DOLAR 35,4988 0%
EURO 36,4070 0.26%
ALTIN 3.049,190,39
BIST 9.733,17-1,79%
BITCOIN 33749001,17%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

121 okunma

Yapılarda ‘bilim ve teknik’ vurgusu!

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle birlikte önemi daha da artan yapı denetimiyle ilgili farkındalık çalışmaları devam ederken, TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu da 'Yapı Üretim Sürecinde Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Çalıştayı’ düzenledi...Çalıştayda konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay, "Amacımız mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerinin, toplum yararı gözetilerek, bilim ve tekniğin gereklerine, yasal mevzuata, mesleki davranış ilkelerine uygun olarak yerine getirilmesi ve tüketicinin korunmasıdır" dedi...

ABONE OL
18 Aralık 2024 14:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle birlikte önemi daha da artan yapı denetimiyle ilgili farkındalık çalışmaları devam ederken, TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu da ‘Yapı Üretim Sürecinde Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Çalıştayı’ düzenledi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen çalıştay, odanın Edirne Şubesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, TMMOB’a bağlı odaların il temsilcileri, yapı denetim kuruluşlarının temsilcileri, mühendislik, mimarlık ve danışmanlık hizmeti veren şirketlerin temsilcileri katıldı. Serbest mühendis, mimar, şehir plancıları ile ilgili idareleri bir araya getiren çalıştayda; projelendirmeden yapı kullanım izni alınıncaya kadar, yapı üretim sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

‘TÜKETİCİNİN EN DOĞRU HİZMET ALMASI ÇOK ÖNEMLİ’

Açılış programında konuşan TMMOB İl Koordinasyon (İKK) Sekreteri Birce Altay, çalıştaydan çıkacak uygulama sonuçlarının olumlu, yararlı ve geliştirici olacağına inandıklarını söyledi. Altay, “Bu inançla da örnek oluşturabildiğimiz ölçüde, Trakya’daki komşu illerde de bu çalıştayın yapılabilmesini umuyoruz. Amacımız mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerinin, toplum yararı gözetilerek, bilim ve tekniğin gereklerine, yasal mevzuata, mesleki davranış ilkelerine uygun olarak yerine getirilmesi, üyeler arasında haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicinin korunmasıdır. Tüm paydaşların ortak akılla hareket ederek, sürdürülebilir bir yapı oluşturmasını sağlayacak çözümler üretilmesi hedeflenmektedir. Çalıştay sonunda elde edilen sonuçların ortak bir rapor ile düzenlenip, ilgili birimlere iletilmesi sağlanacaktır. En önemli ve değerli olacak olan ise bu sonuçların uygulamaya aktarılarak, mesleğimizin gereklerine göre ve meslektaşlarımızın hak ve yararı korunarak üretim yapılması, ilgili tüm idarelerimizin de kamusal görevlerinde eksiksiz hizmet vererek, tüketicinin en doğru hizmeti almasıdır” dedi.

‘ÇOK HIZLI YOL ALMAMIZ GEREKİYOR’

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden de olası İstanbul depremine dikkat çekerek, buna yönelik önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Ergüden, “Edirne’mizde uzun süredir bizim de gündemimizde yer alan büyük bir İstanbul depreminin ön hazırlıkları yönünde ciddi çalışmalar yapılıyor. AFAD ismi altında yapı üretimle ilgili süreçlere yönelen birtakım başka kaynaklarda ve çeşitli kuruluşlar, yine meslek örgütlerimiz özelinde, ilgili kurumlarımız nezdinde iyi çalışmalar yürütülüyor. Yapı üretim süreci dendiği zaman, aslında en tepeye bunu yazmamız gerektiğini düşünüyorum. Buradaki asıl maksadımızın birtakım estetik kaygılar olmadığını, burada daha da önemli olan kısmı hayati konular. Ülkemizin genel durumunu da göz önüne aldığımızda bunun bir yaşamsal sorun olduğunu, olası bir gerçekleşmede çok ciddi boyutta olabileceğini, sadece insan kaybı anlamında değil, çok ciddi ekonomik kayıplara da neden olabilecek bir durum olduğunu, hatta bunun milli güvenlik sorunu yaratabileceğini düşünenlerden birisiyim. Bunun için bir şeyler yapmak, harekete geçmek gerekiyor. Olan bitene baktığım zaman, bir mimar olarak arzuladığımız yerde olmadığımız kanaatindeyim. Ama oraya doğru çok hızlı yol almamız gerekiyor. Dolayısıyla çözümün bir parçası değilsek, o zaman sorunun bir parçası olmuş oluyoruz. Aslında çözümün parçası olmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘ELEMAN EKSİKLİĞİ NEDENİYLE DENETİMLERDE GECİKMELER YAŞANIYOR’

Çalıştayda, yapı üretim süreciyle ilgili sunum yapan TMMOB Edirne İKK Çalıştay Sekreteri Yılmaz Eren de, yaşanan sorunlara değindi. Eren, “Teknik eleman eksikliği: Kurumların ruhsat ve proje onayına bakan ilgili müdürlüğünde teknik eleman yetersizliği nedeniyle iş denetiminde gecikmeler ve aksamalar olmaktadır. Jeofizik, jeoloji gibi bazı meslek gruplarında arazi ve büro denetimi yapacak meslek grubundan teknik personel çok az olduğundan kontroller yetersiz kalmaktadır. İlçelerdeki kurumlarda yeterli denetim elemanı bulunmadığı için ilçelerde faaliyet gösteren bürolar sık sık merkeze gelmekte, emek ve zaman yitirmekte daha fazla masraf yapmaktadırlar. İl Özel İdaresi’nde denetim elemanlarının kurum dışı görevlendirilmeleri de aksaklık yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

 ‘MESLEKTAŞLARIMIZA SÖZLÜ VE FİZİKİ SALDIRILAR ARTIYOR’

Yapı denetim veya şantiye şefi olarak çalışan mühendislere yönelik, şantiyelerde sözlü ve fiziki saldırıların günden güne arttığını kaydeden Eren; “Şantiyelerde yapı denetim veya şantiye şefi görevinde çalışan meslektaşlarımızın kamusal görev niteliğinin olmaması nedeniyle sözlü veya fiziki saldırılar artmaktadır. Bazı şantiyelerde güvenlik önlemleri alınmasında ve inşaat ruhsat tabelası bulundurulmasında mevzuata uyulmamakta, iş güvenliği hususunda denetimler yetersiz kalmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Eren’in sunumunun ardından program, kurum ve kuruluş temsilcileriyle, özel sektör temsilcilerinin sunumlarıyla devam etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ