Olgay GÜLER
Yeşilay Edirne Şubesi tarafından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, sigaranın ölüme kadar götürebildiğine dikkat çekmek amacıyla, temsili olay yeri sahnesi oluşturuldu.
Yeşilay Edirne Şubesi tarafından kentin trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının yapıldığı alanda, sigaranın insan sağlığına verdiği zarar ve ölüme kadar götürebildiğine dikkat çekmek amacıyla temsili olay yeri sahnesi oluşturuldu. Yeşilay Edirne Şube Başkanı Müzekka Bayrak, sigaranın bir çok hastalığa sebebiyet verdiğini belirterek, “Tütün kullanımından kaynaklı diyoruz ki, sonumuz böyle olmasın. Sinsi bir düşman tütün, ölüme neden olduğunu, burada sergilemiş oluyoruz” dedi.
‘HER YIL 100 BİN KİŞİ TÜTÜN KAYNAKLI HASTALIKLAR NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR’
Basın açıklamasını okuyan Yeşilay Edirne Şube Başkanı Müzekka Bayrak, tütün kullanımının kalp krizleri, felçler ve kronik akciğer hastalığı gibi solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere birçok hastalığın önde gelen nedeni olduğunu belirtti. Bayrak, “Hamilelik sırasında sigara kullanımı düşük doğum ve erken doğum riskini artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kullanımının her yıl dünyada 8 milyon insanin ölümüne neden olduğunu; bu ölümlerin 1,2 milyondan fazlasının pasif içicilikten kaynaklandığını ve 65.000’inin ise çocuklar arsında gerçekleştiğini belirtiyor. Tütün bağımlılığı ciddi anlamda insanlarımızı tehdit ediyor. Her yıl Türkiye de 100 bin kişi, tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bir savaşta bile bu kadar insaninizi kaybetmezsiniz. Bu nedenle bağımlılıklar içinde sigara ‘daha zararsız’ gibi görülse de aslında büyük kayıplara yol açıyor” dedi.
‘TÜTÜN KULLANIMI HALK SAĞLIĞI İÇİN KRİTİK SORUN’
Tütün ürünlerinin içindeki toksin (zehir) ve kansere neden olabilecek diğer maddelerin yanan sigaradan havaya yayılarak, içen kişinin yakınındakiler için de zehirli bir ortam oluşturduğunu dile getiren Bayrak, “Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda astım, bronşit, soğuk algınlığı ve akciğer işlevinde azalma gibi solunum sistemine ilişkin sorunların görülme riskinin de daha yüksek olduğu biliniyor. Tütün kullanımı, halk sağlığı açısından kritik bir sorun ve toplumun genel hastalık riskini ve yükünü artırmakta. Tütün kullanımıyla mücadelede bireysel çabaların yanı sıra devlet politikaları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği de büyük önem taşımakta. Birlikte hareket ederek daha sağlıklı bir gelecek inşa edebiliriz. İnsanlarımızı kaybetmek istemiyoruz” diye konuştu.