ülkelerinde fiyatlar ekseri standarttır, pek pazarlık yapılmaz.
Bazı ekonomik değerlerin fiyatlarını dünya alışveriş ortamı yani dünya piyasası belirler. Bir çok dünyasal mal dünya piyasasına bağlıdır. Asıl fiyatı belirleyen arz talep sistemidir. Bir mal piyasada ne kadar bolsa fiyatı düşüktür, ne kadar azsa fiyatı yüksektir.
Alışveriş yani ticarette en büyük unsur fiyattır, onun için ticarette fiyat çok önemlidir. Çeşitli fiyat belirleme sistemleri vardır. Bunların en birincisi arz talep metodu. Güdümlü ekonomilerde malların, kiraların, ulaşımın, daha bir çok değerin fiyatını devlet belirler. Örneğin narh sistemi. Liberal ekonomilerde fiyatları arz talep dengesi belirler, satıcı satacağı mala bir fiyat verir, satılmıyorsa fiyatı düşürür, çok satılıyorsa fiyatı yükseltir. Fiyat oynak bir unsur olur.
Peki Türkiye’de fiyat konusu nasıldır? Türkiye liberal ekonomiyi belirlemiştir, dünya piyasası baz alınarak arz talep dengesine göre, birazda pazarlık usulü ile fiyatlar belirlenir. Tabi ödemede peşin para rol oynar..
Türkiyemiz de bugünlerde bir bela var başımızda, oda enflasyon. Enflasyon arttıkça halkın geçim sıkıntısı artıyor. Ne yapılabilir? Hükümet çareyi buldu, enflasyon kadar maaşlara, ücretlere zam yaparak halkı enflasyona ezdirmemeye çalışıyor. Bu sistem ne kadar doğru acaba? Piyasaya para ne oranda sürüldü ise enflasyonda o oranda yükseliyor. Bu metodun yanlış olduğunu Türkiye’yi yönetenler hala anlayamadı. Para bol olunca fiyatlarda o oranda artıyor.
Tabi iktidar halkı yalnız enflasyona ezdirmemek için değil, önümüzdeki seçimlerde oy toplamak amacı ile halkı paraya boğuyor. Bu zamlar halkı bir iki ay rahatlatsa da zam zammı doğuruyor, yine halkın iki ayağı bir pabuca giriyor, sonrası geçim sıkıntısı. Bunun adına liberal ekonomi deniyor, acaba liberal ekonomi bu mu?
Fiyatlar artarken bizler ne yapıyoruz, hiç sadece bakıyoruz. ‘Büyüklerimiz bilir’ diyoruz. Peki ne yapılır? Etin kilosu çıktı 500 liraya, ekmek on lirayı bulacak, gündöndü yağı desen öyle, baklagiller zamdan geri kalmıyor, petrol fiyatları arttı, mazot elli lira ama oto fiyatları düşüyormuş, biricçi gıdamız ekmek kaç para?
Kiralarda %25 üzerinde zam yapılmayacak denildi. Boş bir ev onbin liradan kiraya veriliyor. Daha önce kiralanan evin fiyatı da ikibinbeşyüz lira, devlet olarak niye giriyorsun kiracı ile mal sahibi arasına, hani bunun ismi liberal ekonomi idi?
Bu fiyat artışları nasıl önlenir? Vatandaşın elzem ihtiyacı olan ürünlerin üzerinde fiyat etiketi olmalı, lokantalar, kahvehaneler, oteller, berberler her iş yeri dükkanının önüne fiyat listesi asmalı. Zam konusu Belediyeler kararı ile olmalı, elimize para geçtiğinde bozulmayacak ürünlerden stok yapmalıyız hatta bazı ürünlere toplu halde boykot yapmalıyız. Örneğin, ete bir aylık boykot yapalım, bak fiyatlar nasıl düşer. Devlet ekmeğe nasıl narh uyguluyorsa halkın elzem ihtiyaç maddelerine de narh uygulamalı. Bu zamlara biraz da sebep kolay zengin olma hırsı, yap zammı yorulmadan zengin ol. Biraz haklı nedende olabilir, acaba satan ayni malı tezgahına aldığı fiyata tekrar koyabilecek mi? Bu zamlara esas sebep piyasada paranın bol olması, bir de sebep dünya olayları, savaşlar, ABD’nin bombalaması, İran’ın ortalığı karıştırması, Husilerin gemilere saldırması. Bunlar olunca petrol fiyatları artıyor, petrol fiyatları artınca her ürünün fiyatı artıyor. Yaşamda, ticarette en önemli unsur FİYAT oluyor . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ