DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22362592,33%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

236 okunma

Meclis’te ‘Atalay’ gerginliği

Edirne İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı toplantısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Milletvekilliği düşürülen Can Atalay konusu gündeme gelirken, gergin anlar yaşandı… AK Parti grubu Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin doğru karar olduğunu savunurken, CHP grup sözcüsü Şenol Kılıç, "Milletvekilliği onaylanmamış bir kişinin seçimlerden 9 ay sonra milletvekilliğinin meclis tarafından düşürülmesi sağlandı. Bu bir çelişkidir. Madem milletvekili değil, neden TBMM'de oylaması yapılıyor. Madem milletvekili o zaman milletvekillerinin tutuklu olarak kalması ayrı bir olay. Bu konuda maalesef yargı olarak sınıfta kaldık" dedi…

ABONE OL
1 Şubat 2024 18:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milletvekilliği düşürülen Can Atalay konusu gündeme gelirken, gergin anlar yaşandı.
İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantıları, İl Özel İdaresi meclis toplantı salonunda başladı. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş’in başkanlık ettiği toplantıların ilk gününde gündeme, TBMM’de milletvekilliği düşürülen Can Atalay konusu damgasını vurdu. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, konuyla ilgili yargıda yaşanan çelişkilere dikkat çekip vatandaşın adalete olan güveninin azaldığını kaydetti. AK Parti’li üyeler ise Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin doğru karar olduğunu savundu.


‘YARGIYA OLAN GÜVEN AZALDI’
Mecliste gündem dışı olarak görüşülen konuyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Geçmiş, “Bu konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir karar var fakat Yargıtay’ın da bunun aksi vermiş olduğu bir karar var. Türkiye’de saygı duyulan iki resmi kuruluşun birbirileriyle çelişkili tavırları ve aldığı kararlar var. Bu kararlar neticesinde ülkede yaşayan bir çok insanın da yargıya olan güveni sarsılmaya başlamıştır. Oysa bildiğiniz üzere Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Anayasası da hukuk normlarına göre oluşmuştur. Fakat hepimiz görüyoruz ki yukarıda hukukla ilgili çelişkiler yaşanmakta. Bu çelişkiler yargıya olan güveni de azaltmakta, vatandaşın da yargıya olan güveni en az seviyeye inmektedir. Biz istiyoruz ki, karar ne olursa olsun hukuk işlesin, hukukun verdiği karara da herkes saygı duysun” dedi.


‘YARGI SINIFTA KALMIŞTIR’
İl Genel Meclisi grup sözcüsü Şenol Kılıç da, alınan kararla Türkiye’de yargının sınıfta kaldığını belirtti. Kılıç, “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı en alttaki yerel mahkeme kabul etmedi. Bu bir hukuk darbesidir. Öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Yargıtay tabii ki en üst mahkemelerden birisidir fakat Anayasa Mahkemesi’nin üstünde değildir. Meclise bu konunun getirilmesi ayrı bir skandal. Oradaki oylamayı izledik hepimiz. Milletvekilliği onaylanmamış bir kişinin seçimlerden 9 ay sonra milletvekilliğinin meclis tarafından düşürülmesi sağlandı. Bu bir çelişkidir. Madem milletvekili değil, neden TBMM’de oylaması yapılıyor. Madem milletvekili o zaman milletvekillerinin tutuklu olarak kalması ayrı bir olay. Bir milletvekilinin 9 ay içeride tutuklu bulunmaması gerekiyordu. Bu kararın da TBMM’ye gelmemesi gerekiyordu. Yargı krizinin TBMM’ye taşınması ayrı bir skandaldır. Türkiye Cumhuriyeti madem ki bir hukuk devleti, madem ki demokrasiyle yönetilen bir ülke, o zaman bunun meclise gelmemesi gerekliydi. Bu konuda maalesef yargı olarak sınıfta kaldık. Yargı bir erktir. Kalkıp yürütmenin emrinde olamaz. Yasayı yapan TBMM’dir, yasama organıdır. Bu Anayasa’yı TBMM yapmıştır. Kendi yaptığı yasayı, kendisinin tanımaması hiç hoş olmamıştır. Bu durum, geleceğimiz için tehlikeli bir gidişattır” diye konuştu.


‘KONU MECLİSİ İLGİLENDİRMİYOR’
AK Parti grup sözcüsü Nedret Akbulut ise konunun il genel meclisini ilgilendirmediğini belirterek gündeme gelmesine tepki gösterdi. Akbulut, “İl Genel Meclisi’ni ilgilendirmeyen bir konudur bu. Burada Anayasa Mahkemesi böyle dedi, Yargıtay böyle dedi, başkaları şöyle dedi, bir milletvekili anayasa kitapçığını fırlattı gibi son günlerde görsel medyada izlenimler edindik. Bunlar hoş şeyler değil. Anayasa kitapçığını atmak kimseye bir şey kazandırmaz neticede bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yaptığı yasaların bir kitapçık haline getirilmesidir. Bu olayın müsebbibi gezi olayları. Gezi olaylarını da tasvip etmedik, yanlış işlerdi. Memleketi bir anda yangın yeri haline çevirmeye çalışan zihniyetin çıkış noktasıdır. O za-man bir deneme yapıldı Türkiye’nin kaderiyle ilgili, ülke karıştırılmak istendi ve başarılı olunamadı. Bu konuda arkadaşlar cezalandırıldı. Can Atalay da bunlardan birisidir. Kendisi zaten tutukluydu, milletvekili seçildiğinde de tutukluluğu devam ediyordu o kadar. Mahkeme zaten karar verdi. Bu konunun meclis gündemine taşınması uygun olmamıştır” ifadelerini kullandı.


‘VERİLEN KARAR DOĞRUDUR’
İl Genel Meclisi AK Parti’li üyesi Mustafa Suiçmez de, Atalay hakkında verilen kararın doğru oldu-ğunu belirtti.
Suiçmez, “Can Atalay konusu Türkiye’nin önünde bir problemdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de tartışıldı. Eğer hukuksuz bir şey olmuş olsa koskoca TBMM Anayasa’yı yapan bir yasama organı bir yanlış karar almaz. Verilen karar doğrudur. Türkiye’nin önünden bu gündem kalkmıştır, gündemi kilitliyordu. 2-2.5 yıldan beri Anayasa Mahkemesi’nin önünde HDP ile ilgili terör örgütleriyle ilişkileri ispatlanmış bir kapatma davası var. 2.5 yıl olmuş, sayın Anayasa Mahkemesi üyeleri bunu gündemlerine almamış ama Allah’ın ne hikmetiyse Can Atalay davasını sanki yangından mal kaçırır gibi 15 günde bir gündemine alıyor” şeklinde konuştu

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ