DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

426 okunma

EMEKLİ MAAŞLARI

ABONE OL
12 Ocak 2024 17:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilik nedir, insanların çalışıp çalışıp artık yaşlanıp çalışamayacak hale gelip çalışmamasıdır. Peki bu insanlar çalışırken geçimlerini maaş ve ücretlerden karşılarken emekli olunca geçimlerini nasıl karşılayacaklar? Bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de emeklilik kurumları var. Emekli Sandığı, devlet kapısında çalışanlar için, SSK iş kanununa göre çalışanlar için, Bağ-kur serbest çalışanlar için. Bu kurumlara zamanında prim yani para yatıranlar emekli olunca geçimleri için belirli bir miktar aydan aya maaş alır. Bu alınan maaşa da emekli maaşı denir, emekliler bu maaşla geçinir.
Bugünlerde en güncel konu emekli maaşları ne kadar olacak? Türkiye’de üç emeklilik kurumu var, bunların emekli maaşları farklı oluyor. Niye bu böyle? Aynı çalışma süresinde emekli olan memur emeklisi, SSK emeklisi, Bağ-Kur emeklisinin aldığı emekli maaşları farklı.
Memur kimse işe başladığından emekli olana kadar ayni işyerinde çalışabiliyor. İşçi kimse öylemi, emekli olana kadar bir kaç işyeri değiştiriyor. İşsiz gezdiği zamanlar oluyor, emekli olana kadar eksik prim ödemeleri oluyor, bu nedenle işten çıkarmalar yargı kararı ile olmalı yahutta işten çıkarılan bir kimse ikinci bir iş bulana kadar o kimsenin işveren tarafından bütün yasal hakları ödenmeli. Ancak bu şekilde prim eksikliği önlenebilir.
Emeklilik iyi bir şey mi? İyi tarafı ununu elemişsin eleğini duvara asmışsın, hayattan artık fazla bir şey beklemiyorsun, geçim sıkıntında yoksa iyi bir şey, ama emekli maaşı yetmiyor, çalışarak geçen ömründen sonra yapacak bir işinde yoksa can sıkıntısından patlayacak hale gelirsin. İşte emekli olmanın zorluğu. Emekli olunca muhakkak bir uğraşın olmalı.
Emekli maaşları geçinmeye yetiyor mu; hesaplı gidersen yeter, har vurup harman savurursan yetmez. Madem çalışanlar için asgari ücret konusunda bir kıstas var oda asgari geçim endeksi var, asgari ücret konusunda bu baz alınıyor, niye en az emekli maaşları asgari ücret seviyesinde olmasın?
AKP iktidarının bu savı nazarı itibare almalıdır. Bizler emekli kimseler olarak emekli maaşlarındaki bu adaletsizliğin önlenmesini bekliyoruz. 2018 de yapılan genel seçimlerden önce çeşitli emeklilik kurumları olmayacak, yalnız bir emeklilik kurumu olacak, her çalışan oraya prim ödeyecek ve oradan emekli olacak diye bir girişim vardı, böyle bir sistem bekliyoruz.
Bir konuda, emekli olupta hala maaşlı, ücretli çalışanlar var. Bir taraftan gençler iş arayıp bulamazken, bir taraftan da hem emekli olacağım, hem çalışacağım. Bu tutum konunun mantığına ters değil mi, istihdamı önlemiş olmuyor mu, madem çalışacaktın niye emekli oldun? Emekli insanında yapacağı para kazanacağı bir çok işler var, örneğin ticaret yap, esnaflık, pazarcılık, taşeronluk, daha bir çok işler ama emekli olupta ücretli bir işte çalışıp, başkasının rıskına engel olma. Bu konuda emekliliği hak edip yaşa takılanlar — EYT — onlar bunun mücadelesini yaptılar ve emekli oldular ama emekli olupta ücretli çalışanlar var, işte bütün mesele bu emekli olupta çalışmak.
Bizler Türkiye insanı olarak hep yalnızızdır, bir araya gelipte bir toplum oluşturamayız, güç meydana getiremeyiz, bunu yapamadığımız içinde hep haksızlıklara uğrarız.
Eğer sorarlarsa emekli olayım mı, emekli olduktan sonra yapacak bir meşguliyetin yoksa, çalışma gücünde varsa emekliliği bir kaç yıl daha ertele.
Ey gençler bugün diyebilirsiniz bana ne emeklilikten ama zaman çabuk geçiyor, bakmışsın günün birinde sende emekli olmuşsun, o zaman bu konu senide ilgilendirecek…

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ