DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22413620,92%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

191 okunma

Vaysal’da ‘hukuksuz’ ÇED!

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü'nde, kırma eleme tesisinde kapasite artışı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı daha önce Danıştay onayıyla iptal edilen taş ocağı firmasının, aynı yer için yeniden ÇED başvurusunda bulunmasına tepkiler büyüyor… Köylülerin avukatı Bülent Kaçar, başlatılan ÇED sürecinin hukuksuz olduğuna dikkat çekip, "Aynı ruhsat sahasındaki kırma eleme tesisi kapasite artış talebi zaten mahkemece iptal edilmiştir. Yargı kararı Danıştay'dan da geçtiği için kesin hüküm niteliğindedir. Edirne Valiliği 'ortada kesin hüküm var' deyip bu ÇED sürecini sonlandırmak zorunda" diye konuştu…

ABONE OL
5 Ocak 2024 18:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde, kırma eleme tesisinde kapasite artışı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı daha önce Danıştay onayıyla iptal edilen taş ocağı firma-sının, aynı yer için yeniden ÇED başvurusunda bulunmasına tepkiler büyüyor.
Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde Vaysal ve Hacıdanişment köyleri arasında bulunan kalker ocağını işleten Cantaş İnşaat Limited Şirketi’nin, kırma eleme tesisinin kapasitesini arttırması için Edirne Valiliği 2023 yılında ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Karar üzerine S.S.Vaysal Tarımsal Kalkınma Koope-ratifi’nin ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline yönelik açtığı davada mahkeme, kooperatifi haklı gördü ve kararı iptal etti. İptal kararında, proje alanında bitki örtüsü yok edileceğinden yeraltında su seviyesinin azalacağı, projenin çiftçilere ve tarımsal yapıya zarar vereceği gibi nedenlere yer verildi.


KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARINA RAĞMEN YENİDEN ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Firma, Danıştay’ın da onayladığı kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen aynı yer için Aralık ayında yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Köylülerin önceki gün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne itiraz ettiği ÇED süreciyle ilgili konuşan Vaysal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Avukatı Bülent Kaçar, hali hazırda var olan mahkeme kararına dikkat çekti.


‘ÇED SÜRECİ HUKUKSUZDUR’
Başlatılan ÇED sürecinin hukuksuz olduğunu belirten Kaçar, “Bu itirazımız, daha önce 2023 yılında kazandığımız var olan taş ocağının kırma eleme tesisinin kapasitesinin arttırılmasının ikinci defa başlatılan ÇED süreci. Biz diyoruz ki; aynı ruhsat sahasındaki kırma eleme tesisi kapasite artış talebi zaten mahkemece iptal edilmiştir, ona verilen ‘ÇED gerekli değildir’ iptal edilmişti. Şimdi aynı ruhsat sahasında yeniden aynı ocağın taşlarının kırılacağı bir kırma eleme tesisi kapasite artış talebi ve buna dair başlayan ÇED süreci hukuksuzdur çünkü bu konuda kesin hüküm vardır” dedi.


‘VALİLİK ÇED SÜRECİNİ SONLANDIRMAK ZORUNDA’
Yargı kararının Danıştay’dan da geçtiği için kesin hüküm niteliğinde olduğunu ifade eden Kaçar, “Yargı kararı Danıştay’dan da geçtiği için kesin hüküm niteliğindedir. Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan, Edirne Valiliği ‘ortada kesin hüküm var’ deyip bu ÇED sürecini sonlandırmak zorunda. Aksi takdirde yargı kararı hiçe sayılmış olur. Anayasa’nın 125’inci maddesine göre ülkede eğer hukuk devleti varsa, hukukun üstünlüğüne olan saygı gösterilmek zorundadır” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ