DOLAR 32,2661 0.02%
EURO 34,6919 -0.07%
ALTIN 2.394,27-0,24
BIST 10.248,22-0,85%
BITCOIN 2007502-3,05%
Edirne
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

249 okunma

‘Kansere Aspirin tedavisi’

CHP 27. Dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr.b Okan Gaytancıoğlu, gıda enflasyonunu önleyebilmek için ayçiçeği ve ham yağda gümrük vergilerinin 15 puan düşürüldüğünü dikkat çekerek, yine üretim yerine ithalatın teşvik edildiğini bildirdi…

ABONE OL
28 Ocak 2024 17:37
1

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP 27. Dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr.b Okan Gaytancıoğlu, gıda enflasyonunu önleyebilmek için ayçiçeği ve ham yağda gümrük vergilerinin 15 puan düşürüldüğünü dikkat çekerek, yine üretim yerine ithalatın teşvik edildiğini bildirdi.
Doç. Dr. Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği “Kansere Aspirin Tedavisi” ve “Tarım Ülkesini Ne Hale Getirdiler” başlıklı paylaşımlarda şunlara yer verdi:
“Üreticiyi yok sayan bir karar daha alındı. Gıda enflasyonunu önleyebilmek için ayçiçeği ve ham yağda gümrük vergileri 15 puan düşürüldü. Yani yine üretim yerine ithalat teşvik ediliyor. Ayrıca bu karar 15 Nisan’a kadar geçerli, yani yeter ki yerel seçimler bitene kadar yağ fiyatları artmasın. Pekiyi neden üretici yine akla gelmiyor?
TARIM ÜLKESİNİ NE HALE GETİRDİLER
Bir zamanlar Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olmakla övünen ve buğday, domates, biber ihraç ederek buradan kazandığı dövizle Ereğli Demir Çelik tesislerini yapmakla bilinen Türkiye, bugün uyguladığı tarım politikası ile kendi yurttaşını ithal ürünlerle beslemek zorunda bırakıldı. Ayrıca ithalatçı bir ülke olmanın yanında Dünyada en yüksek gıda enflasyonu olan ülkeler arasına girdi. Cumhuriyetin 100.yılında üretim rekorları kıracağımıza enflasyon rekorları kırmak bizleri son derece üzüyor.”
ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK ŞART
Esi Milletvekili Gaytancıoğlu, aynı paylaşımda yer alan videodaki konuşmasında da şunları kaydetti:
“Yanlışı başka bir yanlışla düzeltmeye çalışan bir zihniyet var. Nedir bu? Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. Ayçiçeği tohumundaki gümrük vergileri tam 15 puan düşürüldü. Yüzde 27’den yüzde 12’ye çekildi. Yani ithalat teşvik ediliyor. Ayçiçeği hamyağ gümrük vergilerinde 14 puan aşağıya indirildi. Yine ithalat teşvik ediliyor. Üretimi arttırmak için bir çaba yok mu? Araştırdığımızda, sorduğumuzda gümrük vergilerinin aşağı indirilmesinin temel nedeni gıda enflasyonunu en azından 15 Nisan’a kadar yani yerel seçimler geçene kadar ertelemek. Yani bitkisel yağ, ayçiçeği yağı kullanan tüketicilerin daha düşük fiyatlarla ayçiçeği yağına kavuşmalarını sağlamak için alınan bir önlem. Peki, hiç üretici ayağı düşünülmüyor mu? Üretimin desteklenmesi düşünülmüyor mu? Üretimi artırarak fiyatların aşağıya çekilmesi düşünülmüyor mu? Varsa yoksa Rusya’dan, Ukrayna’dan ithalat yapalım.Bu iki ülke zaten savaşıyor. Biz üretimi artıralım. Bu ülkelere bağımlı kalmayalım. Kendi çiftçimizi destekleyelim. Ve kaldı ki,bu ülkeler bize ayçiçeğinin tohumunu bize vermeyecekler. İşlenmiş halde verecekler. Ayçiçeğini yağ olarak verecekler.Ham yağ olarak verecekler. Katma değerler onlarda kalacak. Küspesi onlarda kalacak. Biz içerde üreticiyi desteklemek zorundayız. Gümrük vergileriyle oynayarak değil. Çünkü gümrük vergileri de Hazine’ye bir gelir kazandırıyor. Gümrük vergilerini aşağıya indirdiğinizde Hazine’ye bir gelir gelmiyor. Varsa yoksa üreticiyi desteklememiz lazım. Gıda enflasyonunu böyle ithalatın önünü açarak düşünmek son derece yanlış. Gıda enflasyonunu düşürmek istiyorsak üretmek zorundayız.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ