DOLAR 32,2428 0.11%
EURO 35,1550 0.13%
ALTIN 2.505,520,21
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2135687-1,18%
Edirne
20°

KAPALI

03:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

160 okunma

ADALET

ABONE OL
2 Şubat 2024 16:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adalet nedir, Sezar’ın hakkını Sezar’a vermektir. Adaletin bir ismi de Hukuktur. Arapça bir kelimedir. Cumhuriyet devrine kadar daha fazla hukuk kelimesini kullanmamışız. Çeşitli adalet sistemleri vardır. Dini esaslara göre şeriat hukuku düzenlenmiş, Osmanlıda uygulanan adalet sistemi, halk mahkemeleri, savaş zamanları oluşturulan divanı harpler. Hiç bir kimsenin etkisi olmadan oluşan adalet buna ilahi adalet denir. Daha bir çokları ve bunların içinde en moderni çağdaş hukuktur. Uygulanan çağdaş yasalar ile düzenlenmiş bir çok ülkede uygulanan adalet sistemi yani mahkemeler. Bir adalet sisteminde Birleşmiş Milletler — BM — in büyük yargı organı Uluslar Arası Adalet Divanı — UAD — Lahey Adalet Divanı, bu Adalet Divanı Fransa’nın Strasburg şehrinde bulunuyor.
Bu Adalet Divanına Güney Afrika, Gazze’de İsrail’in yaptığı soykırımla ilgili müracaat etti. 15 hukukçudan oluşan mahkeme heyeti tarafından kabul edildi ve bu konunun araştırılıp incelenmesi ve İsrail’in soykırımdan vazgeçmesi için bir aylık süre tanındı. Bu kararda yeni bir ateşkes önerilmedi.
Bu karara İsrail Başbakanı Netanyahu — her ülke gibi İsraili’nde kendini savunma hakkı var — diye cevap verdi. Peki bu savunma hakkında hastaneleri, okulları, ibadethaneleri bombalamak, silahsız insanları çocukları öldürmek var mı?
Bu kararlar alınırken diplomasi trafiği de boş durmuyor, kendi sahasında olanca gücüyle faaliyet gösteriyor. Hiç olmaz ise yeni bir ateşkes olmalı, rehineler konusu tekrar görüşülmeli diyorlar.
Böyle bir mahkeme olmalı mı, evet olmalı. İsrail’in yaptığı savaştan öte doğrudan soykırımdır. İkinci Dünya Savaşı’nda Adolf Hitler’in Yahudilere karşı yaptığı soykırımdı. Bir farkla Almanlar 6 milyon Yahudi’yi gaz odalarında gazla öldürdü. İsrail de silahsız Gazzelileri çocukları, yaşlıları silah kurşunları ile öldürdü. Aradaki fark ne, biri gazla, diğeri silahla bombayla. Hitler’in yaptığı soykırım sayılıyor da, İsrail’in yaptığı niçin SOYKIRIM sayılmıyor?
İşin anlaşılmıyan tarafı şu, 6 milyon Yahudi’yi öldüren Almanlar, İsrail Almanlar’dan intikam alacağına, Gazzelilerden ne istiyor. Bunun adı doğrudan SOYKIRIMDIR.
Evet Hamas militanları hiç bir neden yokken 7 Ekim’de füzelerle İsrail’e saldırmıştır. Amaç bunun intikamını almaksa Hamas militanları ile savaş, silahsız insanlardan, çocuklardan, yaşlılardan ne istiyorsun? Bunun adı doğrudan SOYKIRIM dır.
Ne yaparsak yapalım, hep böyle kaçıklar dünyada çıkıyor. Roma’da Neron, Napolyon, Hitler, şimdi de Gazze’de Netenyahu. Bu kaçıkların amacı nedir, dünyayı ele geçirmek. Netanyahu’nun amacı nedir şimdilik Ortadoğu’yu ele geçirmek ve sonrası dünya ekonomisini ele geçirmek. Olacak iş değil, daha önce deneyenlerde bu konuda hüsrana uğramıştır.
İsrail’in bu yaptığına dayısı Amerika dahi onay vermiyor — İleri gidiyorsun — diyor sonrada — yalnız kalacaksın diyor. İsrail’de bu çıkışa baş sallamakla yetiniyor ve bildiğini okuyor.
Lahey Adalet Divanı konunun incelenmesi için bir aylık süre verdi. Bu sürenin sonunda ne olacak? Netanyahu hükümeti Lahey Adalet Divanı’nın karşısına geçip yargılanacak mı? Daha önce Sırp kasabı namı ile tanınan kimse Lahey Adalet Divanı’nda Boşnaklara yaptıklarından dolayı yargılandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayni akibet Netenyahu’ya da uygulanabilir, göreceğiz . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ