DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22363282,81%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

209 okunma

Devlet, Kimlik ve Uluslararası Politika

ABONE OL
4 Ocak 2024 15:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devletleri; o devleti kuran insanlar oluşturur. Bu çok temel bir kuraldır ancak siyaset bilimi çerçevesinde pek de dikkate alınmaz. Zira o devlet kurulmuştur bir kere… Hele ki devletin kuruluşunun üzerinden hatırı sayılır bir dönem geçtiyse bu hafıza daha da zayıflar. İşte tam bu noktada eskilerin inkişaf dedikleri gelişme önemlidir. Yani ekonomik ve sosyal kapasitenin artırılması yoluyla aidiyetin sağlanması. Böylece artık devleti kurarak vatandaş haline gelmiş o insanlar o devletin bir üyesi olmakla gurur duyar hale gelir.

Burada ekonomik bağımsızlık oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Zira bir devletin özgün ekonomik kapasitesi ne denli gelişkinse dış bağımlılığı o oranda düşeceği için uluslararası politikada ağırlığı artacaktır. Bu türlü ağırlığa sahip devletlerin özgün ekonomik kapasitelerini geliştirme adına üretim ekonomisine ağırlık verdiği aşikâr.

İktisadi bağımsızlık; bir devletin diğer devletlerle olan ilişkileri açısından önemli bir değişken. Buna dayalı olarak bir devlet aldığı yahut alacağı kararlar açısından diğer devletlerin kaynaklarını nasıl yönlendireceği kaygısından uzak durabileceği için dış politikadaki eyleme biçimlerini de buna göre gerçekleştirecektir.

Devletin bu kapasitesi başta askeri kapasite olmak üzere güvenlik kapasitesini de olumlu yönde etkileyecektir. Zira uluslararası etki kapasitesi ile güçlü ordu güçlü devlet diye özetlenebilecek yaklaşım doğru orantılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Böylece o devletin vatandaşı kendi milli kimliğini başka hiçbir devletin kültürel yahut ekonomik değeriyle bağdaştırma ihtiyacı hissetmeden milli gurur ve şuurla hareket edebilecektir. Bu durumda devlet hem içeride güçlü ve bir hem de dışarıda etkin ve geniş kapasiteli bir halde olacaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi içinse tek bir şeye ihtiyaç vardır o da çalışkan olmak. Haftaya görüşmek dileğiyle memleketimin güzel insanları…

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ